Strona 18 z 51 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 510

Wątek: Pentax K10D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moge OT ? Moge?

Wlasnie kupilem mikrofale Samsunga... zainteresowala mnie szczegolnie funkcja Steam Clean i sie jakos skojarzyla z sensor clean .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spinner Zobacz posta
    Nie sztuka stac murem przy mocnych...
    tu nie o taką sztukę chodzi..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ?
    W każdym MediaMarkt, nie tylko w Warszawie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Pentax zrobil K10D i zdobedzie 50% rynku :wink:
    Byla kiedy taka firma Minolta, zrobila fajne D5 i D7 i... zakonczyla dzialalnosc.
    Canon w labie to ma juz nie tylko 40D, FF dla amatorow ale moze i w ogole jakas nowa generacje CMOSow. Jesli K10D jest "lepszy" a sprzedawany niewiele drozej od np. 400D, to znaczy ze na jednym aparacie Canon zarabia tyle co Pentax na 2-3 a moze na 5. A to oznacza, ze Canon ma wiecej pieniedzy na wszystko, lacznie z pudelkami. Samsung robi wszytko po trochu i przecietnie, jak na razie nic nie pokazal poza szumidlami na bazie ist DL. Jedyny nowy powazny gracz to Sony. Pentax to nisza, maja fantazje, ale trzeba miec jeszcze mozliwosci, a tu slabo, oj slabo. Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ? A 350D czy 430EX lezy na kazdym rogu :-)
    I jeszcze jedno - zanim pierwszy 10D znajdzie sie na allegro, to pewno 40D beda lezaly na polkach.
    szczerze? to wlasnie to mi sie nie podoba. w d... mam firme Canon i jej napasione brzuchy. ja chce miec za uczciwe pieniadze dobry sprzet. poki co w konkurencji miedzy go...nym plasitkowym 400D a K10D ten drugi jest lata swietlne do przodu. tak, wiem... matryca i onanizm pikselowy fanatykow Canona obronia nawet pudelko po mydle jesli w srodku jest CMOS ktory przy ISO 25600 nie szumi

K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps . i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

podobnie 4,500 za 30d....
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (...)K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps . i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
    Coś mi się zdaje że nie długo stracimy kolejnego kolegę na CB, a szkoda by było .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Coś mi się zdaje że nie długo stracimy kolejnego kolegę na CB, a szkoda by było .
    raczej nie grozi. bardzo dobrze mi sie foci tym co mam i poki co nie przymierzam sie do zmiany. bede sie nad jakas zastanawial, gdy bedzie to absolutnie niezbedne

co nie zmienia sytuacji, ze Pentax mi sie podoba i gdybym mial opcje za 2~3 lata kupic 3D z pelna klatka, solidnym uszczelnieniem i madrzejszym pomiarem swiatla* za 4000zl to zdecydowanie wole to od 5D za dzisiejsze 8500... ot, tyle madrosci

* - mam tu na mysli jakies "wspiecie sie na wyzyny koncepcji" i wymyslenie, ze moze w dobie cyfrowej wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "na swiatla" i umozliwienie fotografom korzystanie z niego. bo fotografia sie kapke zmienila od czasu filmu i mozna by sie wysilic i to zauwazyc zanim uzytkownicy explicite beda o to drzec morde przez 20 lat (tak sobie pije do MLU Canona).

a tak serio, to caly czas nie rozumiem, dlaczego technicznie niemozliwe mialo by byc zrobienie pomiaru wielopolowego i ekspozycja zaprogramowana np. na +2.5EV dla najjasniejszego ze zmierzonych pol. idealem to nie jest, ale przy odrobinie wprawy i pomyslunku byloby duzo rozsadniejsze w uzyciu niz spot i idiotyczne korekty o max +2EV, czyli generalnie pieprzenie kotka za pomoca mlotka
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz Akustyk mnie specjalnie nie podnieca ten Pentax. Owszem podoba mi się ale prawdę rzekłszy (ponieważ nie mam jeszcze na stałe żadnej puszki) najniżej co w ogóle bym brał pod uwagę to 30D. Póki co czekam na photokinę i zobaczę co Canon jeszcze pokaże jeśli nic. To może chwilowo kupię stareńkiego 1D. Zobaczymy. Póki co dla mnie problem polega na tym o czym pisałeś wyżej kompletny brak konkurencji w "górze" dslr. Mam jeszcze taką opcję przebiedzę do PMA i wtedy coś nowego na pewno będzie. Może Sony bardziej ruszy sektor semi - pro?
    Niestety moje wymagania co do puszki są spore i wiem ze za pół darmo "nie opendzluję". Muszę mieć czyste; co najmniej iso 1600 (nie jakąś mydlaną papkę jak w D80, że o D200 litościwie nie wspomnę), solidny magnezowy korpus, min. 5kl/s (lepiej by było gdyby było lepiej ), ze 20 Raw w serii, szybki AF ze sprawną dobiegaczką. I dobrze by było gdyby grip był odłączany, niespecjalnie lubię kolubryny. Wiem tak to tylko w erze. Pożiwiom uwidim - jak mawiają nasi bracia ze wschodu. Nie musi być FF, i nie musi mieć 150 milionów MPx.
    A no i duuuuży wybór jasnych szkiełek z szybkim AF-em.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Spinner

Domyślnie

Kolekcjoner - liczysz, ze "ktores kurde zdjecie musi mi wyjsc" To moze lepiej dobrej jakosci kamera i ew. sobie jakas "stopklatke" drukniesz potem

Akustyk - wiem, ze nie zawsze jest czas i mozliwosc ale moze dobry, precyzyjny swiatlomierz z "punktakiem" i tryb M sa lekiem na pomiar Canona Patrzac na Twoje fotki (ktore mnie powalaja) to sobie mysle, ze tak a w dodatku na statywie powinien stac cyfrowy MF u Ciebie... Czego zycze:wink:

Pzdr
    Spinner
    MZ-S, MZ-3QD black+FA20-35/4AL+FA28-70/4AL+FA35/2AL+FA50/1,4+FA100/2,8macro+T75-300
    ME Super black+K24/2,8+K28/3,5+K30/2,8+M40/2,8+K50/1,4+K135/2,5+M28-50/3,5-4,5
    645n+FA75/2,8 oraz Sekonic L-508 i Optio 33WR:-P
    Manfrotto:055PROB+141RC, 679B+234RC
    LowePro:Nova5,Mini Trekker,Orion Trekker oraz Billingham Hardley:-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wiem, ze nie zawsze jest czas i mozliwosc ale moze dobry, precyzyjny swiatlomierz z "punktakiem" i tryb M sa lekiem na pomiar Canona
    docelowo myslalem nie tyle o leku, bo sam pomiar to ja i centralnym daje rade (9% to nie jest moze malo, ale mozna sobie poradzic), a w manualu to Canon jak kazde inne body

chodzilo mi o to, zeby producenci dojrzeli do tego, ze moze z okazji trwajacej juz n lat rewolucji cyfrowej, wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "au par" do mozliwosci i potrzeb technicznych. no bo skoro matryce naswietlamy "do prawej" to dlaczego, do jasnej ch*, producenci nie sa w stanie zrobic rozsadnego, programowalnego i mozliwie automatycznego pomiaru na swiatla. po prostu - z X czujnikow wybierac najjasniejszy i naswietlac na korekte podana przez uzytkownika lub po prostu na +2~2,5EV. matryca Canona miesci do okolo +3EV swiatel, wiec biorac poprawke na szerokosc takich punktow pomiarowych dawaloby to, w ogromnej liczbie przypadkow, zdjecia nie skaszanione niedoswietleniem, z ktorego nawet Chuck Norris cudow nie wycisnie z polobrotu

no dobra, Chuck moze dalby rade

Patrzac na Twoje fotki (ktore mnie powalaja) to sobie mysle, ze tak a w dodatku na statywie powinien stac cyfrowy MF u Ciebie... Czego zycze:wink:
    przesadzasz, ale dzieki mile! co do MF... moze i niezly pomysl... tylko kto to sfinansuje?
    www albo tez flickr

Strona 18 z 51 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów