No jak to czyja ... Sony pewnieTylko to mnie powstrzymuje od kupowania Pentaxa
![]()
No jak to czyja ... Sony pewnieTylko to mnie powstrzymuje od kupowania Pentaxa
![]()
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pentax zrobil K10D i zdobedzie 50% rynku :wink:
Byla kiedy taka firma Minolta, zrobila fajne D5 i D7 i... zakonczyla dzialalnosc.
Canon w labie to ma juz nie tylko 40D, FF dla amatorow ale moze i w ogole jakas nowa generacje CMOSow. Jesli K10D jest "lepszy" a sprzedawany niewiele drozej od np. 400D, to znaczy ze na jednym aparacie Canon zarabia tyle co Pentax na 2-3 a moze na 5. A to oznacza, ze Canon ma wiecej pieniedzy na wszystko, lacznie z pudelkami. Samsung robi wszytko po trochu i przecietnie, jak na razie nic nie pokazal poza szumidlami na bazie ist DL. Jedyny nowy powazny gracz to Sony. Pentax to nisza, maja fantazje, ale trzeba miec jeszcze mozliwosci, a tu slabo, oj slabo. Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ? A 350D czy 430EX lezy na kazdym rogu :-)
I jeszcze jedno - zanim pierwszy 10D znajdzie sie na allegro, to pewno 40D beda lezaly na polkach.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
MZ-S, MZ-3QD black+FA20-35/4AL+FA28-70/4AL+FA35/2AL+FA50/1,4+FA100/2,8macro+T75-300
ME Super black+K24/2,8+K28/3,5+K30/2,8+M40/2,8+K50/1,4+K135/2,5+M28-50/3,5-4,5
645n+FA75/2,8 oraz Sekonic L-508 i Optio 33WR:-P
Manfrotto:055PROB+141RC, 679B+234RC
LowePro:Nova5,Mini Trekker,Orion Trekker oraz Billingham Hardley:-)
szczerze? to wlasnie to mi sie nie podoba. w d... mam firme Canon i jej napasione brzuchy. ja chce miec za uczciwe pieniadze dobry sprzet. poki co w konkurencji miedzy go...nym plasitkowym 400D a K10D ten drugi jest lata swietlne do przodu. tak, wiem... matryca i onanizm pikselowy fanatykow Canona obronia nawet pudelko po mydle jesli w srodku jest CMOS ktory przy ISO 25600 nie szumi![]()
K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps. i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
raczej nie grozi. bardzo dobrze mi sie foci tym co mam i poki co nie przymierzam sie do zmiany. bede sie nad jakas zastanawial, gdy bedzie to absolutnie niezbedne
co nie zmienia sytuacji, ze Pentax mi sie podoba i gdybym mial opcje za 2~3 lata kupic 3D z pelna klatka, solidnym uszczelnieniem i madrzejszym pomiarem swiatla* za 4000zl to zdecydowanie wole to od 5D za dzisiejsze 8500... ot, tyle madrosci
* - mam tu na mysli jakies "wspiecie sie na wyzyny koncepcji" i wymyslenie, ze moze w dobie cyfrowej wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "na swiatla" i umozliwienie fotografom korzystanie z niego. bo fotografia sie kapke zmienila od czasu filmu i mozna by sie wysilic i to zauwazyc zanim uzytkownicy explicite beda o to drzec morde przez 20 lat (tak sobie pije do MLU Canona).
a tak serio, to caly czas nie rozumiem, dlaczego technicznie niemozliwe mialo by byc zrobienie pomiaru wielopolowego i ekspozycja zaprogramowana np. na +2.5EV dla najjasniejszego ze zmierzonych pol. idealem to nie jest, ale przy odrobinie wprawy i pomyslunku byloby duzo rozsadniejsze w uzyciu niz spot i idiotyczne korekty o max +2EV, czyli generalnie pieprzenie kotka za pomoca mlotka![]()