Pokaż wyniki od 1 do 10 z 510

Wątek: Pentax K10D

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?

I dlaczego wybór Pentaxa K10D, lub Nikona D200 jest niewłaściwy?

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.
    Alternatywa jak najbardziej jest nazywa się 30D . Nie jest prawdą że tu jakoś odstaje mocno zwłaszcza wziąwszy pod uwagę jakość obrazu ale nie tylko. Co do wyboru N i Pentaxa. K10D mi się bardzo podoba (co nie raz podkreślałem) natomiast najmniej go znam i trudno mi coś o nim pisać. Na papierze wygląda obiecująco.
    Co do D200 wydaje mi się że z tych trzech wypada najlepiej zwłaszcza jeśli chodzi o pancerność i konfigurowalność (jest najbardziej wielozadaniowy). Natomiast moim największym zarzutem pod jego adresem jest rozmieszczenie kółek sterowania (brak czegoś tak fantastycznego jak w 30-tce z tyłu ) i bardzo dla mnie nie wygodny tylny wybierak (nie wiem jak to nazwać). Jojstic w canonie jest IMO dużo bardziej wygodny. Dlatego uważam że powinieneś sam podziałać troszkę tymi puszkami żeby móc stwierdzić co dla Ciebie jest najbardziej odpowiednie.
    Ważniejszą rzeczą są szkła i dlatego tu warto się popatrzeć na to co możesz w tej chwili kupić. Wedle mojej oceny tu nikon i pentax dają zbliżone możliwości - w opozycji do C. I trzeba też popatrzeć na przyszłość i tutaj już nikon zdecydowanie daje więcej (że o C nie wspomnę).
    Gdybym ja miał wybierać z tych trzech i nie planował przesiadki na coś z najwyższej półki to zdecydowanie bym wybrał D200.
    Po za tym jeśli Canon do 40D wsadzi coś choćby trochę zbliżonego do tego co jest w 1D MkIII to jednak bym poczekał .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-02-2007 o 19:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów