odpowiedz: nie. bo nie traktuje aparatu tylko jednostronnie. i te spostrzezenia co do matrycy K10D tez mnie od tego aparatu, jak najbardziej, zniechecaja.
ale to nie jest aparat dla mnie. to konstrukcja w segmencie sub-1000$, tym samym co 400D, Sonolta czy D80. co nie jest moja grupa docelowa. smiem twierdzic, ze w grupie docelowej tego aparatu (w normalnym, czytaj lepiej zarabiajacym swiecie) uzytkownicy wala ta rozpietosc tonalna czy szumy, ktore z naszego punktu widzenia sa moczi
z tym ze to porownanie akurat jest kula w plot. porownujac osiagi matrycy Pentaka do tego co ma Sonolta czy D80 to K10D wypada ta kapke gorzej przy obecnym uzyciu procesora. natomiast ma wiele innych zalet i ciekawostek konstrukcyjnych, ktore stawiaja go przed ww. konstrukcjami. nie demonizowalbym uszczelek, ktore w polaczeniu z nieszczelnymi szklami sa pomyslem "z d...y", ale anti-shake, TAv to fajne, przydatne rzeczy. o zaj... celowniku Pentaksa nie wspominam
ano wlasnie. wrocmy do docelowego odbiorcy tego body... w tej grupie odbiorcow kwestia szumow i rozpietosci generalnie dynda i powiewa...
zgadzam sie, i z perspektywy docelowego odbiorcy nedzne przetwarzanie procesora w K10D jest strzalem w plecy temu aparatowi i mocno zaweza grono jego docelowych odbiorcow. again: kiedy to bylo ostatnio, kiedy marketing Pentaksa funkcjonowal tak jak nalezy? ktokolwiek widzial, ktokolwiek slyszal? bo po mojemu, to marketing tej firmie od dawna nie ma 5 klepki
czyli krotko reasumujac: K10D to dosc nierowny aparat, przynajmniej w bezposrednim porownaniu z reszta rynku. taki nie wiadomo czy do semi-pro (uszczelki?) czy do amatora (JPEG). niemniej, jak na ta grupe cenowa zakres ficzerow i mozliwosci jest bardzo dobry, a i matryca zupelnie OK. jesli marketing Pentaksa tego projektu nie skopie (o co sie powaznie boje) to ten aparat ma szanse zrobic zmiany w rynku. czytaj: zmusic nabywcow aparatow do wiekszej selektywnosci. do wybrzydzania na gowniana ergonomie tanich DSLR Canona, do wymuszania pracy nad AS w korpusie, do wymagania duzych, jasnych celownikow, lepszego dopasowania korpusow do "cyfrowosci" itd. itp. czego wszystkim uzytkownikom Canona wypada tylko zyczyc. bo czekanie 15 lat na proste poprawki ergonomii (vide blagania uzytkownikow o rozwiazanie MLU) to nie jest normalnosc