Moge OT ? Moge?
Wlasnie kupilem mikrofale Samsunga... zainteresowala mnie szczegolnie funkcja Steam Clean i sie jakos skojarzyla z sensor clean.
Moge OT ? Moge?
Wlasnie kupilem mikrofale Samsunga... zainteresowala mnie szczegolnie funkcja Steam Clean i sie jakos skojarzyla z sensor clean.
szczerze? to wlasnie to mi sie nie podoba. w d... mam firme Canon i jej napasione brzuchy. ja chce miec za uczciwe pieniadze dobry sprzet. poki co w konkurencji miedzy go...nym plasitkowym 400D a K10D ten drugi jest lata swietlne do przodu. tak, wiem... matryca i onanizm pikselowy fanatykow Canona obronia nawet pudelko po mydle jesli w srodku jest CMOS ktory przy ISO 25600 nie szumi![]()
K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps. i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
podobnie 4,500 za 30d....
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
raczej nie grozi. bardzo dobrze mi sie foci tym co mam i poki co nie przymierzam sie do zmiany. bede sie nad jakas zastanawial, gdy bedzie to absolutnie niezbedne
co nie zmienia sytuacji, ze Pentax mi sie podoba i gdybym mial opcje za 2~3 lata kupic 3D z pelna klatka, solidnym uszczelnieniem i madrzejszym pomiarem swiatla* za 4000zl to zdecydowanie wole to od 5D za dzisiejsze 8500... ot, tyle madrosci
* - mam tu na mysli jakies "wspiecie sie na wyzyny koncepcji" i wymyslenie, ze moze w dobie cyfrowej wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "na swiatla" i umozliwienie fotografom korzystanie z niego. bo fotografia sie kapke zmienila od czasu filmu i mozna by sie wysilic i to zauwazyc zanim uzytkownicy explicite beda o to drzec morde przez 20 lat (tak sobie pije do MLU Canona).
a tak serio, to caly czas nie rozumiem, dlaczego technicznie niemozliwe mialo by byc zrobienie pomiaru wielopolowego i ekspozycja zaprogramowana np. na +2.5EV dla najjasniejszego ze zmierzonych pol. idealem to nie jest, ale przy odrobinie wprawy i pomyslunku byloby duzo rozsadniejsze w uzyciu niz spot i idiotyczne korekty o max +2EV, czyli generalnie pieprzenie kotka za pomoca mlotka![]()
Wiesz Akustyk mnie specjalnie nie podnieca ten Pentax. Owszem podoba mi się ale prawdę rzekłszy (ponieważ nie mam jeszcze na stałe żadnej puszki) najniżej co w ogóle bym brał pod uwagę to 30D. Póki co czekam na photokinę i zobaczę co Canon jeszcze pokaże jeśli nic. To może chwilowo kupię stareńkiego 1D. Zobaczymy. Póki co dla mnie problem polega na tym o czym pisałeś wyżej kompletny brak konkurencji w "górze" dslr
. Mam jeszcze taką opcję przebiedzę do PMA i wtedy coś nowego na pewno będzie. Może Sony bardziej ruszy sektor semi - pro
?
Niestety moje wymagania co do puszki są spore i wiem ze za pół darmo "nie opendzluję". Muszę mieć czyste; co najmniej iso 1600 (nie jakąś mydlaną papkę jak w D80, że o D200 litościwie nie wspomnę), solidny magnezowy korpus, min. 5kl/s (lepiej by było gdyby było lepiej), ze 20 Raw w serii, szybki AF ze sprawną dobiegaczką. I dobrze by było gdyby grip był odłączany, niespecjalnie lubię kolubryny. Wiem tak to tylko w erze
. Pożiwiom uwidim - jak mawiają nasi bracia ze wschodu. Nie musi być FF, i nie musi mieć 150 milionów MPx.
A no i duuuuży wybór jasnych szkiełek z szybkim AF-em.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolekcjoner - liczysz, ze "ktores kurde zdjecie musi mi wyjsc"![]()
To moze lepiej dobrej jakosci kamera i ew. sobie jakas "stopklatke" drukniesz potem
![]()
![]()
Akustyk - wiem, ze nie zawsze jest czas i mozliwosc ale moze dobry, precyzyjny swiatlomierz z "punktakiem" i tryb M sa lekiem na pomiar Canona![]()
Patrzac na Twoje fotki (ktore mnie powalaja) to sobie mysle, ze tak a w dodatku na statywie powinien stac cyfrowy MF u Ciebie...
Czego zycze:wink:
Pzdr
Spinner
MZ-S, MZ-3QD black+FA20-35/4AL+FA28-70/4AL+FA35/2AL+FA50/1,4+FA100/2,8macro+T75-300
ME Super black+K24/2,8+K28/3,5+K30/2,8+M40/2,8+K50/1,4+K135/2,5+M28-50/3,5-4,5
645n+FA75/2,8 oraz Sekonic L-508 i Optio 33WR:-P
Manfrotto:055PROB+141RC, 679B+234RC
LowePro:Nova5,Mini Trekker,Orion Trekker oraz Billingham Hardley:-)
docelowo myslalem nie tyle o leku, bo sam pomiar to ja i centralnym daje rade (9% to nie jest moze malo, ale mozna sobie poradzic), a w manualu to Canon jak kazde inne body
chodzilo mi o to, zeby producenci dojrzeli do tego, ze moze z okazji trwajacej juz n lat rewolucji cyfrowej, wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "au par" do mozliwosci i potrzeb technicznych. no bo skoro matryce naswietlamy "do prawej" to dlaczego, do jasnej ch*, producenci nie sa w stanie zrobic rozsadnego, programowalnego i mozliwie automatycznego pomiaru na swiatla. po prostu - z X czujnikow wybierac najjasniejszy i naswietlac na korekte podana przez uzytkownika lub po prostu na +2~2,5EV. matryca Canona miesci do okolo +3EV swiatel, wiec biorac poprawke na szerokosc takich punktow pomiarowych dawaloby to, w ogromnej liczbie przypadkow, zdjecia nie skaszanione niedoswietleniem, z ktorego nawet Chuck Norris cudow nie wycisnie z polobrotu
no dobra, Chuck moze dalby rade
przesadzasz, ale dzieki mile! co do MF... moze i niezly pomysl... tylko kto to sfinansuje?![]()