Strona 39 z 51 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 510

Wątek: Pentax K10D

Asus
    Guest

Domyślnie

B]Kolekcjoner:[/B]
    ... a przecież wybierając system wybieram też i serwis oraz niezawodność sprzętu. Podobno sprzęt nie jest ważny, to fotograf robi zdjęcie. Tak się tu głosi. Jestem zdania, że w tej zabawie i sprzęt jest baaaardzo ważny. Jego niezawodność, precyzja działania, to może zapewnić przede wszystkim zadowolenie z robienia zdjęć oraz może pozwolić na szybkie podnoszenie swoich umiejętności. Śmiem twierdzić, że dla większości wybór systemu nie jest najważniejszym kryterium. Optymalna cena, jakość oraz skuteczność serwisowania w razie kłopotów jest chyba najważniejsza.
    Użeranie się z ostrzeniem, balansem bieli , który działa w nieprzewidywalny sposób oraz tzw. serwisem "autoryzowanym" może zniechęcić nie jednego i zakończyć zabawę w fotografowanie raz na zawsze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Asus Zobacz posta
    B]Kolekcjoner:[/B]
    ... a przecież wybierając system wybieram też i serwis oraz niezawodność sprzętu. Podobno sprzęt nie jest ważny, to fotograf robi zdjęcie. Tak się tu głosi. Jestem zdania, że w tej zabawie i sprzęt jest baaaardzo ważny. Jego niezawodność, precyzja działania, to może zapewnić przede wszystkim zadowolenie z robienia zdjęć oraz może pozwolić na szybkie podnoszenie swoich umiejętności. Śmiem twierdzić, że dla większości wybór systemu nie jest najważniejszym kryterium. Optymalna cena, jakość oraz skuteczność serwisowania w razie kłopotów jest chyba najważniejsza.
    Użeranie się z ostrzeniem, balansem bieli , który działa w nieprzewidywalny sposób oraz tzw. serwisem "autoryzowanym" może zniechęcić nie jednego i zakończyć zabawę w fotografowanie raz na zawsze.
    Nie wiem do końca jak się to ma lub nie do tego co napisałem ale wybór puszki to właśnie wybór tego serwisu, cen osprzętu, itd. Po prostu przy wyborze systemu można/należy brać różne czynniki pod uwagę, a nie tylko to czy dana puszka za taką cenę jest lepsza lub gorsza od innej w podobnej cenie. I o tym piszę właśnie . Z zastrzeżeniem że jest to mój prywatny pogląd na tę sprawę i moje kryterium wyboru. Dlatego ja wybrałem taki, a nie inny system, a nie puszkę, bo tej aktualnie nawet swojej nie posiadam. Czekam grzecznie do wiosny .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Test Kadyszki na megapixel:
    http://www.megapixel.net/reviews/pen...d/k10d-gen.php
    Co ciekawe. Radek "Radio Erewań" Przybył przetestował Kadyszkę na okoliczność dynamiki (wykresy gdzieś się walają po naszym forum - dla zainteresowanym mogę się poświęcić i spróbować je odszukać). Wg jego pomiarów jest z nią trochę lepiej niż w D80.
    Ot, ciekawostka...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Test Kadyszki na megapixel:
    http://www.megapixel.net/reviews/pen...d/k10d-gen.php
    Co ciekawe. Radek "Radio Erewań" Przybył przetestował Kadyszkę na okoliczność dynamiki (wykresy gdzieś się walają po naszym forum - dla zainteresowanym mogę się poświęcić i spróbować je odszukać). Wg jego pomiarów jest z nią trochę lepiej niż w D80.
    Ot, ciekawostka...
    Ogłądnąłem ten test - jak dla mnie jego układ i forma jest dość mało przejrzysta. Jednak co by nie mówić testy na dpreview pod tym względem są trudne do pobicia - niezależnie co sądzić o ich wynikach.
    A to że dynamika podobna to w sumie nic dziwnego (dziwne raczej czemu Askey'owi tak marnie wyszło) przecież to ta sama matryca.
    Swoją droga to temat K10D jakoś umarł. Po testach na dpreview nawet na forum pentaxa coś o nim mało słychać.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-01-2007 o 15:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Na naszym forum raczej pisze się o nim sporo. Zważywszy na fakt coraz atrakcyjnieszych cen (3499PLN) a przede wszystkim oceny jakości zdjęć coraz to nowych użytkowników.
    Niewątpliwie test Askeya skutecznie przydusił zapał, który towarzyszył tej puszce. Cokolwiek by nie mówić, Phil jest sporym autorytetem w sieci. Pojawiające się jednak kolejne testy, porównania, świadczą o tym, że jednak nie zawsze nie omylnym. Kolejne porównanie (wiem, nudny jestem):
    http://anandtech.com/digitalcameras/...spx?i=2896&p=1

Przy okazji: 22bitowy przetwornik. Nie pamiętam, czy o tym wspominałem. Wymienienie go wśród nowości podgrzało atmosferę. Wóczas narodził sięów mit (któremu sam uległem), że oferować ma większą dynamikę, brak szumów, etc. W rzeczywistości, od początku napisane w specyfikacji było, że odpowiada on przede wszystkim za lepsze/gładsze przejścia tonalne, oferując w ten sposób poprawę obrazu.
    Może więc za jakiś czas, gdy trochębarziej upowszechni się ta puszka, udałoby się doprowadzić do spotkania posiadaczy Kadyszki, 30D i 5D, celem porównania? Myślę, że nie tylko ja ciekaw jestem tego typu sampli.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na naszym forum raczej pisze się o nim sporo. Zważywszy na fakt coraz atrakcyjnieszych cen (3499PLN) a przede wszystkim oceny jakości zdjęć coraz to nowych użytkowników.
    [....]
    Może więc za jakiś czas, gdy trochębarziej upowszechni się ta puszka, udałoby się doprowadzić do spotkania posiadaczy Kadyszki, 30D i 5D, celem porównania? Myślę, że nie tylko ja ciekaw jestem tego typu sampli.
    Ja ciągle mam nadzieję, że mój znajomy wreszcie kupi (kupi na pewno tylko kiedy? :-x) i wtedy mam obiecane że biorę na kilka dni do prób .
    Co do ceny to z tą atrakcyjnością bym nie przesadzał. Biorąc pod uwagę braki systemu Pentaxa i jego stosunkowo małą popularność (+fatalny marketing) to nie jest to nadzwyczajna oferta.
    Z tym przetwornikiem to rzeczywiście dużo szumu informacyjnego powstało, a jest dokładnie jak piszesz.
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Twój znajomy zagląda na nasze forum? Może owa oferta (z dwuletnią gwarancją) go przekona?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Twój znajomy zagląda na nasze forum? Może owa oferta (z dwuletnią gwarancją) go przekona?
    Zagląda. W każdym razie pracuję nad nim i mam nadzieję że wkrótce wreszcie kupi. Już mu nawet oferowałem, że mu pomogę w tym zakupie . Problem w tym że go nie pili. Ma czym focić .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Szkoda, że nie jest z W-wy. Jutro (niedziela 14.01) na giełdzie będzie spotkanko m.in z kilkoma sztukami K10 z możliwością zakupu.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Szkoda, że nie jest z W-wy. Jutro (niedziela 14.01) na giełdzie będzie spotkanko m.in z kilkoma sztukami K10 z możliwością zakupu.
    A to wielka szkoda. Niestety 400 kilosów to jednak trochę dużawo .
    Napisz mi jutro jaka cena to może go namówię .
    Kapitan Wagner

Strona 39 z 51 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów