Witam jestem nowym forumowiczem i niedoświadczonym posiadaczem G5 - wcześniej byłem typowym pstrykaczem ok 2 lata pstrykałem sobie A200 a póżniej ixus v3 - i powiedziałem basta !!
Już nie chcę pstrykać tylko robić zdjęcia, więć czytam i uczę się empirycznie. Posiadam filtry: UV Hoya (seria zielona) i polaryzacyjno kołowy Hoya (seria niebieska) i chciałem poszerzyć swój zestaw o telekonwerter i lampę błyskową (na początek) więc ma 2 pytania z tym związane:
1. Mogę dostać za darmo (od szwagra) lampę Canon Speedlite 200E czy mogę ją jakoś wykorzystać z moim G5 ? Proszę mnie upewnić - rozumiem że lampa nie obsługuje ettl - czy zostają tylko manualne ustawienia ? Jesli tak to jak sobie poradzić z ustawieniami manualnymi - tylko empirycznie ? Pytam ponieważ lampa jest "goła" i nie ma żadnego opisu pracy z ustawieniami manualnymi
2. Czy ktoś z Państwa spotkał się z telekonwerterem Digital Pro HD 2x? Co to za cudo? Jakośc w kierunku Raynox/Kenko czy raczej King? Moze ktoś da namiary gdzie można poczytać/zobaczyć testy o tym telekonwerterze? Btw jeśli mowa o telekonwerterach czy produkty marki Sakar to także jakość zbliżona do Kinga ?
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom za odpowiedzi !