Witam Forumowiczów
Witam też kolegę z miasta i mojego imiennika zarazem
Z tego co wyczytałem w sieci o 28-70 3.5-4.5 ( a nie jest tego za wiele raczej ) to nie wygląda on wcale na zły obiektyw ( a na pewno tani), brakowało mi właśnie tylko jakiegoś testu porównawczego "z krwi i kości" do jakiejś szerokiej stałki. No i proszę, te maximum 600zł wydane na tego dziadka to chyba dobra inwestycja. Myślę, że ten zoom byłby moim marzeniem cena/jakość gdybym np. miał 5dlub używał kliszaka. Przy 300d ten ten zakres jest chyba jakiś bez sensu. Może dlatego tak mało się o nim pisze na sieci. Fakt, że dziadzio pewnie znacznie hałasuje, nie ma oczywiście FTM i mimo, że filtry tanie na niego (52 mm), to chyba przy ogniskowej 28mm filtr wchodzi pod obudowę ( "mini" osłonę p.słoneczą ) - więc
i tu pytanie do Ciebie szwayko:
a może jednak warto wydać te 300-500 złotych polskich i używać relikta jako spacerówki ??
28mm na cropie to aż tak wąsko, czy strzelając np. jakieś wycinki widoczków się nada ??
długi koniec rozumiem, nie jest też taki zły
drugie pytanie:
czy 28/2.8 za podobną cenę do tego zooma nie jest lepszą propozycją jak na tą ogniskową ( cena podobna ); [ta 28/1.8 dużo droższa i chyba jednak brzegi gorsze od 2.8]
Pozdrawiam
OT: mieszkasz na Dworcowej ? [sample]![]()