Pokaż wyniki od 1 do 10 z 510

Wątek: Pentax K10D

Mieszany widok

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    i szkiełko takie fajne mają: 16-45/4
    Na dziś jedyny standard zoom dający po cropie eqv. 24mm
    A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?

I dlaczego wybór Pentaxa K10D, lub Nikona D200 jest niewłaściwy?

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?
    Sam jestem trochę zmęczony 300D, ale mając na uwadze swoje zakorzenienie w systemie Canona, moje stanowisko wygląda tak:
    http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1821

Poklikaj też w linki pojawiające się w następnych oknach - zobaczysz jak wiele ludzi też tak mysli :-)

Kto powiedzial, że jest niewłaściwy? Jako amatorowi bardzo mi się podobają K10D + DA 16-45/4 AL oraz D80 + AF-S 18-70/3,5-4,5 DX
    No ale siedzię od lat w Canonie, cierpliwy jestem, poczekam na swój aparat. W odpowiednim czasie sprzedam (lub dam małżonce) Trabanta z Sigmą, a pozostała posiadana szklarnia mi wystarczała na kliszach to i dalej musi wystarczyć. Zreszta słoik 24-85 niedawno przestrzeliłem przy pomocy piątki D i może być, a o resztę się nie obawiam :-)

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli.
    Bo jej nie ma. Alternatywy dla tych szkieł Pentaxa i Nikona co je powyzej wynieniłem też nie ma.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-02-2007 o 12:03
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.
    Alternatywa jak najbardziej jest nazywa się 30D . Nie jest prawdą że tu jakoś odstaje mocno zwłaszcza wziąwszy pod uwagę jakość obrazu ale nie tylko. Co do wyboru N i Pentaxa. K10D mi się bardzo podoba (co nie raz podkreślałem) natomiast najmniej go znam i trudno mi coś o nim pisać. Na papierze wygląda obiecująco.
    Co do D200 wydaje mi się że z tych trzech wypada najlepiej zwłaszcza jeśli chodzi o pancerność i konfigurowalność (jest najbardziej wielozadaniowy). Natomiast moim największym zarzutem pod jego adresem jest rozmieszczenie kółek sterowania (brak czegoś tak fantastycznego jak w 30-tce z tyłu ) i bardzo dla mnie nie wygodny tylny wybierak (nie wiem jak to nazwać). Jojstic w canonie jest IMO dużo bardziej wygodny. Dlatego uważam że powinieneś sam podziałać troszkę tymi puszkami żeby móc stwierdzić co dla Ciebie jest najbardziej odpowiednie.
    Ważniejszą rzeczą są szkła i dlatego tu warto się popatrzeć na to co możesz w tej chwili kupić. Wedle mojej oceny tu nikon i pentax dają zbliżone możliwości - w opozycji do C. I trzeba też popatrzeć na przyszłość i tutaj już nikon zdecydowanie daje więcej (że o C nie wspomnę).
    Gdybym ja miał wybierać z tych trzech i nie planował przesiadki na coś z najwyższej półki to zdecydowanie bym wybrał D200.
    Po za tym jeśli Canon do 40D wsadzi coś choćby trochę zbliżonego do tego co jest w 1D MkIII to jednak bym poczekał .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-02-2007 o 19:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak a propos tematu K10D, czy moglibyście mi opisać te słynne obiektywy Pentaxa, stare i nowe dla których ludzie zmieniają systemy? Nie znam tej marki zupełnie, poza oczywiście jakimiś tam testami w necie. A gdyby dało się jeszcze napisać ile to kosztuje i jak się porównuje do szkieł Canona, to bym był jeszcze szczęśliwszy
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    tak a propos tematu K10D, czy moglibyście mi opisać te słynne obiektywy Pentaxa, stare i nowe dla których ludzie zmieniają systemy?
    Nie znam tej marki zupełnie, poza oczywiście jakimiś tam testami w necie. A gdyby dało się jeszcze napisać ile to kosztuje i jak się porównuje do szkieł Canona, to bym był jeszcze szczęśliwszy
    te magiczne lensy to najprosciej chyba porownywac do Yeti. kazdy widzial na zdjeciach. i chodza sluchy, ze nawet 2 osoby widzialy na zywo

nie no, zarty na bok. szkiel na przestrzeni lat jest narobione multum. sa tu m.in. tak ciekawe modele jak seria pancake (szkla o dlugosci jakiegos 1~2cm, jesli mnie pamiec nie myli), wyhuchane i wypieszczone szkla limited (o ogniskowych typu 43 czy 77 - niech mnie lepsi poprawiaja. to te Yeti!), czy wreszie zoom 43-47mm (jesli mnie pamiec nie myli).
    poza tym sa jeszcze, oczywiscie, szkla zwykle - stalki, zoomy, waskie, szerokie, normalne, ... w wielu odmianach i wersjach

nie znam www z zestawieniem tych modeli, ale moze grzebiac na Ebayu cos sie znajdzie. bo na Allegro Pentax istnieje symbolicznie

ganeralnie, Pentax przez dlugie lata byl firma nie wpisujaca sie w, ze tak powiem: mainstream. oni realizowali swoje wizje artystyczne, robiac sprzet z pasja, ale praktycznie bez pomyslunku na temat jego sprzedazy - w jeszcze wiekszym stopniu niz Minolta kladac swietne nierzadko produkty nedznym marketingiem. poniekad sami zrobili z siebie firme niszowa na rynku. poki byla klisza to nie byl problem ale przy cyfrze niestety to juz tak dalej nie bedzie dzialac... stad polaczenie sil z Samsungiem i wieksza walka o rynek.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-02-2007 o 20:27
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

(...)
    Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 27-02-2007 o 00:09
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

K10D ma ewidentnie słabszy OLPF niż konkurencyjne produkty, stąd spory mikrokontrast - ale i chętnie występująca mora. Wyraźnie też widać, że o jpg dobrej jakości należy zapomnieć - żyletę uzyskuje się tylko z RAW.

Co do porównania z 30D - zależy jak na sprawę patrzeć. Korpus Pentaxa jest bardzo ciekawy i przemyślany, ale w zastosowaniach reportażowych z dużą dozą prawdopodobieństwa dostanie od 30-tki zdrowo po d....

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...
    I tu się zgodzę.

Ale podsumowując temat.
    Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D Canon 4Ever No chyba że bedzie jakiejś wyjątkowej Matki Boskiej Pieniężnej, to kupię K10D dla czystej zabawy

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Ale podsumowując temat.
    Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D Canon 4Ever to kupię K10D dla czystej zabawy
    Kocham canon-board

Uprawnienia umieszczania postów