Strona 40 z 49 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 510

Wątek: Pentax K10D

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Ma się za to pokazać jeszcze jeden (dwa?) korpus małoobrazkowy.
    a bedzie to cos wiecej niz takie mikro-upgrade'y jak swego czasu miedzy istDS a istDS2, wzglednie istDL a istDL2 (gdzie i tak wszystkie cztery nie roznily sie jakos wybitnie od siebie)? bo tam to Pentax naprodukowal od groma nazw, przy roznicach w korpusach jeszcze mniejszych niz ma to w zwyczaju nawet Canon

stawialbym na K100 i K110 z wpakowanymi matrycami 10Mpix, a ficzerowo to samo z dokladnoscia do niewartych grzechu zmian w folderach
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

oby to byl wyzszy model bo wtedy bedzie to oznaczalo ze Pentax chce robic cos wiecej niz entry level. chociaz sama K10 trudno nazwac entry level. to taki troche biedniejszy D200
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 09-02-2007 o 11:28
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

Dlaczego biedniejszy i dlaczego d200?
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

Akustyk - być może masz rację (choćwolałbym, by tak nie było), ale prócz owej matrycy to jednak przede wszystkim sądzę, że dodadzą styki pod SDM. Zresztą ludzi u nas bardziej interesuje to, po ile będą owe nowe słoiki: DA* 16-50/2.8 ED AL [IF], DA* 50-135/2.8 ED [IF], DA* 60-250/4 ED [IF]
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Akustyk - być może masz rację (choćwolałbym, by tak nie było), ale prócz owej matrycy to jednak przede wszystkim sądzę, że dodadzą styki pod SDM. Zresztą ludzi u nas bardziej interesuje to, po ile będą owe nowe słoiki: DA* 16-50/2.8 ED AL [IF], DA* 50-135/2.8 ED [IF], DA* 60-250/4 ED [IF]
    SDM to ten pentaksowy AF z silnikiem w szkle?

wydaje mi sie, ze tutaj Pentax nic nie ma do stracenia i raczej musi dac te styki w kazdym nowym body, zamiast bawic sie w kastrowanie mozliwosci. doraznie, w interesie firmy jest chyba bardziej zachecanie do lepszych obiektywow niz lepszych korpusow jak to np. zrobil Nikon. zwlaszcza, ze K10D jest w takiej cenie, ze jak ktos chce to sobie kupi.

na moje oko to Pentax jest jedna z tych nielicznych firm, ktore ficzery raczej rozdaja niz ograniczaja, wiec stawiam na SDM w K100-2 i K110-2, czy jak to sie bedzie nazywac

jedno pytanie, bo moze przeoczylem: czy byla jakas wzmianka o kitowym sloiku z SDM-em? moge sie mylic, ale rzucenie takiego cheapo-demo byloby swietnym posunieciem marketingowym ze strony Pentaksa.
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    SDM to ten pentaksowy AF z silnikiem w szkle?
    SDM - Supersonic Direct Moto, odpowiednik canonowskiego USM-a.
    A swoją drogą to do czego to doszlo żeby pentaksiaże onanizowali się autofocusem, przecież po to kupuje się Pentaxa żeby używać tych wszystkich fantastycznych manualnych szkielek serii K i M ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A swoją drogą to do czego to doszlo żeby pentaksiaże onanizowali się autofocusem, przecież po to kupuje się Pentaxa żeby używać tych wszystkich fantastycznych manualnych szkielek serii K i M ;-)
    wydaje mi sie, ze rozbudowa o szybki AF to jest oczywisty krok po wprowadzeniu SR-a. razem dostajesz kombo do focenia w najpodlejszych warunkach zdjeciowych. w srodku niestety tylko matryca Sony, ale przy tych nowych 10Mpix od ISO 800 mozna pracowac. a z SR-em na 2-3 dzialki to jest potezna swoboda fotografowania w slabszym swietle
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-02-2007 o 13:44
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wydaje mi sie, ze rozbudowa o szybki AF to jest oczywisty krok po wprowadzeniu SR-a.
    Oczywiście z tym to żart był, AF był jak dotad najwiekszą bolączką Pentaksów. Osobiście często przeczłączam na ręczne ostrzenie, bo moje wiertarki doprowadzają czasem do rozpaczy. Niemniej możliwość stosowania szkiełek sprzed 30 lat, z zachoweaniem potwierdzenia ostrości (w trybie AF, ustawionym na korpusie, działa to nawet tak że nie pstrykniesz zdjęcia jak ci aparat nie potwierdzi zlapania tejże ostrości) uważam za największa zaletę systemu Pentax. No ale ja używam tylko kliszaka i póki co nie spieszno mi do cyfry tego producenta, choć przedmiotowe K10D kusi nieco
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Na ten czas nie ma wzmianki o kicie z SDM. Zgadzam się całkowicie z Tobą, że byłby to świetny krok. Ale najpierw musiałaby powstać pucha entry ze stykami pod to. Zresztą nie ma się co zastanawiać i gdybać - zobaczymy już za kilkanaście dni.
    Opcja z puszką pozycjonowaną ponad K10 jest dość ciekawa. Zastanawialiśmy się, czym puszka owa powinna kusić, by wydać na nią więcej kasy. Zapewne najkrótszy czas 1/8000, czas synchro 1/250, gnizadko synchro, 5-6 fps, wyższe ISO i... wymienna przez serwis matryca nowszą.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie sądzę, by Pentax był w najbliższym czasie zainteresowany FF. Pokazuje to chociażby roadmap nowych szkieł. Przyszłość korpusów raczej wydaje się już ustalona: APS-C. Większa matryca to już raczej wspomniany 645D.
    Też mi sie tak wydaje że jak mają średni format w ofercie to na grzyba im potrzebny FF. Co do zmiany nazwy to też sądzę że póki co korpusy będą się nazywać Pentax. Pytanie czy Hoya nie zdecyduje się z czasem na sprzedaż działu foto razem lub bez nazwy.

Na ten czas nie ma wzmianki o kicie z SDM. Zgadzam się całkowicie z Tobą, że byłby to świetny krok. Ale najpierw musiałaby powstać pucha entry ze stykami pod to. Zresztą nie ma się co zastanawiać i gdybać - zobaczymy już za kilkanaście dni.
    Opcja z puszką pozycjonowaną ponad K10 jest dość ciekawa. Zastanawialiśmy się, czym puszka owa powinna kusić, by wydać na nią więcej kasy. Zapewne najkrótszy czas 1/8000, czas synchro 1/250, gnizadko synchro, 5-6 fps, wyższe ISO i... wymienna przez serwis matryca nowszą.
    Te nowe szkiełka to na pewno wielki plus dla systemu. Pytanie ile będą kosztować? Co do puszki pozycjonowanej wyżej od K10D to bym się nie spodziewał. Choćby dlatego że znów żeby mieć te 5 kl/s potrzeba nowej matrycy czyli praktycznie cały korpus od nowości. A to jednak mnóstwo wydatków.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 40 z 49 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów