Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger Zobacz posta
    (...) Z moich doświadczeń z oba systemami, to wcale Canon nie jest taki super hiper (mowa o 30D) jeśli chodzi o szumy porównując do D70 - Nikon ma źarno, a Canon kolorową sraczkę (oczywiście obu aparatów używałem, więc nie jest to coś co tam gdzieś "wyczytałem"). No i jeszcze jedna śmieszna rzecz :P D70 lepiej ustawia ostrość od 30D w półmroku i na mało kontrastowych obiektach - to także wiem z własnych doświadczeń (oczywiście podpinając coś z 2.8 albo lepiej)
    Widzisz popatrz jak różne mogą być doświadczenia:wink: . Tak się skłąda że ja też używałem obu tych aparatów. AF w 30-tce z USM-ami działa bardzo szybko zwłaszcza dobiegaczka. Także w ciemnościach i przy słabym kontraście i to niekoniecznie z obiektywami ze światłem 2,8. W D70 nie zauważyłem żadnej istotnej przewagi pod tym względem, wręcz mam wrażenie, że obiekty w ruchu łapie gorzej. Co do szumów to wg. mojej oceny to jest przepaść. W 30D masz całkowicie użyteczne iso 3200 (oczywiście szum jest widoczny), a w D70 całkowicie bezużyteczne iso 1600 i dyskusyjne iso 800. Robię tylko w RAw-ach, NEF-ach w związku z tym być może, że na JPG-ach jest mniejsza różnica ale wątpię wystarczy zerknąć na dpreview.
    A w ogóle to chłop pytał zdajsie o D80, a to jednak trochę inny aparat niż D70.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Nie do końca sie zgodzę, że 1600 w d70 jest bezużyteczne - sam zrobilem sporo odbitek 15-21 i większych i były całkiem ok (w sumie to robię tylko takie i większe ). Oczywiście się zgodzę też że 3200 z 30D jest też jak najbardziej użyteczne Chodzi mi o to, że fakt szumienia nikonów jest nieco wyolbrzymiany (podobnie jak "nieszumienie" u Canona)

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Co do szkieł to Nikon ma też sporo fajnych w "środkowym" zakresie cenowym: jest 35-70 2.8, 80-200 2.8 - można je kupić całkiem tanio, do tego jest sporo fajnych stałek manualnych np. 85 1.4 którą można kupić za 800zł już. Nie wiem czy przesiadka może być taka opłacalna - może lepiej zostaw sobie te szkła co masz i kup d200 ?........
    Propozycja rozsądna bo to co gość wydana zmianę systemu to w tym przypadku zostanie nawet trochę kasy i będzie miał solidną puszkę, chyba że poczeka aż rynek trochę się ustabilizuje po ostatnich zawirowaniach bo ten D70, mam nadzieje, nadaje się jeszcze do focenia przez jakiś czas. Wiem z autopsii, że jak człowiek za bardzo się przypali na coś i podejmie pochopną decyzję to często żałuje.
    Ostatnio edytowane przez eko-mar ; 16-09-2006 o 14:07
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

mam odłożone nieco ponad 4k pln. maksymalnie mogę przeznaczyć 4.6k na canona 30d a ze sprzedanych szkieł dokupić coś w nowym systemie. ewentualnie zakup d80 a za pozostały 1k pln nic nie kupię.

o nikonie d200 za prawie 6k nawet nie myślę - tym bardziej o 5d

jest to dla mnie ważny moment bo w zależności co teraz kupię to zostanę już w danym systemie na zawsze - bo później sprzedaż czy zamiana będzie już totalnie nieopłacalna...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    mam odłożone nieco ponad 4k pln. maksymalnie mogę przeznaczyć 4.6k na canona 30d a ze sprzedanych szkieł dokupić coś w nowym systemie. ewentualnie zakup d80 a za pozostały 1k pln nic nie kupię.

o nikonie d200 za prawie 6k nawet nie myślę - tym bardziej o 5d

jest to dla mnie ważny moment bo w zależności co teraz kupię to zostanę już w danym systemie na zawsze - bo później sprzedaż czy zamiana będzie już totalnie nieopłacalna...
    To ja bym Ci doradzał raczej wybór pod kątem systemu (obiektywy), a nie puszki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To ja bym Ci doradzał raczej wybór pod kątem systemu (obiektywy), a nie puszki.
    no właśnie i dlatego wybór jest trudny... nie zastanawiam się aż tak bardzo nad puszkami tylko właśnie nad całym systemem -nad linią eLek z F4, nad pełną klatką (jako perspektywą systemu) nad koniecznością ewentualnej zmiany obiektywów itp...

Domyślnie

Nikon ma źarno, a Canon kolorową sraczkę
    Koledzy nikoniarze. Proszę mnie nie zrozumieć źle. Ja osobiście bardzo się cieszę, że ubarwiacie nasze forum, absolutnie macie prawo do własnego zdania. Prosze bardzo jednak nie zaśmiecać tego forum. Tu jest miejsce wymiany opinii, a nie załatwiania frustracji. Bywam na waszym forum, są tam też nasi koledzy canoniarze lub bisystemowcy. Takiego poziomu orania na stronę Canona jednak nie widze. Prosze!

smiech_na_sali
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Bywam na waszym forum, są tam też nasi koledzy canoniarze lub bisystemowcy. Takiego poziomu orania na stronę Canona jednak nie widze. Prosze!

moze dlatego ze tam bardziej ludzi podnieca fotografia a nie fetyszyzm sprzetowy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Koledzy nikoniarze. Proszę mnie nie zrozumieć źle. Ja osobiście bardzo się cieszę, że ubarwiacie nasze forum, absolutnie macie prawo do własnego zdania. Prosze bardzo jednak nie zaśmiecać tego forum. Tu jest miejsce wymiany opinii, a nie załatwiania frustracji. Bywam na waszym forum, są tam też nasi koledzy canoniarze lub bisystemowcy. Takiego poziomu orania na stronę Canona jednak nie widze. Prosze!
    A muszę cię zmartwić, że nie jestem nikoniarzem, i mam aprat całkiem innej firmy (tej na C) i chodzi mi o to, że nie będę zachwalał czegoś na ślepo. Co do różnicy w sposobie szumienia to jest co sam zauważyłem na zdjęciach które sam robiłem. Nie wiem czy zaśmiecałem forum, ale w moim poście wymieniłem moje skromne uwagi na temat zmiany systemu, o czym min. jest ten temat

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Mam system Canona i na bank nie zmienił bym na Nikona.Najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć a ta z Canona IMO jest duzo lepsza.Naturalność,plastyka i niskie szumy przy wyższym ISO to podstawa.Nowy Nikon D80 wygląda ciekawie ale zdjęcia przy ISO 800 i w górę wyglądają na mocno ''przejechane'' przez soft w aparacie i tracą dużo na szczegółach.

Druga sprawą jest o wiele tańsza dobra optyka (czyt.klasa L).

Nikon był i jest mistrzem w kliszach ale w cyfrze Canon lekko mu odjechał.
    Naturalna plastyka, chle,chle! Masz na mysli naturalny plastikowy wyglad ludzkich buziek?
    Czesc.C.
    Analog ma "dusze".

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów