No z tego co wyczytałem to Pentax ma wyjśc do sprzedaży 30 listopada w japonii czyli w Polsce pierwsze modele pojawią się pewnie jakiś tydzień lub dwa później!
No właśnie mnie również owa dostępnośc optyki wstrzymuje od pentax'a ale chce poczekać i obejżeć chociaż tego samsunga bo to prawie to samo, niż kupić 400D(bo taki miałem zamiar) i potem żałować.Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)
W sumie do 400D i tak miałem zamiar kupić kilka stałek na M42 więc czy canon czy pentax to raczej nie będzie grało pod tym względem roli.
Po za tym Pentax'y o wiele lepiej podobno współpracują z M42 no i cały czas zagadkowe rzekome potwierdzenie ostrości w pentaxie?!?
Na razie jeszcze nie wszedłem w żaden system bo to będzie mój pierwszy DSLr ale co bardziej mnie przekonuje do Pentax'a to:
- raczej profi uszczelnienie dzięki któremu nie trzeba się martwić o krople deszczu na puszce
- anty-shake działający nawet na M42 i starych manualnych pentaxowskich - kiedyś się mozę przydać
- nowy jeszcze nie zbadany przetwornik - raczej bajer czy rewolucja - zobaczymy jak wpłynie na jakośc zdjęć
- i o wiele lepsza ergonomia i funkcjonalność - dwa pokręktła, programy typu hyper program, szybkie przejście do RAW'a a nie grzebanie po menu, szybkie przełączanie między pomiarami ekspozycji i trybami pomiaru ostrości - mozę to małe szczegóły ale w codziennej obsłudze napewno usprawnią działanie
- wspomnę jeszcze o niebo lepszym kicie w standardzie który bije na łeb canonowskiego 17-55
- większy i jaśniejszy wizjer
- cena...
Najbardziej a propos przetwornika zastanawia mnie nadal jak będzie rozwiązane przetwarzanie z tych 22 bitów do 12 na raw?!? Może japońce znów nas czymś zaskoczą i wymyślą soft który będzie zapisywał do 22 bitowego raw'a
EDIT
Ale widać Panowie, że na forum nikona - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9835 takie samo poruszenie - nie jeden wspominał tam o chęci zmiany systemu więc mozna powiedzieć o małej rewolucji
Kolejne sample - tym razem z K10D - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20503865