Czy będzie w Samsungu ten 22-bitowy przetwornik przestało mnie juz interesować ponieważ ma on kosztować o kilka dolków więcej od Pentax'a więc mój wybór będzie raczej oczywisty i Samsung pójdzie w zapomnienie
Tak a propos - byłem ostatnio w sklepie dla idiotów i porównywałem wizualnie kitowe obiektywy 18-55 Samsunga Kreuznach w GX-1L i w Pentaxie K110D - Pentax sprawia wrażenie jakiegoś takiego króchego - jakby zabawka a pierścień od ostrości działał strasznie delikatnie - lekkie dotknięcie go sprawiało, że pierścień "chodił" w palcach sprawiając, że ręczne ustawianie ostrości było nieco utrudnione. Obiektyw Samsunga sprawił o wiele lepsze wrażenie - na zewnątrz też z MZ lepszych materiałów i wszystko jakoś "lepiej" chodziło. Ale biorę na poprawkę to, że obiektywem w tym aparacie tak jak ja bawiło się już tysiace osób i może ktoś sobie nieco mocniej pokręcił i coś szlak trafił w środku! Nie wiem!?!
Jedno co mnie przeraziło w Samsungu to AF - w porównaniu do Pentaxa K110D to można powiedzieć że ten AF po prostu nie działał - wziełem Samsunga do ręki, naciskam spust i nic... pytam się gościa dlaczego on nie ostrzy a on mówi że może manual włączony - sprawdzam i widzę że nie. Ponownie naciskam spust i po jakichś 2 sekundach AF złapał ostrość!! Szybciej bym ręcznie ustawił - strasznie to chodziło! Ale raczej do K110D też nie ma co porównywać bo ten samsung to kopia Ist'a pentaxa więc model niżej - ale moim zdaniem AF w tym Samsungu to totalna porażka bo pentax w tym samym miejscu ustawiał błyskawicznie!!
Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/...p?ynews_uid=49Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.