Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Tamron AF 18-250 mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro

Uzależniony

Domyślnie

matsil miszczu nie chodzi o zamiane Lki na superzuma bo chyba wiadomo ze ma to negatywny wplyw na jakosc zdjecia, chodzi o to ze jadac w podroz gdzie na plecach masz 20kg nie bedziesz skory do brania calej szklarni ze soba nie wspominajac o zmianie szkla z tobolami w rekach i na plecach ...

chodzi o to ze ten superzoom wydaje sie byc najlepszym z dotychczasowych produkcji w tym segmencie cenowym.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    matsil miszczu nie chodzi o zamiane Lki na superzuma bo chyba wiadomo ze ma to negatywny wplyw na jakosc zdjecia, chodzi o to ze jadac w podroz gdzie na plecach masz 20kg nie bedziesz skory do brania calej szklarni ze soba nie wspominajac o zmianie szkla z tobolami w rekach i na plecach ...

chodzi o to ze ten superzoom wydaje sie byc najlepszym z dotychczasowych produkcji w tym segmencie cenowym.
    Misiaczku, oczywiście się zgadzam - może to i najlepszy zoom o tym zakresie w tej kategorii cenowej. Ale porównywanie go do 3-ch szkieł kilkakrotnie od niego droższych nie ma sensu. Skoro jego dół i góra nie jest najlepsza, to po co mi takie szkło? Wolę zabrać ze sobą te 20kg niż potem patrzeć na średnio udane zdjęcia. Takie jest moje podejście, ale każdy ma prawo uważać inaczej. Owszem na wakacyjne zdjęcia 10x15 będzie to bardzo dobra propozycja, ale nic poza tym.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Wzajemnie, porównując zdjęcia w tej rozdzielczości - gratuluję pomysłu.
    Słusznie zauważyłeś, że podana przeze mnie galeria z racji rozdzielczości nie nadaje się do porównywania jakości z innymi szkłami. Ale chyba wszyscy to wiemy, bo mamy oczy? Więc po co ten sarkazm wobec mnie? Czyżbym miał być tym głupszym, który jednak porównuje? :-|

Zaznaczam, że pisząc wcześniej o współczuciu na prawdę miałem wrażenie, że boisz sie dopuścić do świadomości ewentualność, że jakieś dowolne tanie szkiełko może dorównać pod jakimkolwiek względem dowolnemu drogiemu lub drogiemu zestawowi - a to już jest powód do szczerego (a nie "sarkającego") wspóczucia, nie prawdaż? Na forum jest wielu którym można podobnie współczuć wiec nie jest to nawet osobista wycieczka - wiec bez urazy, ale po prostu wole czytać merytoryczne a nie ideologiczne wypowiedzi! ;-)

Jeśli by to nie było jeszcze jasne, to na wspomnianych fotkach (mimo rozdzielczości!) widać przede wszystkim wszechstronność i radość fotografowania tym obiektywem. I nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał wymienić swój (nawet tani) zestaw na ten jedyny obiektyw. Bardziej myślę o tym szkle jako o praktycznym dodatku-zastępstwie, w sytuacjach kiedy nie można nosić wszystkiego (waga, gabaryty zestawu). Ale szczególnie pociąga mnie ciekawość doświadczeń z pracy tym obiektywem, bo to musi być niezła radocha. Może pomniejszona o kilka rozczarowań podczas późniejszego wywoływania, ale mam niezwykle kuszące wrażenie, że znowu coś w sobie jako fotografującym odkryję dzieki tej zabawce (jeśli ją kiedykolwiek kupię!). - W każdym razie potencjalna przyjemność, łatwość i szybkość fotografowania jest wg mnie warta ceny tego szkła - tak jak bezcenne mogą być momenty stracone podczas zakładania innego szkła...

Mam wrażenie, że niektórzy są niewolnikami rozdzielczości/ostrości, którą może zarejestrować ich lustrzanka i każde szkło, które nie dorównuje możliwościom puszki jest z założenia skreślone. - "No bo przecież nie po to mam lustrzanke, żeby znowu robić zdjecia jakości kompaktu!" - Odpowiedziałbym raczej: Po to masz aparat fotograficzny żeby robić zdjęcia! Rozdzielczość jest tylko jedną z wielu cech zdjęcia. Natomiast nie jest cechą zdjęcia cena sprzętu!
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 17-08-2007 o 21:54
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Słusznie zauważyłeś, że podana przeze mnie galeria z racji rozdzielczości nie nadaje się do porównywania jakości z innymi szkłami. Ale chyba wszyscy to wiemy, bo mamy oczy? Więc po co ten sarkazm wobec mnie? Czyżbym miał być tym głupszym, który jednak porównuje? :-|
    Widocznie źle Cię zrozumiałem, bez urazy :-).

Mam wrażenie, że niektórzy są niewolnikami rozdzielczości/ostrości, którą może zarejestrować ich lustrzanka i każde szkło, które nie dorównuje możliwościom puszki jest z założenia skreślone. - "No bo przecież nie po to mam lustrzanke, żeby znowu robić zdjecia jakości kompaktu!"
    W wielu swoich postach pisałem, że akurat dla mnie ostrość szkła ma najmniejsze znaczenie, to zawsze można poprawić sobie w PS. Dla mnie liczą się inne czynniki - odwzorowanie kolorów, kontrast, winietowanie, praca pod słońce a tu superzoomy mizernie wypadają.

Natomiast nie jest cechą zdjęcia cena sprzętu!
    Choć to regułą nie jest to w 99% jakość idzie do góry w parze z ceną. Oczywiście nie jest tak, że za 2 razy droższy sprzęt mamy 2 razy większą jakość. ELki są drogie, bardzo drogie, ale ich jakość czasami wiele nie odstaje od przeciętnych szkieł. Trzeba więc wszystko wypośrodkować i podjąć właściwą decyzję co kupić. Mnie akurat było stać, żeby zainwestować w kilka droższych szkieł, ale nie oznacza to, ze trzeba mieć sprzęt za 20tys. żeby robić dobre zdjęcia.

Proponuję skoczyć tą dyskusję, bo większość z nas nie widziała tego szkła z bliska i można jeszcze długo dywagować, poczekajmy na zdjęcia od Cichego - będziemy mogli coś więcej powiedzieć :-).
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 17-08-2007 o 22:23
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu.
    Przy jakich ogniskowych zmienia sie F ?
    Mógłby ktoś podać przedziały ?

Dziękuję i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar ewg
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów