Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 510

Wątek: Pentax K10D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx,
    (...)
    iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy
    - przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę
    odpowiedz: nie. bo nie traktuje aparatu tylko jednostronnie. i te spostrzezenia co do matrycy K10D tez mnie od tego aparatu, jak najbardziej, zniechecaja.
    ale to nie jest aparat dla mnie. to konstrukcja w segmencie sub-1000$, tym samym co 400D, Sonolta czy D80. co nie jest moja grupa docelowa. smiem twierdzic, ze w grupie docelowej tego aparatu (w normalnym, czytaj lepiej zarabiajacym swiecie) uzytkownicy wala ta rozpietosc tonalna czy szumy, ktore z naszego punktu widzenia sa moczi

z tym ze to porownanie akurat jest kula w plot. porownujac osiagi matrycy Pentaka do tego co ma Sonolta czy D80 to K10D wypada ta kapke gorzej przy obecnym uzyciu procesora. natomiast ma wiele innych zalet i ciekawostek konstrukcyjnych, ktore stawiaja go przed ww. konstrukcjami. nie demonizowalbym uszczelek, ktore w polaczeniu z nieszczelnymi szklami sa pomyslem "z d...y", ale anti-shake, TAv to fajne, przydatne rzeczy. o zaj... celowniku Pentaksa nie wspominam

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji,
    ano wlasnie. wrocmy do docelowego odbiorcy tego body... w tej grupie odbiorcow kwestia szumow i rozpietosci generalnie dynda i powiewa...

zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: (...)
    zgadzam sie, i z perspektywy docelowego odbiorcy nedzne przetwarzanie procesora w K10D jest strzalem w plecy temu aparatowi i mocno zaweza grono jego docelowych odbiorcow. again: kiedy to bylo ostatnio, kiedy marketing Pentaksa funkcjonowal tak jak nalezy? ktokolwiek widzial, ktokolwiek slyszal? bo po mojemu, to marketing tej firmie od dawna nie ma 5 klepki

Dlatego, gdyby K10 miał w sobie to coś, a do tego całą otoczkę "user friendly" to bym się zachwycił i z nadzieją czekał na silną odpowiedź Canona - aparat bliski ideału dla kogoś takiego jak ja. Niestety, przyjdzie jeszcze długo poczekać IMHO.
    czyli krotko reasumujac: K10D to dosc nierowny aparat, przynajmniej w bezposrednim porownaniu z reszta rynku. taki nie wiadomo czy do semi-pro (uszczelki?) czy do amatora (JPEG). niemniej, jak na ta grupe cenowa zakres ficzerow i mozliwosci jest bardzo dobry, a i matryca zupelnie OK. jesli marketing Pentaksa tego projektu nie skopie (o co sie powaznie boje) to ten aparat ma szanse zrobic zmiany w rynku. czytaj: zmusic nabywcow aparatow do wiekszej selektywnosci. do wybrzydzania na gowniana ergonomie tanich DSLR Canona, do wymuszania pracy nad AS w korpusie, do wymagania duzych, jasnych celownikow, lepszego dopasowania korpusow do "cyfrowosci" itd. itp. czego wszystkim uzytkownikom Canona wypada tylko zyczyc. bo czekanie 15 lat na proste poprawki ergonomii (vide blagania uzytkownikow o rozwiazanie MLU) to nie jest normalnosc
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Muflonowy sposob tez jest swietny. Choc mimo wszystko z mojej praktyki az tak skomplikowanych konfiguracji malo komu potrzeba, a "pojedyncze" warunki tego typu mozna zaimplementowac paroma prostymi funkcjami w menu bez implementowania tam jakiegos jezyka skryptowego.
    A mi się marzy aparat zgłaszający się po włączeniu:
    canon>_
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A mi się marzy aparat zgłaszający się po włączeniu:
    canon>_
    hehe... cos podobnego juz Czacha przerabial. na pierwszym plenerze z Minolta D7i, po ktorej wlaczeniu aparat zagral "przasna" melodyjke, kumple analogowcy sie zbiegli rechoczac: "pokaz no tego Windowsa"
    www albo tez flickr

Domyślnie

Oczywiście trudno wyczuć, jak to dalej będzie. Osobiście jednak sądzę, że - jak już wspominałem - sporo może zmienić nowy soft. Przynajmniej patrząc na poprawę obrazu wraz ze zmianą oprogramowania na coraz wyższy numer. Pewnie, że wypuszczenie nie do końca dopracowanego aparatu, to nieporozumienie. Ale niezapominajmy, że Pentax to bardziej firma rodzinna i z pewnością daleko jej do kolosa, którym jest Canon a ciśnienie rynku było ogromne. Być może na początku nowego roku okaże się, że dotychczasowe wyniki testowe to jedynie przypadłość choroby wieku dziecięcego (przypadek chociażby D200 czy D7D).
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Być może na początku nowego roku okaże się, że dotychczasowe wyniki testowe to jedynie przypadłość choroby wieku dziecięcego (przypadek chociażby D200 czy D7D).
    Obyś miał rację. I oby to było przed lutym
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee Zobacz posta
    [...]
    Z checia podziele sie natomiast innymi wrazeniami...

Kupilem komplet z gripem wiec zapewne po kilku tygodniach bede troszke mogl napisac o ergonomii takiego zestawu, zaletach i wadach pracy z nim. Do tej pory uzytkowalem taki zestaw Canona (body+grip), wiec bede mogl skrobnac jakies porownanie. Z forum napewno sie nie rozstane, uzywam kilka systemow w tym 5 (roznych) analogowych. Canona A1 posiadam i nie zamierzam sprzedawac.
    no to czekam na wnioski
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wracając do baranów. Czytam sobie review i przy teście stabilizacji wychodzi poprawa o około 1EV... :neutral: Ciekawe, jak w takim teście sprawiłby się jakiś stabilizowany obiektyw Canona czy Nikona.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

najnowsze rzekomo o 3EV
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Tak Kubaman, ale ciekawe jak wypadłby w teście Phila. K10 teoretycznie daje 4 działki. Użtkownicy spokojnie robią na 2EV, często bez problemu osiągając 3EV, zbliżając się do 4. Dlatego wszystkich wprawiły w niezły zonk wyniki na Dpreview stabilizacji już przy K100D.
    Ale z drugiej strony, jak przeprowadzić obiektywnie test stabilizacji?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Ale z drugiej strony, jak przeprowadzić obiektywnie test stabilizacji?
    Jakąś maszynerią, aby zlikwidować wpływ czynnika ludzkiego.

Albo dawać do łapy aparat 20x do pstrynięcia, ale na ślepo, przy czym druga osoba losowo włącza i wyłącza IS/VR/SR.

Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów