Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Nikon (d80) czy Canon (30d)

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie Nikon (d80) czy Canon (30d)

witam,

Jestem posiadaczem d70. W chwili gdy decydowałem się na jego zakup (przeszło półtora roku temu) na rynku w zasadzie aparat ten nie miał konkurencji (bo za taką nie można było uznać canona 300d ).

Była to moja pierwsza lustrzanka – przeszedłem drogę od prostych małpek przez zaawansowane kompakty aż trafiłem do punktu w którym jestem.
    Po półtora roku użytkowania nikona poznałem zarówno jego mocne jak i słabe strony. Bardzo odpowiada mi ergonomia nikona, jakość i solidność wykonania. Nie miałem z nim żadnych problemów i sprawdził się w wielu sytuacjach. Z kolei z jego słabych stron muszę wymienić duże szumy generowane przez matrycę sony przy wysokich ISO. Ostatnio zaczęło mi to coraz bardziej przeszkadzać. W związku z ostatnimi premierami (w szczególności nikona d80 ale jaki i również d200 i canona 30d) usiadłem i zacząłem się zastanawiać w którą stronę pójść dalej.

Z uwagi na zebrane przez mnie środki pieniężne rozważam dwie opcje – albo dokupuję d80 albo sprzedaję wszystko co mam nikona i kupuję canona 30d ze szkłem 24-105 IS

Za canonem przemawiają następujące argumenty:
    (ceny dla nikona z imfoto.pl a dla canona z fotoit.pl)

1. 30d za cenę 4.600 pln - wyjaśniam że na d200 nie starczy mi kasy - jest do wzięcia za jakieś 5.800 pln czyli 1.200 różnicy. Z kolei nikon d80 jest o kaloeś 1.300 pln tańszy od canona...

2. Canon 30d jest nieco szybszy od nikona d80 – 5kl/s a z tej funkcji również często korzystam

3. tańsze obiektywy - np.:
    24-70 canona kosztuje 4.600 pln a nikon 28-70 6.400 pln – 1.800 pln różnicy
    17-55 canona (ze stabilizacją) za 4.300 a nikon 17-55 (bez stabilizacji) za 5.500 – 1.200 pln różnicy
    Szeroki kąt canona 10-22 za 2.800 pln a nikon 12-24 za 4.300 czyli 1.500 pln

4. linia eLek ze stałym światłem f4: 17-40 oraz 70-200 – w dobrej cenie po ok. 2.500 pln Brak odpowiednika tych szkieł u nikona

5. bardzo odpowiadający moim potrzebom (zakres ogniskowych, stałe światło, stabilizacja) 24-105 f4 IS – jako podstawowe szkło

6. o wiele mniejsze szumy generowane przez matrycę CMOS w stosunku do CCD w nikonie. Coraz więcej fotografuję i coraz częściej używam aparatu po zmroku w sytuacjach gdy nie mogę używać flasha. Generowany szum coraz bardziej mi przeszkadza – w zasadzie nigdy nie przekraczam ISO 800 a niekiedy jest to wartość niewystarczająca. Dodatkowo przyda się szkło z IS

7. w perspektywie możliwość przejścia na FF i model 5d – w przypadku nikona nie znam strategii firmy i nie wiem czy w ogóle planuje pójść w ślady canona. A może jest to technicznie niewykonalne i nie ma takiej możliwości?

Na korzyść nikona:

1. dobry stosunek jakości do ceny nikona d80 (niestety jedyny minus za ciągłe szumy przy wysokich ISO); na duży plus - jest o ok. 1.300 pln tańszy od canona 30d. Z innych to grip (w końcu!!) i większa matryca w stosunku do 30d.

2. doskonale znam ergonomię pracy z nikonem i bardzo mi ona odpowiada. Co do jakości zdjęć nie mam zastrzeżeń (przy niskich ISO), szybkostrzelność na poziomie 3kl/s jest wystarczająca choć im więcej tym lepiej... Cieszę się poza tym na ISO w wizjerze – taka drobnostka a cieszy

3. Uciułałem na standard 28-75 tamrona, szeroki kąt 12-24 tokiny i tele 70-200 sigmy. Wszystko ze stałym światłem. Mam jeszcze 50-tkę. Do tego sabina 800. Musiałbym to wszystko spieniężyć i oczywiście byłbym w większym lub mniejszym stopniu stratny.

4. nie znam ergonomii i „filozofii” canona więc nie wiem jak będzie wyglądała przesiadka – czy będzie bezbolesna na pewno będę potrzebował nieco czasu do zmiany przyzwyczajeń i nawyków.

5. lubię w nikonie jego niedoświetlenie i konieczność korekty – zawsze tak bezpieczniej niż „zjarać” fotę...

6. nie wiem nic o jakości produktów canona – zarówno szkieł jak i puszek. Może niektóre ze szkieł które mnie interesują mają kiepską opinię i są słabe optycznie. A body mało wytrzymałe i awaryjne? Nie wiem.

Jak pisałem mam kilka szkieł i akcesoriów ale może lepiej zdecydować się na zmianę teraz niż np. za 2 -3 lata kiedy rozbuduję swój system jeszcze bardziej. Dlatego uważam że albo teraz rozszerzę swój zbiór nikona albo go porzucę na zawsze....

Jakie jest wasze zdanie....

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wg mnie body Canona nie ma co porownywac do Nikona. Canon odskoczyl i tyle. Ze szklami tez w sumie jest podobnie - Canon ma kilka szkielek, ktore sa swietne - Nikon nie. Poza tym FF u Canona robi rewolucje w jakosci zdjec, Nikon... coz, przemilcze. Ja bym bez namyslu zmienil - zalowac nie bedziesz

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Mam system Canona i na bank nie zmienił bym na Nikona.Najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć a ta z Canona IMO jest duzo lepsza.Naturalność,plastyka i niskie szumy przy wyższym ISO to podstawa.Nowy Nikon D80 wygląda ciekawie ale zdjęcia przy ISO 800 i w górę wyglądają na mocno ''przejechane'' przez soft w aparacie i tracą dużo na szczegółach.

Druga sprawą jest o wiele tańsza dobra optyka (czyt.klasa L).

Nikon był i jest mistrzem w kliszach ale w cyfrze Canon lekko mu odjechał.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 15-09-2006 o 12:10
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    ...ale w cyfrze Canon lekko mu odjechał.
    Lekko?

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Lekko?
    Chciałem to tak delikatnie ująć
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

/me bierze piwo i chipsy i sie rozsiada wygodnie czekajac na wypowiedzi kolegow z zaprzyjaznionego forum 8)

Kolejna wojenke systemowa czas zaczac!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    (...)Kolejna wojenke systemowa czas zaczac!
    No jasne i żebyś nie ważył się zamykać:wink: .

A co do tego zapytania to nie wiem czy mam De'javu ale chyba taki post widziałem już na nikonie? Po za tym w dużym stopniu sam sobie odpowiedziałeś. Tak więc nie ma co czekać. Na 30D się nie zawiedziesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Najlepiej to na Sony zmienić, może w przyszłości będzize można nim sterować telewizorem ?

A tak poważnie to przecież ty masz być zadowolony ze zdjęć i jak wolisz zdjęcia z Canona to kup Canona, jak z Nikona to Nikona a jak z Sony lub Pentaxa to sobie kup któryś z nich.
    Wogóle głupi temat IMHO
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hehe, zle spojrzalem i przeczytalem: jak wolisz zdjęcia z Canona to kup Canona, jak z Nikona to Nikona a jak z Sony to Pentaxa
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Mam system Canona i na bank nie zmienił bym na Nikona.Najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć a ta z Canona IMO jest duzo lepsza.Naturalność,plastyka i niskie szumy przy wyższym ISO to podstawa.Nowy Nikon D80 wygląda ciekawie ale zdjęcia przy ISO 800 i w górę wyglądają na mocno ''przejechane'' przez soft w aparacie i tracą dużo na szczegółach.

Druga sprawą jest o wiele tańsza dobra optyka (czyt.klasa L).

Nikon był i jest mistrzem w kliszach ale w cyfrze Canon lekko mu odjechał.
    Lol !!!

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów