Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    No ale to zależy od potrzeb. C ma w swojej ofercie bardzo fajne szkła których u nikona nie uświadczysz, ....
    Tak po prawdzie, z wyjątkiem shifta 24mm i 45mm, to jest dokladnie na odwrót. To C ma do nadrobienia znaczne zaległości w zakresie szkieł (i to nie tylko w grupie "L").

P.S.
    Mówimy o aktualnie produkowanych szkłach, bo jeśli weźmiemy pod uwagę starsze manualne szkła u N, to będzie jeszcze gorzej - były 2 fajne shifty 28 i 35mm :-)
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 19-09-2006 o 00:07
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    ale w N można taniej skompletować dobre stałki niż w C. Np 24/2.8 + 50/1,4 + 85/1.4 (1.2 u C). Przy czym, o ile 85/1.2 i 85/1.4 będą porównywalne, o tyle 50/1.4 i 24/2.8 będą lepsze u N (50-ka trochę lepsza, a 24-ka znacznie)
    50/1,4
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_14/index.htm
    lepszy... pewnie … szczególnie w aberracjach i na rogach na 1,4

24

http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_28/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_14/index.htm
    Porównujemy od 2,8…. lepszy – to chyba jakiś żarcik jest! No i nikon nie ma 1,4 a to się przydaje!

a tu canon 24/2,8
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...4_28/index.htm

Możesz wymieniać dalej, ale patrząc na zakresy, to znajdziesz ich odpowiedniki. 24-120/3.5-5.6 VR,
    Litościwie ci linków nie wkleję ale 24-120 nikona to dno przy tym canonie a dodatkowo ciemny na końcu! Sorry ale wole dopłacić do canona lub używać kit

70-300/4.5-5.6 VR, 300/4 i to w cenach dla zwykłych śmiertelników, a nie wybrańców losu
    70-300 to jest odpowiednich niby czego światłem i optycznie?
    (od dawna wiadomo, że N bije C na głowę porządną optyka dla amatorów). Nawet jeśli bedziemy polemizować na temat jakości optycznej, to nie jest ona tak duża jak różnica w cenie.
    Nie będziemy polemizować na temat jakości optycznej bo ona jest albo lepsza u canona za większe pieniądze albo obiektywy nikona maja przewagę w jednym parametrze a canony w drugim więc można uznać szkła za porównywalne w podobnej cenie

N ma natomiast ma kilka propzycji dla profi, które nie znajdują sie w ofercie C - ot, chociażby 200/2.0 VR, czy 200-400/4 VR. O porównaniu optyki szerokokątnej N i C litościwie nie wspomnę (i proszę mi tu nie wyjeżdżać z 35/1.4L :-) )
    Hehe no tak 2 to już kilka. canon 2 shift; jasne szerokie kąty f1,4 – 2 szt.; 3 tanie „L” o dobrej jakości optycznej, prawdziwym macro mp-e65.
    Ja nic do nikona nie mam, trzymałem kilka razy d200 i bije na głowę 30d i 5d swoimi możliwościami (za wyjątkiem matrycy) ale proszę przestań opowiadać już bajki o rewelacyjnej optyce nokona w szerokim kącie. Jeżeli taka istnieje to proszę o linki do testów które to pokazują, bo na tych które ja ci podałem wynika że każdy producent sobie w szerokim kacie z czymś nie poradził i nikt nie ma przewagi. Zauważ tragiczny spadek ostrości w rogach w szerokim kacie u nikona i to na matrycy APS, zdajesz sobie z tego sprawę co się dzieje na FF?
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 19-09-2006 o 09:02

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    ....Hehe no tak 2 to już kilka. canon 2 shift; jasne szerokie kąty f1,4 – 2 szt.; 3 tanie „L” o dobrej jakości optycznej, prawdziwym macro mp-e65.
    Ja nic do nikona nie mam, trzymałem kilka razy d200 i bije na głowę 30d i 5d swoimi możliwościami (za wyjątkiem matrycy) ale proszę przestań opowiadać już bajki o rewelacyjnej optyce nokona w szerokim kącie. Jeżeli taka istnieje to proszę o linki do testów które to pokazują, bo na tych które ja ci podałem wynika że każdy producent sobie w szerokim kacie z czymś nie poradził i nikt nie ma przewagi. Zauważ tragiczny spadek ostrości w rogach w szerokim kacie u nikona i to na matrycy APS, zdajesz sobie z tego sprawę co się dzieje na FF?
    czeczot, nie opowiadaj mi bajek o rewelacyjnej optyce szerokokątnej 1.4 do C, bo od dwóch lat używam FF i wiem cos na ten temat. Używałem zarówno 24/1.4 jak i 35/1.4. O ile 35/1.4 jest wybitnym szkłem (tylko dla mnie to nie jest szeroki kąt), o tyle 24/1.4 to nie jest dobry pomysł. Po wielu próbach i nieudanych zakupach wiem, że są dwa obiektywy szerokokątne ( w zakresie pon. 24 mm, bo od 24mm mam 24 - 105L), które można podpiąć do FF u C. Dla ułatwienia dodam, ze nie są to szkła C. Co do 24mm - porównanie dotyczy szkieł 24/2.8 a nie 24/2.8 i 24/1.4 - to nie ta kategoria cenowa.

Co do 24-120 VR vs 24-105L, to zgoda, że e-lka będzie lepsza optycznie, pytanie brzmi o ile, i na ile przeciętny fotoamator będzie w stanie tę różnicę wykorzystać i ile za nią zapłaci. Wg fredmiranda 24-120 ma 8.3 pkt, a 24-105L 8.8 pkt. 0.5 pkt róznicy - dużo to? mało? Cena 2000 PLN vs 4000 PLN. 2000 PLN różnicy - to raczej dużo. Można za to kupić 50/1.4 + SB600. A teraz wyobraź sobie sytuację. Jedziemy na wyprawę foto - na 2 tygodnie. Masz do wyboru N80 + 24-120 VR + 50/1.4 + SB600, vs C30 + 24-105L. Co wybierzesz?

Jestem na świeżo po tym jak zwrócił się do mnie znajomy, ktory zamierzał rozpoczać swoją przygodę z dslr-ami. Nie miał żadnych naleciałości systemowych. Miał do wydania ca. 1500 EUR i ani grosza więcej. Pomimo tego, że jestem zadoweolonym użytkownikiem C, doradziłem mu kupno N80 wraz ze szkłami Nikkora. C nie mial oferty dla amatora w porównywalnym zakresie cenowym.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Najlepiej to na Sony zmienić, może w przyszłości będzize można nim sterować telewizorem ?

A tak poważnie to przecież ty masz być zadowolony ze zdjęć i jak wolisz zdjęcia z Canona to kup Canona, jak z Nikona to Nikona a jak z Sony lub Pentaxa to sobie kup któryś z nich.
    Wogóle głupi temat IMHO
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hehe, zle spojrzalem i przeczytalem: jak wolisz zdjęcia z Canona to kup Canona, jak z Nikona to Nikona a jak z Sony to Pentaxa
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Mam system Canona i na bank nie zmienił bym na Nikona.Najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć a ta z Canona IMO jest duzo lepsza.Naturalność,plastyka i niskie szumy przy wyższym ISO to podstawa.Nowy Nikon D80 wygląda ciekawie ale zdjęcia przy ISO 800 i w górę wyglądają na mocno ''przejechane'' przez soft w aparacie i tracą dużo na szczegółach.

Druga sprawą jest o wiele tańsza dobra optyka (czyt.klasa L).

Nikon był i jest mistrzem w kliszach ale w cyfrze Canon lekko mu odjechał.
    Lol !!!

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem do ergonomii canonierskiej można się przyzwyczaić i jest to daleko mniej ważne od tego, czy Ci odpowiadają zdjęcia z danej matrycy (kupujesz matrycę, tylko zarządzanie nią jest różne w różnych systemach), mi canonowa odpowiada bardziej, a linia elek F4 to fantastyczna sprawa, w zasadzie niepowtarzalna w innych systemach. No i FullFrame...
    Wysokie ISO przy Fullframe to jest jazda...tu nie ma konkurencji. Kiedy stanieje to się na to rzucę)))
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem do ergonomii canonierskiej można się przyzwyczaić i jest to daleko mniej ważne od tego, czy Ci odpowiadają zdjęcia z danej matrycy (kupujesz matrycę, tylko zarządzanie nią jest różne w różnych systemach), mi canonowa odpowiada bardziej, a linia elek F4 to fantastyczna sprawa, w zasadzie niepowtarzalna w innych systemach. No i FullFrame...
    Wysokie ISO przy Fullframe to jest jazda...tu nie ma konkurencji. Kiedy stanieje to się na to rzucę)))
    Gość interesuje się 30D a nie 5D więc te ful frejmy zostawmy narazie...a zanim uzbiera na 5D to dużo zmian i nowinek mogą wprowadzić zarówno w jednej jak i w drugiej firmie. Narazie (jeżeli wybierze 30D) to będzie jechał na przeliczniku 1,6.
    Co do fotek z D80 kontra 30D to chyba na którymś z tematów gościu przedstawiał porównanie ale moim zdaniem (zresztą ktoś też już o tym wspominał) test nie był obiektywny. Czego można się spodziewać podpinając do Canona 17-40/4 a do Nikona 18-200/3,5-5,6 ....przecież to nie ta sama półka to raz a po drugie przy tak dużej różnicy w zakresie ogniskowych rysowanie będzie zupełnie inne. Zachęcam kogoś, kto ma dostęp do tych puszek aby podpiął do obu 50/1,4 i wtedy test będzie wiarogodny...sam jestem ciekaw efektu. Zfotek, które oglądałem (dotyczy szumów) nie zauważyłem aby Canon "odjechał" (chyba, że jestem bleszczaty na jedno oko i o tym nie wiem)
    Moim zdaniem decyzja nie jest łatwa, bo może się okazać, że np.za rok te przypadłości, z którymi wiele firm sobie jeszcze nie radzi, mogą odejść do przeszłości.
    Pozdrawiam i zachęcam kogoś do uczciwego przetestowania tych dwuch puszek.
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ja osobiście tez byłem w posiadaniu Nikona D 70 s z kitem i Nikora 80-200/2.8
    powiem tak w dobrym swietle Nikon był ok,problemy zaczynały sie jak sie zaczeło robić ciemnawo{wysokie iso strasznie szumiły}
    Postanowiłem sie prześiąsc na Canona{350 D} nie żałuje tego kroku,gdyz uważam że Canon bije Nikona w dość łatwy sposób min. ma wiecej szkiełek{tansze}i ma technologie pełnej klatki ,ktorej Nikon np nie ma i nie wiadomo czy przez najblizszy czas bedzie miał.Ergonomia w Nikonie była super czego nie moge powiedziec o 350 D,ale efekt koncowy jest lepszy Od Nikona bo w koncu liczy sie jakosc zdjecia a nie ergonomia.
    Polecam zdecydowanie tobie Canona 30 D!!!!!!!-nie bedziesz żałował
    pozdrawiam:wink:

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Następny, który "ma" ful frejma w plastikowej puszce
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów