Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
byłem praktycznie zdecydowany na canona 20-35/3.5-4.5, a że ta Tokinka całkiem niegorsza i do tego zdaje się około 1000zł tańsza [mówię o nowych egzemplarzach] to wybór prosty szkoda mi tylko USM i FTM.
Uwierz mi nie zauwazysz braku USM w tej Tokinie. FTM pewnie i tak nie bedziesz uzywac - bo co bedziesz przeostrzac w szerokim kacie i jak to ocenisz na matowce 300D. W Tokinie trzeba uwazac na foty pod swiatlo - szklo nie dla fanow zachodow slonca. No i min. ostrosc moglaby byc krotsza.
Jak mialem obydwa Tokine i Canon 20/2.8 to nie zauwazylem specjalnych roznic w ostrosci.

generalnie ludzi używających głównie stałek coraz mniej, pomaga w tym pewnie wybór ostrych, jasnych zoomów, do tego coraz tańszych;
Jasnych to okreslenie wzgledne u mnie ze stalek tylko 20/2.8 jest takie ciemne. A dobre i jasne zoomy sa wielkosci wiader.

generalnie jak się naoglądałem jakis czas temu zdjęć szwayka robionych właśnie bardzo jasnymi szkłami ( to właśnie szkoła Wieliczki ?) to doszedłem do wniosku, że chcę to wiadro stałek
Na zajecia do Wieliczki chodzilem cos okolo 95 r. :-).
Wole stalki nie ze wzgledu na ostrosc ktora czasami jest a czasami jej nie ma, tylko na ich jasnosc, mala GO, rozmiary i wlasnie na to ze wymagaja wiekszej uwagi przy kadrowaniu.

do krajobrazu wybiorę jednak taki właśnie zoomik Tokiny;
I slusznie.

Na kliszy mozna robic takie fotki ta Tokina