tak jak napisal Arkan, bez pelnej klatki, to porazka.
I dokladnie co bedzie zastepowalo ogniskowa 35 mm - 28 mm - wolne zarty
tak jak napisal Arkan, bez pelnej klatki, to porazka.
I dokladnie co bedzie zastepowalo ogniskowa 35 mm - 28 mm - wolne zarty
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
marketingowo - pelen sukces
Ale dla mnie to juz nie ten aparat
E tam sukces. Taka ciekawostka: w dniu ogloszenia M8
wycofal sie z Leici glowny inwestor, Hermes. Komunikat jest tu:
http://www.iht.com/articles/2006/09/...rg/bxleica.php
Jak dla mnie to bardzo zly znak. To, ze Leica traci pieniadze, to nie
nowina. Ale skoro ktos, kto przetrwal 6 lat strat wycofuje sie w dniu
premiery M8, to znaczy, ze nie wierzy w sukces tego aparatu.
A co jak co, ale pewnie przeanalizowali wszystko.
Umierajaca firma probuje sie ratowac cyfrowym aparatem.
To zdanie samo w sobie mowi cos o tym aparacie, jego rokowaniach
i szansach na np. nastepna lepsza wersje w przyszlosci.
"FRANKFURT: Herm?s International, the French maker of silk ties and expensive handbags, retreated Thursday from a six-year investment in Leica Camera after the German company had failed to produce a profit for three straight years.
Herm?s, based in Paris, will gain ?15 million, or $19 million, from the sale of its 31.5 percent stake in Leica to ACM Projektentwicklung of Austria, according to a statement. ACM already holds about 36 percent of Leica's stock and sits on the supervisory board.
Herm?s, which reported a 7.7 percent rise in its first-half profit Thursday, bought the stake for ?17 million in November 2000.
Leica, whose compact cameras introduced in the 1920s revolutionized photography, stumbled after failing to keep up with the advance of digital photography and as consumers sought compact, less-expensive cameras by manufacturers like Nikon or Canon. Leica has lost more than ?30 million since 2003.
"The positive surprise came from the divestment of Herm?s's stake in Leica," said Scilla Huang Sun, an equities manager for Clariden Bank in Zurich."
No ale z tych informacji wynika, że sprzedali te akcje dużo wiekszemu i silniejszemu finansowo dotychczasowemu udziałowcowi (będzie miał 50.5%). Także to raczej jest dobra wiadomość, a nie zła.
Po za tym nie wiadomo do końca czy Ci chcieli sprzedać czy tamci kupić.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
szczerze, to aparat marzeń jak dla mniekiedyś sporo fociłem zorką 4k, ale celownik w tamtym aparacie dla mnie okularnika był fatalny, Leice M6 tylko przez chwilę miałem okazję pomacać - wizjer super i cała reszta... klasa sama dla siebie. Nie za rok, nie za dwa, ale kupię ten aparat na pewno
![]()
Z obiektywem 24/2.8![]()
Chyba zartujesz. Sprzedali akcje ACM, ktory do tej pory mial 27%
wiec nie byl znow "duzo wiekszym i silniejszym" udzialowcem
tylko mniejszym. Byl takze jedynem potencjalnym kupcem.
Firma od lat przynosi straty, nie jest lakomym kaskiem dla nikogo
i Hermes cieszy sie, ze w ogole ACM zgodzil sie pograzyc glebiej.
Zeby byla jasnosc, ja nie ciesze sie, ani nie zycze im zle.
Tylko to wszystko nie wyglada tak rozowo jak paru snowbow
i fanatykow probuje przedstawic. Wedlug nich M8 to
rewolucja, zdecydowanie najlepsza rzecz na photokinie itd...
Poki co walcza o przezycie...
Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 15-09-2006 o 20:47
Ja miałem na myśli to że ACM to finansowo mocniejsza firma i myślę, że jak kupili te akcje to mają jakieś plany co do tej Leicy. A Hermes to torby robi chyba i krawaty także to zdajsie średni inwestor w ogóle był w tej branży.
Nie wiem może chcą, mając większościowy pakiet akcji coś zmienić w strategii firmy, może w ten sposób korzystniej te akcje sprzedadzą japońcom.
Mam wrażenie że podchodzisz do sprawy zbyt emocjonalnie:-) i osobiście. Coś Ci ta firma nie leży zupełnie:wink: :-).
Co do tego że firma nie jest łakomym kąskiem to nie wiem. Z punktu widzenia finansowego może i nie ale nazwa jest warta majątek. Najlepszym dowodem jest to, że wielkie koncerny elektroniczne takie jak Sony, Samsung, Panasonic wiążą sie z takimi liliputami z Europy i chwalą tym we wszystkich możliwych reklamach.
Przecież nie dlatego, że sami nie potrafią zrobić takiej optyki. Magia marki robi swoje.
Ja też snobów nie lubię i ciągle mam na dzieję, że to inna firmaprzyćmi wszystkie dotychczasowe premiery ale nic nie poradzę na to, że mnie się zwyczajnie ta M8 podoba. A co do tego, że to wielka premiera
. Z punktu widzenia tak konserwatywnej firmy pewnie tak. Z punktu widzenia fotografii cyfrowej jedna z wielu:-).
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-09-2006 o 23:50
Kapitan Wagner