Wlasnie, chcialbym sie dowiedziec, jakich szkielek (domyslam sie, ze stalek) uzywacie do robienia zdjec reklamowych zwanych dalej packshotami. Mysle tu o produktach o maksymalnej wielkosci 50-60cm.
Wlasnie, chcialbym sie dowiedziec, jakich szkielek (domyslam sie, ze stalek) uzywacie do robienia zdjec reklamowych zwanych dalej packshotami. Mysle tu o produktach o maksymalnej wielkosci 50-60cm.
50/1.4 jest w sam raz. Minimalna odległość ostrzenia 45cm. Ostrość jak w rzeźni.
Czyli najczesciej uzywana ogniskowa to 85mm (bez cropa)?
MMM pisze, ze 50mm gdyz uzywa na cropie.
Każdy się nada.
Używałem i spacerzooma 28-105 i sonnara 135, i EF 50/1.4 i EF 85/1.8.
Przymknięte do f/22 wszystkie są tak samo ,,średnie'' (-:
ale tu nei chodzi o przymknięcie.
Tutaj chodzi o zniekształcenia obrazu (zróbcie "główkę" z bliska 50mm nawet po cropie...), wyciąganie tego co jest blisko.
Crop nie ma tutaj żadnego znaczenia - własności obiektywu się przecież nei zmieniły..
Tak tylko 135 jest praktycznie pozbawione zniekształcen, a z 50tka nie jest juz tak fajnie :wink:
1 szot ze starszego zlecenia, cos mnie tkneło i robiłem własnie 50tka.
Sorki za znaki wodne ale inaczej nie moge :wink:
Ostatnio edytowane przez towersivy ; 13-09-2006 o 21:00
najlepiej w packshotach sprawdzi sie TS-E 90 (krotk test i opis) bo mozesz sobie prawie dowolnie ustawiac plaszczyzne ostrosci - chocizaby wzdluz zegarka, bransoletki itp...
jesli nie chcesz ladowac sie w to manualne szkielko i koszty ;-) to bralbym 100 macro zyleta, zyleta, mozna ja spokojnie przymykac a i przyszloscowo do mniejszych rzczy sie nada
EDIT: ostatecznie moze byc tez TS-E 45 ;-)
EDIT2: TUTAJ masz przyklad zastosowania