No o tóż to bo raw-y są opisane w pdf-ie jako 12 bitowe dla tego się zastanawiam co by to miało dawać. Z tego co mi wiadomo to DIGIC II i III są 32 bitowe więc te 22 bit to by była żadna nowość. Z pdf-a wynika, że przetwornik A/D jest 22 bitowy ale jak rawy są 12 - bit to i tak jest 12 i koniec.
Tomasz to miał chyba na myśli swój procesor ale w kompie?? Jak myślę.....?Zamieszczone przez opis Pentaxa K10D PDF
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-09-2006 o 19:52
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Najwidoczniej dane z matrycy są 22-bitowo przekształcane do 12-bitowych w rawie. Na stronie z opisem matrycy coś tam było o jakichś korektach.
A co do 32-bitowości Digica, to zupełnie inna kwestia. Nawet proc. 8-bitowy może obrabiać dane 22-bitowe. Ta moja uwaga o 64-bitach to żart.
masz w 100% racje , ale po co przeplacać jak mozna kupić np. takiego nikona d80 z lepsza wbudowana lampa blyskowa,lepsza jakoscia zdjec,lepszym wizjerem i lepszym AF...dla amatora to canon przewidzial 400D
Ty caly czas patrzysz z perspektywy czlowieka kupujacego pierwsza w zyciu lustrzanke i to w dodatku niezwiazanego z zadnym systemem (przyzwyczajenia/preferencje/szkla/akcesoria/koledzy z canonani ).
Jak ktos focil cale zycie canonem to kupi 30D a nie jakiegos tam pentaksa do ktorego jest raptem 16 obiektywow z af na allegro
Moim zdaniem Ci ktorzy kupili 30d przeplacili i zdania nie zmienie =)
No chyba ze ktos juz ma pokazna liczbe obiektywów z systemu canona , wtedy jakgdyby jest zmuszony do przepłaty...polityka canona jest sprytna ale i bezwzgledna nie ma sie co czarować =)
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Wiesz z tego co napisałeś to tylko to ostatnie zdanie jest prawdziwe.
Ta lepszość to widzę bardzo umowna sprawa.
K10D jest już na dpreview - http://www.dpreview.com/articles/pentaxk10d/.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-09-2006 o 01:15
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie zapominajmy wypowiedzi skośnookiego dyrektora Canona, który powiedział, że co czwarty aparat dSLR - klasa entry - sprzedawany w grudniu 2006 to będzie 400D (Yes, we can do it :smile: ) Teraz, po wyjściu E-400 i tym nowym Pentaku wiadomo, że zamierzają to osiągnąć ostro zbijając cenę w dół.
Jest konkurencja, jest fajnie
Mimo iż mam na zbyciu nówke sztuke 350D nie używaną od ho ho ho (92 zdjęcia przebiegu) to wszystkim kupującym swoją pierwszą lustrzankę doradzam Pentaxa. Dali czadu. Kropka! ;-)
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-09-2006 o 08:11