Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Reportaż ślubny - wycena

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jak on sam bierze 3.5k w malym mieście to ile ja mam mówić przy 2 fotografach w dużym mieście?
    a ile bierzesz...?? i za co...??

a może by się wiecej ludzi pochwaliło ile bierze i konkretnie za jaka usługę. Pozwoliłoby to bardziej ujednolicic. Choc zapomniałem, że są rzemieślnicy, są artysci i są mistrzowie i to nie jest sprzedaż kebaba na rynku...

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

widzę,że wszyscy się czają ze swoimi ofertami...

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Ja też bym chętnie poczytał kto , co i za ile !!
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

troche odświeżę,
    otóż podniosłem ceny i za pełny reportaż z plenerem biorę juz 1200 i o! dziwo klienci na przyszły rok już są. ale dalej myślę i liczę nawet 25tyg czyli 25 ślubów (nie liczę tych niedzielnych bo garstka, i samych plenerów bo to na waciki ), po odliczeniu kosztów (licząc samo paliwo, płytki i amortyzacje poza-fotograficzną czyli komp, oprogramowanie, auto itp.) zostaje 1000-1100zł odejmuje podatek i wychodzi ok 900x 25tyg= 22500zł. Dzielę to na 12miesięcy i wychodzi na to, że kierowca, który mi ciastka rozwozi moim autem zarobi tyle samo bez żadnej inwestycji i praktycznie odpowiedzialności i z ubezpieczeniem...hm. Z drugiej strony wyżej d..py nie podskoczysz jeśli na około wszyscy biorą za to samo 600-800. wypada dalej traktować to jako dodatkowe żródło i zwrot kosztów za sprzęty. I wcale nie jest tak, że w dużych miastach jest drożej (może większa rozbieżność cen) bo znalazłem w Krakowie kilka ofert za ok 700-900. czy nie macie podobnych odczuć...??
    Oskarkowy gdzieś tu kiedyś pisał, że imprez jest więcej niż tylko sobotnie śluby bo i plenery bo i można -jak sie wyrobi- zrobić 2 śluby dziennie,ale ileż takich sytuacji jest...??

Wiem, po tych swoich wywodach doszedłem do wniosku: rób chłopie lepsze foty to i będziesz prędzej mógł sobie krzyknąć wiecej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwv Zobacz posta
    więc może zacznę od przykładu http://www.marcinmazur.pl/cennik.htm
    OMG, patrząc na przykładowe foty i cennik od 2008 podnoszę ceny o 300 %
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Mam podobne odczucia. Jeśli chodzi o ceny, spójrzmy na nie od strony pary młodej. Budżet całej uroczystości dla _przeciętnej_ pary to ok 15 - 20k. Trudno chyba ująć w tym budżecie fotografa za więcej niż 1000zł... Oczywiście, na pewno są dużo droższe imprezy, ale nie są to jakieś koszmarne ilości.

dodałem:

hmmm 5000 za 130 zdjęć? Czy to nie przesada? Jak sądzicie?
    Ostatnio edytowane przez Michał Ciucias ; 24-09-2007 o 14:52

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

jest kupa wesel po 200-250 osób a takie po 100-150 raczej norma, sporadycznie na 80 osób. i przy takich na 200-250 najwiecej targują i wątpię, żeby sie zmieścili w 30k kosztów...

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Powiem tak, klienci na pewno są różni, są tacy co dadzą za zdjęcia 5000zł a są tacy co nie dadzą nawet 600zł. Ja spotkałem się z takimi ludźmi co nie ważne jak był bym tani nie byłem dla nich fotografem bo nie miałem otwartego zakładu czy też szyldu. Po drugie to to, że jak w okolicy ma się fotografa z zakładem, który prawie ma monopol na zdjęcia w okolicy bo ma zakład od kilku lat to też z nim się za dużo nie nawojuje, chyba że za jakiś czas okaże się że on idzie na masówkę a Ty nie. No i jeszcze czasy, które mamy, zazwyczaj ludzie liczą się z każdym groszem i tych jest najwięcej, chcą mieć dużo za niewielką kwotę.

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Kabu, trochę w tym racji,zakłady rządzą: http://www.foto-mix.com.pl/zdjecia_weselne.html

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Trzeba zmienić podejście ludzi i wyeliminować tych co tylko psują rynek słabymi zdjęciami. Taka jedna firma z Andrychowa nie dość że robi paskudne zdjęcia to jeszcze podczas obróbki komputerowej nakłada w prawym dolnym roku takie maleńkie kółeczko ze swoją reklamą. Na dodatek są bardzo nie przyjemni jak widzą kogokolwiek z jakimkolwiek aparatem, nawet kompaktem (doświadczenie moje z komunii), ale co ludzie ich biorą z roku na rok bo pomimo tego że nie wszystkim podobają się zdjęcia to jest to firma sprawdzona i od zawsze robią u nas zdjęcia. http://www.fotovideo-olajossy.pl/

Dodam tylko jeszcze, że ludzi ci robili zdjęcia w ubiegłym roku analogowym Eos 300+kit 28-70 i cyfrowym G5.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 24-09-2007 o 16:28

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów