Co to za seria DO w canonie? (zielona)
sorry ale ciezko cokolwiek na ten temat znaleźć ("do" jest za krótkie do wyszukiwania)
o co cho z tym "do"?![]()
Co to za seria DO w canonie? (zielona)
sorry ale ciezko cokolwiek na ten temat znaleźć ("do" jest za krótkie do wyszukiwania)
o co cho z tym "do"?![]()
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
W założeniu miały być to obiektywy o dobrych parametrach optycznych, lecz mniejsze i lżejsze niż ich odpowiedniki Canona bez "DO". 70-300 DO jest przykładem. Użytkownicy chwalą jego poręczność i żalą się na jakość optyczną (niektórzy). Niezbyt tanie.
tutaj masz trochę o nim in english: http://photo.net/equipment/canon/70-300do/
troche poszukałem Diffractive Optics... http://www.usa.canon.com/consumer/co...DtlAct&id=2632
nie bardzo kumam o co biega
KMV10 -> dzieki zaraz poczytam
pytanie nr2 dlaczego juz teraz tego nie produkują?
Ostatnio edytowane przez maxbmx ; 14-09-2006 o 23:32
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Produkują!!
Głównym problemem jest cena. Obecnie produkowane to 70-300 i 400/4 IS. Ceny w stosunku do jasności dość spore. Zysk to mniejsze wymiary i waga.
O optyce dyfrakcyjnej znajdziesz dużo na stonach Canona - Camera Museum.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
widzialem test 400mm bo to mnie interesuje
400mm L zwykla jest lepsza niz 400 mm f4 DO przy kropach widac all. aha no i cena??: zabija
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
bylu cropy 2,8 / 5,6 i F4
f4 wypadla najgozej przy 100% ale poszukam linku i zapodam zeby nie siac plotek
Wiem ze sie placi za wielkosc ale co da jakosci obrazu wcale nie bylo wesolo jak by stala 400 f4 za 1000 euro ok 1500 tez ale ich cena poprostu jest smieszna.
ok szukam
mam
wiec nie ma 400 2,8 bo to klasa sama w sobie
link fotki i calosc artykulu
male tez nie jest
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 15-09-2006 o 16:43
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Eee, ale tam piszą m.in.To IMHO trochę stawia pod znakiem zapytania resztę testu ;-)The Canon EF 100-400 IS f/4.5-5.6 is nearly the equal of the EF 400 f/5.6
Chętnie bym też zobaczył fotkę j.w., ale porównującą 400/2.8 IS i 400/4DO IS :-D A obok nich stosiki 100g odważników o stosownej wadzeZresztą autor sam pisze:
Nie porównujmy zatem jabłek z pomarańczami ;-)Although I would have been interesting to also include the massive Canon EF 400mm IS f/4, it is simply too large a lens for my use.