Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
To jest absurdalne.
Czytając ten wątek nie znalazłem ani jednego dowodu na to, co jest lepsze.
Dyskusja dyskusją, ale widzę tu kilkuosobową grupę mającą na celu "dokuczenie" Canonowi za wszelką cenę. Tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie
To albo slabo szukales albo specjalnie stajesz tak mocno po drugiej stronie barykady Pokaz mi Canona ze stabilizacja matrycy do ktorego mozesz podczepic bezproblemowo i bez utraty jakosci starsze szkla manualne z tej samej stajni (mowie o FD), czyszczeniem matrycy, uszczelnieniami, zaawansowana guzikologią, stosunkowo jasną matowką - i do tego za 900$ (pomijam jakies tam 22 bit i inne rzeczy ktorych nie da sie zweryfikowac na dzien dzisiejszy przy braku zdjec). Przy zalozeniu ze fotografie beda na poziomie Nikona d80 to bedzie to najlepszy aparat w entry level a tak naprawde ciezko bedzie znalezc dla niego konkurencje i z wyzszej polki.

Dobrze, że pojawił się kolejny przyzwoity aparat, cieszę się, że ceny spadną i będą lepsze puszki. Tylko co ma pirenik do wiatraka - ten Pentax to model amatorski, entry level i pozostanie konkurencją w pewnym ograniczonym zakresie rynku. To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
No tak tylko ze reporterzy na olimpiadach to niewielki wycinek fotograficznej rzeczywistosci. Jak mozna oceniac jakikolwiek aparat przez taki pryzmat.

Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać? A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią. Dlaczego zakres ISO jest ograniczony? Dlaczego nie ma możliwości robienia zdjęć w serii szybciej? itd, itp - bo to jest aparat dla amatora, dla kogoś kto dzisiaj ma EOSa 300v z datownikiem i robi 5 rolek filmu rocznie. Teraz będzie robił 15 rolek (na karcie). Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
No sorry ale po co komu takie obiektywy ? Uzywa ich tak niewielki procent fotograficznego swiata ze az szkoda o tym gadac i dla tak wyspecjalizowanych potrzeb jest Canon i jego system.

To jest typowy aparat dla zaawansowanego amatora nie potrzebujacego blyskawicznego AF i nikt nigdy nie mowil inaczej. Stawianie go na jednym miejscu z 1d i 600L to nieporozumienie (pokaz mi zreszta jednego chociazby uzytkownika tego forum ktory posiada takie szklo). Za to w zakresie nie tele to moze byc bardzo dobre rozwiazanie dla ludzi zainteresowanych fotografia wiecej niz trochę. Dostaną bowiem bardzo fajną zaawansowaną puszkę za smieszne nieukrywajmy pieniądze ze stosunkowo tanimi szkłami o calkiem przyzwoitej jakosci i stabilizacja(i niektorymi o naprawde swietnej jakosci) rozwijajacymi sie w bardzo ciekawym kierunku. Canon natomiast jest strasznie drogi i to w naszym kraju i w naszych realiach stawia go na dalszych miejscach na dzien dzisiejszy. Oczywiscie w skali swiatowej to bez znaczenia bo w USA czy Japonii rozchodzi sie jak swieze buleczki.

Z jednym sie zgodze - dla profesjonalistow tak naprawde premiera tego Pentaxa nie zmienia nic.