Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 510

Wątek: Pentax K10D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja bym sie z tymi cyferkami przy wizjerach nie rozpedzal. zwlaszcza, ze wyliczenia sa czysto teoretyczna.

moja Fujika AX-1 (cov. 0.92, mag. 0.98x - http://www.pentax-manuals.com/fujica/fujica.htm) wedlug tych wyliczen ma 702.33, wiec tak 1Ds jak i pozostale konstrukcje zjada na sniadanie, z przyslowiowym palcem w d...

sek w tym, ze w praktyce jej celownik jest mniej-wiecej 2x wiekszy niz 10D (z obliczen teoretycznych powinien byc 3x wiekszy). a zeby skomplikowac sprawe, matowka jest bez porownania ciemniejsza. natomiast porownywany z Fujika Olympus OM-1 (o teoretycznie mniejszym celowniku) wgniata w fotel zaje... jasnym obrazem. nie umiem powiedziec czy faktycznie jest wiele mniejszy obraz, ale na pewno duzo wyrazniejszy

reasumujac: nie przecze ze celowniki Pentaksa sa super (nie mialem do czynienia), ale takie czysto cyferkowe tabelki traktowalbym z mocnym przymruzeniem oka i nie wyciagal na ich podstawie pochopnych wnioskow. w cyferkowej teorii to canonowski 50/1.8 jest hiper-lensem. a w zyciowej praktyce to po prostu plastikowy badziew z syfiastym bokehem
    www albo tez flickr

Domyślnie

Osobiście do wszelkich wyliczeń matematycznych mam wrodzony uraz z dzieciństwa, więc również podchodzę do tego sceptycznie. Pytanie tylko (o czym wspominałeś) ile w tym wszystkim rzeczywistej wielkości a ile wrażenia spowodowanego jaśniejszą matówką. Ale ja się na tym nie znam. Zresztą tabelka była podana jedynie jako element poglądowy. Post tyczył szklarni.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trudno jest zmierzyc na oko rozmiar matowki ale mozna na oko ocenic jak wygodnie z dana matowka i wizjerem sie pracuje, jak duzo sie widzi, jak uklad wizjer + matowka pomaga a nie przeszkadza w komponowaniu dobrego kadru. Mam porownanie z Nikona D80, mojego Canona 20D i trzymanego pare razy na kilka minut Pentaxa K10D. Ten ostatni po prostu miazdzy dwa poprzednie. Efekt "na oko" widziany w wizjerze jest rewelacyjny. Bardzo jasny i kontrastowy obraz... czy duzo wiekszy niz Canona 20D? ... ja stawiam, ze tak... w kazdym razie wrazenie jest takie, ze chce sie powiedziec zdecydowanie wiekszy.

Moim zdaniem K10D do "niespiesznej" fotografii to idealny korpus. Wspaniala sprawa: manualne szkla "za grosze" (ale o swietnej jakosci optycznej), ze stabilizacja i do tego z potwierdzaniem ostrosci i pelna obsluga pomiaru swiatla. Kadyszka do reporterki raczej sie nie nadaje, ale glownie ze wzgledu na slaby wybor szkiel do tego celu przeznaczonych (czyli nie jest to cecha korpusu ale systemu) i troche ze wzgledu na jakosc obrazu na wysokich ISO. Sa takie dzialki gdzie potrzeba wysokiej jakosci obrazu i duzych ISO i do tego jasnych szkiel z szybkim i cichym AF (chyba nie musze mowic o jaka dzialke chodzi)... i tutaj wybor staje sie prosty -> Canon, bo Kadyszka tu sie nie sprawdzi.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 26-02-2007 o 23:52
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Michu, dzięki za linki
    Tak szczerze powiedziawszy, to jakoś mam wątpliwości. Porzucam oczywiście całą "miłość" do Canona i staram się to zrozumieć. Jednak to co widzę to:
    - opinie gości, którzy są nieco starsi, mają swoje przyzwyczajenia i słodkie wspomnienia, a już na pewno denerwuje ich to , że C czy N dostarczają produkty masowe, podczas gdy oni zaczynali w elitarnej ekipie. To mi karze być nieco sceptycznym
    - poza gadaniem nie widzę zdjęć, ani.. cen.
    - widzę, że te wszystkie szkła są bądź szerokimi bądź portretowymi stałkami. A co z tele, z supertele? a co z zoomami? Wiem, że to inna klasa, no a fotografia ma być również praktyczna IMHO.
    - co z szybkością AF? Niby jakość optyczna najważniejsza, "czucie", wykonanie itd, ale co z czasem i dokładnością reakcji? Dla mnie to co poczytałem o Pentaxach, to głównie portrety i reportaż na stałkach. A może się mylę
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Kuba - osobiście uważam, że każdy system jest specyficzny (stąd brak zrozumienia dla wojen systemowych). Pentax (poza korpusem LX z 1980r.) nigdy nie oferował zawodowego body dla 35mm. Profi w Pentaksie to średni format. Zapewne stąd po macoszemu traktowano zarówno AF jak i zoomy czy osprzęt bardziej specjalistyczny - choć jak każdy system, jest raczej kompletny. Mnie osobiście totalnie irytuje brak zooma kończącego się na 400mm czy brak taniej portretówki. Pentax nie jest (był) dużą firmą. To raczej firma produkująca sprzęt dla pasjonatów. Być może zawirowania związane z przejściem na cyfrę zmieniły trochę ten punkt widzenia - zapowiedziano zdobycie 25% rynku DSLR. Nie mam pojęcia jak to się zakończy, wszakże to samo zapowiedziało Sony, czy Olek. Fakt, że Pentax zmierza chyba w dość dobrym kierunku: na razie widać agresywną politykę cenową produktów, zapowiedzi (i realizacje) roadmapu szkieł, czy też w końcu wsadzenie do puszki AFu, który naprawdę działa (k100/K10). Jak będzie dalej? Cholera wie. Na początku przyszłego roku pojawią się dwie nowe puszki. Jedna to z pewnością odmłodzony korpus entrylevel a druga? Być może uszczelnione szkła z silnikami nie powstały tylko dla K10.
    Odnośnie zdjęć. Chyba Kolekcjoner jakiś czas temu zapodał link do forum Fotopolis, na którym wypowiadał się Canonier, który zobaczył zdjęcia z K10. Wiesz - ideałem byłoby, aby Oddech jednak kupił tę Kadyszkę i mając punkt odniesienia - nie będąc jednocześnie talibem systemowym - rzetelnie, z samplami, opisał swoje wrażenia. Dlatego apeluję: namawiajcie go na ten zakup
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?
    (...)
    Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.
    Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-02-2007 o 00:09
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

K10D ma ewidentnie słabszy OLPF niż konkurencyjne produkty, stąd spory mikrokontrast - ale i chętnie występująca mora. Wyraźnie też widać, że o jpg dobrej jakości należy zapomnieć - żyletę uzyskuje się tylko z RAW.

Co do porównania z 30D - zależy jak na sprawę patrzeć. Korpus Pentaxa jest bardzo ciekawy i przemyślany, ale w zastosowaniach reportażowych z dużą dozą prawdopodobieństwa dostanie od 30-tki zdrowo po d....

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...
    I tu się zgodzę.

Ale podsumowując temat.
    Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D Canon 4Ever No chyba że bedzie jakiejś wyjątkowej Matki Boskiej Pieniężnej, to kupię K10D dla czystej zabawy

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    Ale podsumowując temat.
    Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D Canon 4Ever to kupię K10D dla czystej zabawy
    Kocham canon-board

Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów