Strona 50 z 51 PierwszyPierwszy ... 4048495051 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 510

Wątek: Pentax K10D

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Niestety to prawda, jak założysz pierścień to trzeba lecieć cały czas na M42 bo wyciąganie go w plenerze na mrozie to zabawa dla masochistów

A to już nieprawda. Manualnych szkiełek jest stosunkowo dużo, trzeba tylko na nie zapolować. Przyzwoitą optycznie SMC M50/2.0 można kupić za stówkę, SMC M50/1.4 za dwie i pół stówki, SMC M28/2.8 to wydatek rzędu 120 -150 zł, SMC M135/3,5 to jakieś 200-240 zł itd. Rynek wtórny szkieł nie kończy się na allego i ebayu.

16-45/4 można kupić za jakieś 1600 zł, a to ponoć świetne szkło.
    pokaż mi gdzie jest ich dużo bo ja jakoś poza nielicznymi 50 nie widuje za bardzo (chyba że vivitary, cosuiny i inne taki oryginalnych szkiełek raczej niema .... a popyt jest kolosalny pewnie z powodu K10D, chyba dawmno nie zagladałes na allegro o pentaxa 50 1,4 spokojnie lata juz w okolicach 400-500)

jakos sledzę szkła pentaxa od dłuzszego czasu i imo jest źle pod tym wzgledem ... 50 2,0 a co to za osiagnięcie ... 50 1,7 i 1,4 są o okolicach 350-500 pln a innych nie bardzo widać ... proponuje zerknąć na ebay gdzie innych sysemów jest masa a pentax jak na allegro kilka ... moze
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 25-04-2007 o 11:39

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    pokaż mi gdzie jest ich dużo bo ja jakoś poza nielicznymi 50 nie widuje za bardzo (chyba że vivitary, cosuiny i inne taki oryginalnych szkiełek raczej niema ....
    Wrocławska giełda foto, dla przykładu.
    .... a popyt jest kolosalny pewnie z powodu K10D, chyba dawmno nie zagladałes na allegro o pentaxa 50 1,4 spokojnie lata juz w okolicach 400-500)
    Wiem że na allegro ceny 50/1.4 są wysokie, za wysokie.
    jakos sledzę szkła pentaxa od dłuzszego czasu i imo jest źle pod tym wzgledem ... 50 2,0 a co to za osiagnięcie
    A używałeś tego szkła? Skąd wiesz że jest złe? Poza tym czego wymagać od szkła za 100 zł.
    ... 50 1,7 i 1,4 są o okolicach 350-500 pln a innych nie bardzo widać
    I znów allegro. Poszukaj ogłoszeń na forum Pentaxa, popytaj w komisach foto, na giełdach, na 100% znajdziesz taniej
    ... proponuje zerknąć na ebay gdzie innych systemów jest masa a pentax jak na allegro kilka ... moze
    Jest mało bo:
    1. Od pojawienia się K10D schodzą jak świeże bułeczki.
    2. Topowych manualnych szkieł Pentaxa mało kto się nie pozbywa, z uwagi na 100% współpracy ze wszystkimi body AF (poza krótką serią "kastratów" MZ50. MZ60, MZ30)
    3. Pentax nie Canon, system dużo mniej popularny (a już na pewno w Polsce), na rzadsze szkiełka trzeba po prostu zapolować, ale po 2-3 miesiącach szukania zawsze znajdziesz co chcesz i to w ludzkiej cenie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    na rzadsze szkiełka trzeba po prostu zapolować, ale po 2-3 miesiącach szukania zawsze znajdziesz co chcesz i to w ludzkiej cenie.
    Ja tam wole polowac na ciekawe fotki tu i teraz niz czekac w nieskonczonosc na jakies wymeczone czasem szkielka

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Ja tam wole polowac na ciekawe fotki tu i teraz niz czekac w nieskonczonosc na jakies wymeczone czasem szkielka
    Wiesz, kolekcjonowanie trudno dostępnego sprzętu to też jakieś hobby, do którego ja się otwarcie przyznaję ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Na optyczne.pl jest test Samsunga GX-10

http://optyczne.pl/40.1-Test_aparatu...10_Wstęp.html
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A teraz dali test K10D i odnoszą się też do tego Samsunga
    http://optyczne.pl/43.1-Test_aparatu-Pentax_K10D.html
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał

Domyślnie

Jestem trochę zdziwiony, że pentax jest odrobineczkę gorszy niż samsung. Myślałem, że będzie dokładnie odwrotnie.

P.S. wiedzialem, że w komentarzach do testu głos zabiorą fanatycy marki. Tak samo było w przypadku 400d i d50 oraz d80. Tylko opinie o samsungu są normalne
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak na optycznych zaprosili do testu to od razu im napisałem, że się będzie ostro działo. A na fotopolis wywalili mi post z linkiem do tego testu. Oj nie lubią się, nie lubią. Polskie piekiełko normalnie. Do tego fanatyków od razu się naleciało na kopy.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Niektóe komentarze rzeczywiście dość stronnicze. Co ciekawe, owe fanatyczne wypowiedzi nie należą do osób z naszego forum.
    I tak na prawdę, to zaledwie trzy żałosne posty na początku komentarzy "ustawiły" całe nastawienie. Cóż rzec mogę, trochę mi wstyd za tych "niezłomnych obrońców czci i wiary".
    Nie mam pojęcia, o co im chodziło, bowiem moim zdaniem test jest obiektywny i raczej nie ma się do czego przyczepić.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    ...
    Nie mam pojęcia, o co im chodziło, bowiem moim zdaniem test jest obiektywny i raczej nie ma się do czego przyczepić.
    No cóż, dla niektórych Pentax to nie system tylko ideologia :-(

Strona 50 z 51 PierwszyPierwszy ... 4048495051 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów