Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Reportaż ślubny - wycena

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Reportaż ślubny - wycena

Witam

Chciałbym spytać tych, którzy zajmują się fotografią ślubną o Waszą wycenę reportażu ślubnego. Reportaż obejmuje od ceremonii błogosławieństwa w domu do oczepin. Może przedstawie kilka opcji:

1. Bez sesji w studio.
    2. Bez pleneru.
    3. Dodatkowa sesja w studio w innym terminie.
    4. Dodatkowy plener w innym terminie.
    5. Dodatkowo koszty dojazdu, gdy ślub jest daleko od miejsca zamieszkania fotografa.

Wiem, że na allegro można poczytać o cenach, ale większość z nich to niestety chałturnicy.
    Podzielcie się jeśli możecie swoim cennikiem i może jeszcze Wasza opinia na co zwrócić uwagę przy wycenie takiego reportażu.

Z góry dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

znowu? co chwila sa posty z zapytaniami o ceny... WHY???
    przeciez kazdy ceni swoja prace inaczej... policz sobie swoje koszty dodaj marze (wedle uznania ) i masz cene... po co tutaj kombinowac? wejdz na zpaf i jest cennik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Przyznam, że nie spotkałem takich postów...

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

> Jac
    > co chwila sa posty z zapytaniami o ceny... WHY???

Zawsze mowia, ze nie ma glupich pytan, tylko... Wystarczy sobie uswiadomic, ze ktos sprzet ma od dawna i nie kupowal go by na nim zarabiac, zostal poproszony o sfocenie imprezy i powiedzenie ile za to chce. Koszty ma zerowe, co najwyzej dochodzi transport i subiektywnie wyceniany czas (zapewne w alternatywie siedzialby na kanapie) + koszt paru plytek. 5 PLNow policzalnych + 10.000% marzy?
    Pytanie bylo maksymalnie sprecyzowane. To w sumie jest forum, wiec doswiadczeniami chyba mozna podzielic i okreslic widelki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

polecam forumową wyszukiwarkę
    a co do pytania to najlepiej wziąć tyle, żeby Młodym dziwnie się źrenice nie rozszerzyły a ciśnienie nie skoczyło czyli cholera wie ile...
    dla jedynch 400 zł to za dużo dla innych 1200 zł to spoko...
    czytałem kiedyś w jednej gazecie fajny poradnik jak wyceniać swoją
    pracę (tyle, że to dot. webdesignu).był tam taki tekst - popatrz jakim samochodem jeździ klient,jak się ubiera a później zastanów się ile możesz od niego zażądać za wykonaną pracę...
    to zależy również od tego ile zdjęć zrobisz,w jakich warunkach,jak masz je im później dostarczyć etc.
    np.w Nowym Sączu czyli w "moim nowym mieście" najbardziej ceniony fotograf który robi śluby etc. za fotki w studiu bierze 90zł/sztuka - od wywołanego zdjęcia.czyli facet robi powiedzmy 100 fotek,młodzi biorą 6 i nie mają 540 zł A imprezy i plener focą jego "asystenci" czyli wyrobnicy.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Faktycznie, pytanie nie jest glupie/dziwne ale trudne. Spotkalem sie, ze jedni foca caly zestaw za 1200pln (plus odbitki, plus slideshow na DVD), a inni biora za sam kosciol 2000pln. Z tym, ze wcale te najtansze "zestawy" nie byly najgorsze.
    Konkurencja i jeszcze raz konkurencja. Jak sie umiesz sprzedac, to... no wlasnie ;-)

Domyślnie

Gdyby autor zechcial pomyslec i zadac to pytanie jeszcze raz to odpwoiem, bo na razie to totalnie bez sensu.

Zle zadales jednak to pytanie, bo nie rozumiem, czy mam ci podac cene za kazdy wariant czy to sa warunki jednego reprotazu.

A jesli tak to czy 1 wyklucza 3?

Napisz co chcesz zrobic i tyle.
    Konkretnie... ma byc studi oc zy nie, a jak nie to czy ma byc plener.
    No kurcze pytasz o cos a nie wiesz o co...?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Zle zadales jednak to pytanie, bo nie rozumiem, czy mam ci podac cene za kazdy wariant czy to sa warunki jednego reprotazu.
    Ja to wlasnie tak rozumiem ze cena za reportaz calosciowy (od przygotowan/blogoslawienstw do ostatniego goscia zsuwajacego sie pod stol na weselu), ale z gdybaniem co by bylo gdyby klient sobie zazyczyl wyjatki od tego reportazu, w postaci: 1 to osobny wyjatek, 2 to osobny wyjatek itd.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Gdyby autor zechcial pomyslec i zadac to pytanie jeszcze raz to odpwoiem, bo na razie to totalnie bez sensu.
    Wyobraź sobie, że pomyślałem zadając pytanie....
    Niektórzy, jak widać zrozumieli ;-)

Ale może inaczej napisze:
    1. Cała usługa - od błogosławieństwa do oczepin z plenerem i studio.
    a) wersja bez pleneru;
    b) wersja bez studio;
    c) wersja bez studio i pleneru.
    2. Sam reportaż ślubny bez pleneru i studio:
    a) dokupienie dodatkowo pleneru;
    b) dokupienie dodatkowo studio;
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 16-09-2006 o 06:35

Bywalec Awatar kwv
    Miasto
    biesy i czady

Domyślnie

Witam
    widzę brak sprecyzowanych odpowiedzi ;(

więc może zacznę od przykładu http://www.marcinmazur.pl/cennik.htm

wiedług mnie są to ceny tzw "duzych miast" a fotograf ma dosyć orginalne pomysły, jeśli reportaż planujesz dla niemiastowych podziel ceny o połowe.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów