Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Rewolucje w fotografii (wydzielone z "Pentax K10D")

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A jakiś przykład? Szczególnie tych absolutnie fenomenalnych DSLR?
    z najnowszych rzeczy to zacznijmy chocby od AS w korpusie, ktory wprowadzili jako ruga firma po Minolcie nie robiac zadnego szumu wokol tej sprawy. dla porownania: ile bicia piany na ten temat narobilo do tej pory Sony?

inne? unikatowe obiektywy pancake (grubosci nawet 1cm), malusienki ale w odroznieniu od trabanta 2 znakomity ergonomicznie *istD (i wszelkie kolejne dewiacje tego korpusu i matrycy, ktorych Pentax a potem Samsung stworzyli multum) z duuzym, jasnym i czytelnym celownikiem, w ktorym bardzo latwo ostrzy sie manualnie...

ile z tego znane jest nawet sympatykom sprzetu fotograficznego (o zwyklych pstrykaczach nie wpsominam)? a o nowym-super-genialnym-wynalazku Sony zwanym Super-Steady-Shot to juz nawet Kowalski w dzienniku TV slyszal
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Czytając to forum często mam wrażenie że AF i pokrewne tematy to najważniejsza sprawa w foceniu a ja uważam że poza nieliczynymi wyjątkami to wprawny fotograf MF jest w stanie zrobić to samo co na AF ....
    AF temat zamieny dla wielkich elektroników i stwarza wtórnych analfabetów obsługi sprzętu foto :

MF , 135
    A tam gadasz jak jakis stary piernik
    Ile w zyciu udalo Ci sie zrobic takich fotek ptaka w locie (pomijam, fakt ze taka mewa na wietrze to prawie wisi w powietrzu a nie leci)? 1/20 moze dwie?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    AS w korpusie, ktory wprowadzili jako ruga firma po Minolcie
    .. czyli nie oni zrobili tą rewolucję Zresztą chyba kompakty miały to już wcześniej i naturalną konsekwencją było prędzej czy później przeniesienie tego do DSLR. IMHO po prostu przydatny feature. Taki jak auto-ISO czy pare innych rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    inne? unikatowe obiektywy pancake (grubosci nawet 1cm)
    Powiedzialbym wrecz ze sliczne! Ale ciagle nie "rewolucja".

malusienki ale w odroznieniu od trabanta 2 znakomity ergonomicznie *istD
    Który zdobył imponujące kilka procent rynku w swoim segmencie, w najlepszym wypadku

To moze ja wyjaśnię co rozumiem przez "rewolucję":
    - pierwszy DSLR dostępny dla kogokolwiek poza najbogatszymi agencjami
    - pierwszy DSLR "dla mas", poniżej psychologicznych $1000
    - pierwszy FF w cenie przystępnej dla zaawansowanego amatora w normalnym kraju
    - wcześniej wprowadzenie w pełni elektronicznego bagnetu
    - a jeszcze wcześniej AF

To, że prawie wszystkie w/w punkty to sprawka Canona to oczywiście zupełny przypadek

Rewolucją podobnego kalibru byłaby dla mnie np. prawdziwa matryca RGB, która miałaby wszystkie pozostałe parametry (czułość) takie jak 5D Albo, matryca j.w., ale z ogromną rozpiętością tonalną. Ogromną, nie "trochę większą" ;-) (to na wypadek gdyby się znaleźli fanatycy S3 ) Ale na pewno nie jest nią anti-shake, auto-czyszczenie, czy kilka bajerów w firmware. Ani nawet wyczekiwana "ultimate camera" FF Canona z 8fps

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeszcze zapomniałeś że w pewnym momencie historii rewolucją był IS i matrycowy pomiar światła (bodajrze olympus)
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeszcze zapomniałeś że w pewnym momencie historii rewolucją był IS i matrycowy pomiar światła (bodajrze olympus)
    A ile EV "wirtualnie" dodawał ten pierwszy IS? Bo chyba dopiero po kilku iteracjach i latach R&D Canon doszedł do 3EV wspomagania... nie wiem jak inni ;-) Nie rewolucja - bardziej przydatny feature. Co do pomiaru sterowanego przez super-duper komputerek to się w sumie zgadzam.

Niech to ktoś może (nie zaangażowany w dyskusje) wytnie gdzie trzeba ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

.. czyli nie oni zrobili tą rewolucję
    muflon, ale ja nie pisalem o rewolucjach tylko o swietnych produktach. ktore niekoniecznie musza kazdemu pasowac, ale dla pewnej grupy odbiorcow (niekoniecznie niszowej) sa znakomite. tyle.

Ale na pewno nie jest nią anti-shake, auto-czyszczenie, czy kilka bajerów w firmware. Ani nawet wyczekiwana "ultimate camera" FF Canona z 8fps
    zgadzam sie. sek w tym, ze czasem nie trzeba miec jakiegos tam hiper-ficzeru, zeby aparat byl znakomity. czasem lepiej miec wszystko solidne, niz jeden bajer ekstra, a reszte zwalona. vide trabant i jego matryca a ergonomia, vide D200 i jego matryca a ergonomia. dotychczasowe cyfrowe korpusy Pentaksa byly wlasnie takimi niewybijajacymi sie niczym solidnymi aparatami. poniekad to pograza marketingowa ta firme, ale to zupelnie inna para kaloszy.
    www albo tez flickr

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    swietnych produktach. ktore niekoniecznie musza kazdemu pasowac, ale dla pewnej grupy odbiorcow (niekoniecznie niszowej) sa znakomite. tyle.
    No ba, jak na przykład obiektywy T-S Dobra, dobra, nie bij, już nie będę ;-)

vide trabant i jego matryca a ergonomia, vide D200 i jego matryca a ergonomia. dotychczasowe cyfrowe korpusy Pentaksa byly wlasnie takimi niewybijajacymi sie niczym solidnymi aparatami.
    No a pod tym (wszystkie trzy podpunkty - to o trabancie i D200 mnie rozwaliło ) się oczywiście podpiszę i dokładnie to miałem na myśli. Niewybijający się niczym solidny aparat - sam bym tego lepiej nie ujął :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No ba, jak na przykład obiektywy T-S Dobra, dobra, nie bij, już nie będę ;-)
    no ale czy ja cos mowilem
    myslisz: TS - mowisz: Canon
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A ile EV "wirtualnie" dodawał ten pierwszy IS? Bo chyba dopiero po kilku iteracjach i latach R&D Canon doszedł do 3EV wspomagania... nie wiem jak inni ;-) Nie rewolucja - bardziej przydatny feature. Co do pomiaru sterowanego przez super-duper komputerek to się w sumie zgadzam.
    No to widzisz mamy inne zdanie w tej kwestii, bo ja akurat dobrze pamiętam wprowadzenie IS na rynek i wiem jaki wywołało to poruszenie w światku foto w przeciwieństwie do niektórych pozycji, które Ty wymieniłeś (np.: dslr poniżej 1000$ - to było wiadomo, że prędzej czy później tak będzie). To już bardziej wprowadzenie CMOS-a gdzie wszyscy twierdzili, że sie nie nadaje i ma do d.. jakość.
    A tak ogólnie rzecz biorąc to zależy to od indywidualnej oceny.

O! Wprowadzenie komputera do aparatu to swego czasu była rewolucja.

Ja w każdym razie póki co nic w tym pentaxie rewolucyjnego nie widzę no chyba, że te 22 bit-y coś dają ale wątpię.

PS. Muflon najlepiej wytnij sam tam gdzie trzeba.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-09-2006 o 17:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    PS. Muflon najlepiej wytnij sam tam gdzie trzeba.
    Done. Reklamacji nie uwzględnia się

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów