Tu jeszcze ciekawy wątek. http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=5226 Bidak chyba sprzeda Ds-a
.
Tu jeszcze ciekawy wątek. http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=5226 Bidak chyba sprzeda Ds-a
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie sądzę, by Pentax był w najbliższym czasie zainteresowany FF. Pokazuje to chociażby roadmap nowych szkieł. Przyszłość korpusów raczej wydaje się już ustalona: APS-C. Większa matryca to już raczej wspomniany 645D.
Niestety, wg wstępnym ustaleń, nie będzie na tym PMA premiery tego korpusu (wrrrr....), bowiem cała para poszła na DSLRy. Ma się za to pokazać jeszcze jeden (dwa?) korpus małoobrazkowy. Trwają spekulacje, czy będzie to puszka entrylevel z obsługą SDM czy też coś wyżej niż Kadyszka. Jedno wydaje się pewne: Pozostanie nazwa Pentax (nie będzie luster Hoya-Pentax).
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
oby to byl wyzszy model bo wtedy bedzie to oznaczalo ze Pentax chce robic cos wiecej niz entry level. chociaz sama K10 trudno nazwac entry level. to taki troche biedniejszy D200![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 09-02-2007 o 11:28
Dlaczego biedniejszy i dlaczego d200?![]()
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
a bedzie to cos wiecej niz takie mikro-upgrade'y jak swego czasu miedzy istDS a istDS2, wzglednie istDL a istDL2 (gdzie i tak wszystkie cztery nie roznily sie jakos wybitnie od siebie)? bo tam to Pentax naprodukowal od groma nazw, przy roznicach w korpusach jeszcze mniejszych niz ma to w zwyczaju nawet Canon
stawialbym na K100 i K110 z wpakowanymi matrycami 10Mpix, a ficzerowo to samo z dokladnoscia do niewartych grzechu zmian w folderach
Akustyk - być może masz rację (choćwolałbym, by tak nie było), ale prócz owej matrycy to jednak przede wszystkim sądzę, że dodadzą styki pod SDM. Zresztą ludzi u nas bardziej interesuje to, po ile będą owe nowe słoiki: DA* 16-50/2.8 ED AL [IF], DA* 50-135/2.8 ED [IF], DA* 60-250/4 ED [IF]
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
SDM to ten pentaksowy AF z silnikiem w szkle?
wydaje mi sie, ze tutaj Pentax nic nie ma do stracenia i raczej musi dac te styki w kazdym nowym body, zamiast bawic sie w kastrowanie mozliwosci. doraznie, w interesie firmy jest chyba bardziej zachecanie do lepszych obiektywow niz lepszych korpusow jak to np. zrobil Nikon. zwlaszcza, ze K10D jest w takiej cenie, ze jak ktos chce to sobie kupi.
na moje oko to Pentax jest jedna z tych nielicznych firm, ktore ficzery raczej rozdaja niz ograniczaja, wiec stawiam na SDM w K100-2 i K110-2, czy jak to sie bedzie nazywac
jedno pytanie, bo moze przeoczylem: czy byla jakas wzmianka o kitowym sloiku z SDM-em? moge sie mylic, ale rzucenie takiego cheapo-demo byloby swietnym posunieciem marketingowym ze strony Pentaksa.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
wydaje mi sie, ze rozbudowa o szybki AF to jest oczywisty krok po wprowadzeniu SR-a. razem dostajesz kombo do focenia w najpodlejszych warunkach zdjeciowych. w srodku niestety tylko matryca Sony, ale przy tych nowych 10Mpix od ISO 800 mozna pracowac. a z SR-em na 2-3 dzialki to jest potezna swoboda fotografowania w slabszym swietle