Witam!
Ja też jestem "szczęśliwym" posiadaczem IXUS'A 60 z takim samym problemem! Tylko, że u mnie jest nieostra połowa lewej strony (prawa jest w porządku), do tego dochodzą całkowicie nieostre rogi-przypadłość bardzo dobrze znana w IXUSACH. Wizualnie zdjęcie nie wygląda najlepiej, zwłaszcza, że środek ma bardzo dobrą ostrość! ogólnie obraz wygląda jak widziany przez denko od butelki. Poza tym zauważyłem jakąś dość sporą plamę/coś rdzawego/roztartą powłokę przeciw odblaskową ??? drugiej soczewki właśnie na obrzeżu lewej strony soczewki-może to jest powód mojej nieostrości? Wada jest od początku. Ja nie popuszczę i oddam aparat do serwisu. Wydaje mi się, że zdania o jakości IXUSÓW są mocno przesadzone i są czysto teoretyczne, ktoś coś palną a reszta powtarza. Fora pełne są pseudo specjalistów doradzających innym wybór aparatu na podstawie danych technicznych i haseł marketingowych. Ja też skusiłem się "wysoką jakością" i się zawiodłem, nawet bardzo! a miałem wybrać inny aparat. Na początek tyle, za tydzień postaram się napisać więcej o przygodzie z IXUSEM ale nie będą to dobre słowa-za dość wysoką cenę kupiłem ładną metalową obudowę i poręczność, jakości nie. W tej cenie można było dokonać lepszego wyboru.
Pozdrawiam.