Kuba - osobiście uważam, że każdy system jest specyficzny (stąd brak zrozumienia dla wojen systemowych). Pentax (poza korpusem LX z 1980r.) nigdy nie oferował zawodowego body dla 35mm. Profi w Pentaksie to średni format. Zapewne stąd po macoszemu traktowano zarówno AF jak i zoomy czy osprzęt bardziej specjalistyczny - choć jak każdy system, jest raczej kompletny. Mnie osobiście totalnie irytuje brak zooma kończącego się na 400mm czy brak taniej portretówki. Pentax nie jest (był) dużą firmą. To raczej firma produkująca sprzęt dla pasjonatów. Być może zawirowania związane z przejściem na cyfrę zmieniły trochę ten punkt widzenia - zapowiedziano zdobycie 25% rynku DSLR. Nie mam pojęcia jak to się zakończy, wszakże to samo zapowiedziało Sony, czy Olek. Fakt, że Pentax zmierza chyba w dość dobrym kierunku: na razie widać agresywną politykę cenową produktów, zapowiedzi (i realizacje) roadmapu szkieł, czy też w końcu wsadzenie do puszki AFu, który naprawdę działa (k100/K10). Jak będzie dalej? Cholera wie. Na początku przyszłego roku pojawią się dwie nowe puszki. Jedna to z pewnością odmłodzony korpus entrylevel a druga? Być może uszczelnione szkła z silnikami nie powstały tylko dla K10.
Odnośnie zdjęć. Chyba Kolekcjoner jakiś czas temu zapodał link do forum Fotopolis, na którym wypowiadał się Canonier, który zobaczył zdjęcia z K10. Wiesz - ideałem byłoby, aby Oddech jednak kupił tę Kadyszkę i mając punkt odniesienia - nie będąc jednocześnie talibem systemowym - rzetelnie, z samplami, opisał swoje wrażenia. Dlatego apeluję: namawiajcie go na ten zakup