Strona 34 z 51 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 510

Wątek: Pentax K10D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pomijam szumy - choć akurat dla mnie mają one niezwykle istotne znaczenie - zerknijcie tutaj na porównanie rozpiętości tonalnych. Bardziej przypomina kompakt niż puszke dla entuzjastów fotografii. No chyba, że ktoś chce robić B&W na mocnym kontraście Ogólnie dla mnie - rozczarowanie, choć oczywiście dobrze że jest. Ale mogło (i miało) być dużo lepiej. Co to za konkurencja co jest tak mocno w tyle?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ej no kurde nie przesadzasz aby? ;-) To wszystko co piszesz pasowałoby może do, nie wiem, Nikona D70 :-D ale tutaj trąci trochę onanizmem... Tak, to nie jest aparat do robienia JPEGów, w zasadzie powinien być tylko tryb RAW-only I to chyba jedyna wada jaką znalazłem w teście.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Andee, czyżbyś został adwokatem Pentaxa? :-P
    [...]
    Wyobraz sobie ze nie :-P , ja poprostu nie jestem zaslepiony
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ej muflon, daleko mi do onanizmu, onanizm będzie jak się pojawi ciekawy Canon

czytam wykres i opis - dla jpeg mamy o co najmniej 2/3EV mniejszą rozpiętość tonalną w cieniach pomiędzy 30D a K10, i drugie tyle w światłach. "Usable range" jest o ponad 1EV gorsze niż w 30D. Standartowe ustawienia ACR dają bardzo podobne wyniki. Wyśrubowane na maksa wyniki RAW w ACR dają efekt zbliżony do jpeg z 30D. A do tego rzeba mieć: 1) ACR, ogromną wiedzę i umiejętności obsługi softu, 3) zdjęcie, które można tak ostro potraktować (szumy tu bardzo przeszkodzą, i choćby dlatego się liczą).

W takim razie nie mówmy o taniej doskonałej puszce, tylko o bardzo średnim sprzęcie, z którego można ewentualnie i z trudem wycisnąć średni rynkowy poziom (30D w końcu to jest matryca z 2004 ). Pisałem - rozczarowanie, żałuję, że nic sie nie zmieni dla Canona.

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Wyobraz sobie ze nie , ja poprostu nie jestem zaslepiony
    taaa, wiesz co każdy wariat mówi? "Ja jestem normalny, to oni są szaleni"

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kubaman szumy nie sa wcale takie zle bym powiedzial. Na 1 rzut oka wygladaja nieco gorzej niz konkurencja ale trzeba tez zwrocic uwage na ilosc detali ktora jest IMO wieksza niz na d80 np. Wole jednak obrabiac sobie w Neat Imagu czy podobnym na kompie niźli mialby to robic za mnie aparat.
    Co do rozpietosci tonalnej to roznica niby niewielka ale qrcze nie w tym kierunku powinny isc aparaty. One maja sie zblizac do klisz a nie od nich oddalac jak to ma miejsce w przypadku tego Pentaxa.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    czytam wykres i opis - dla jpeg mamy o co najmniej 2/3EV mniejszą rozpiętość tonalną w cieniach pomiędzy 30D a K10, i drugie tyle w światłach. "Usable range" jest o ponad 1EV gorsze niż w 30D. Standartowe ustawienia ACR dają bardzo podobne wyniki. Wyśrubowane na maksa wyniki RAW w ACR dają efekt zbliżony do jpeg z 30D. A do tego rzeba mieć: 1) ACR, ogromną wiedzę i umiejętności obsługi softu, 3) zdjęcie, które można tak ostro potraktować (szumy tu bardzo przeszkodzą, i choćby dlatego się liczą).

W takim razie nie mówmy o taniej doskonałej puszce, tylko o bardzo średnim sprzęcie, z którego można ewentualnie i z trudem wycisnąć średni rynkowy poziom (30D w końcu to jest matryca z 2004 ). Pisałem - rozczarowanie, żałuję, że nic sie nie zmieni dla Canona.
    No tak ale zapominasz chyba o tych skromnych 500$ roznicy Ja tez bym chcial puszke za 900$ klasy 30D ale wiesz od chcenia do mienia jest jednak kawal drogi
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy takim podejściu OK, tylko nazywajmy rzeczy po imieniu. K10 jest (tak to wychodzi z tego opisu) przede wszystkim tani, następnie ma fajną obudowę, a reszta jest bardzo przeciętna, coby nie rzec poniżej średniej. A tak BTW, ile teraz stoją 20D (nówki) jeśli się trafią? I ciekawe po ile będą chodzić 30D tak w maju 2007 ?

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ciągle nie rozumiem po jaką cholerę jest tam ten 22bit przetwornik, skoro niewiele albo nic nie daje :- /
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Ciągle nie rozumiem po jaką cholerę jest tam ten 22bit przetwornik, skoro niewiele albo nic nie daje :- /
    A po to żeby ładnie wyglądał w folderze reklamowym. To bardzo istotna cecha .
    Co do szumów to też bym nie wyolbrzymiał. Szczerze mówiąc wolę więcej szumu z K10D czy z Alfy niż mydło z D80. Po za tym testy szumów na jpg-ach to moim zdaniem lekka porażka. Widziałem jak wygląda raw bez obróbki z D80 przy iso 1600 to dopiero jest wypas jeśli chodzi o szumy. A tak to porównujemy soft aparatu - dla mnie bezużyteczne.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-12-2006 o 17:33
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cóż, nie da się ukryć, że test ów wprowadził pewien dysonans na każdym chyba forum Pentaksa. O ile wynik jakości zdjęć w JPG jest jeszcze do strawienia, o tyle kompletnie rozczarowywuje dynamika. Pentax nigdy nie słynął z marketingu i dlatego podając informację o owym przetworniku użytkownicy wszelcy (włącznie ze mną) mieli nadzieję na zwiększenie owego zakresu. Niestety, otrzymaliśmy coś wręcz przeciwnego.
    Rodzi się pytanie why?
    Pliki JPG. Naturalnie poruszeni tym testem, nasi userzy przeprowadzili własne porównanie JPG z puszki i przekonwertowanego z RAWa. I tak dużej różnicy w jakości obrazu nie stwierdzono. Oczywiście pojawiły się głosy, że pewnie nieprawidłowo ustawiono ostrość, że egzemplarz wadliwy etc, etc. Nie wiem. Raczej ufałem testom Dpreview i nie mam podstaw, by nie czynić tego nadal.
    Dynamika. To boli i trudno znaleźć wytłumaczenie. Wiadomo tylko (jeszcze przed ogłoszeniem tego testu), że w Pentaksie ostro pracują nad nowym softem. Miało dojść bezprzewodowe sterowanie wbudowaną lampą oraz być może zwiększenie ISO do 3200. Czy coś jeszcze? Może. Może, kufa, w końcu zechcą włączyć ów pieprzony przetwornik. Jakby nie patrzeć, ciśnienie rynku na pojawienie się tego modelu było kolosalne. Wersje softu 0.2 i 0.3 były tragiczne. Może więc jednak tu leży problem? Ale to już moje gdybanie.
    Szumy. Osobiście uważam, że nie jest źle. Zważywszy na fakt, że prawdopodobnie to jest ta sama matryca, co w D80, to jednak obraz z niej przy ISO 1600 daje o wiele więcej szczegółów niż obraz z Nikona. Chociaż oczywiście szum jest większy. Ale dla mnie wysokie ISO jakoś nigdy ważnej roli nie odgrywało. A nie da się ukryć, że ISO 100 jest rewelacyjne.
    Czy coś jeszcze? Hmmm... Poczekajmy na inne testy, Jeżeli potwierdzą spostrzeżenia Phila, to chyba rzeczywiście jedynym dużym plusem Kadyszki będzie cena.
    Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 16-12-2006 o 20:49
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Liczac ze robia ten test rozpietosci z jpg to nijak nie pokazuje mozliwosci puszki i matrycy. Patrzac na to jakie ten Pentax tworzy jotpegi...

Jak pokrecic w Canonie tez da sie zmniejszyc osiagane wartosci w tym tescie.
    ...

Strona 34 z 51 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów