Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 510

Wątek: Pentax K10D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Kurcze.. czytając review w co najmniej 2-3 miejscach pomyślałem sobie "o kur**, ale fajne, ja też tak chcę!!!" Po czym doszedłem do strony #14... i czar prysł Mniejsza o szumy, tu akurat jest nieźle (choć Nikon-style), ale jakość w szczegółach... IMHO tu różnica K10D <-> 30D jest prawie taka jak 30D <-> 5D

"Matryca 22-bit".. chłe chłe chłe Szkoda... mam nadzieję, że to tylko źle zrobiony review (wiadomo w końcu kto musi zawsze być najlepszy w ich testach )

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    "TAv (Shutter speed and Aperture priority) mode allows you to set the shutter speed and aperture manually and the camera will automatically select the correct sensitivity."

Ja chcę coś takiego w moim 30D!!!!!!
    Cóż, ja w 20D chciałbym mieć tryby które mógłbym sam zaprogramować np A, B i C
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Kurcze.. czytając review w co najmniej 2-3 miejscach pomyślałem sobie "o kur**, ale fajne, ja też tak chcę!!!" Po czym doszedłem do strony #14... i czar prysł Mniejsza o szumy, tu akurat jest nieźle (choć Nikon-style), ale jakość w szczegółach... IMHO tu różnica K10D <-> 30D jest prawie taka jak 30D <-> 5D

"Matryca 22-bit".. chłe chłe chłe Szkoda... mam nadzieję, że to tylko źle zrobiony review (wiadomo w końcu kto musi zawsze być najlepszy w ich testach )
    Mylisz pojecia ... jaka znow 22 bitowa matryca? Kolejny firmware zapewne bedzie prawidlowo obslugiwac 22 przetwornik DA. Pazwiom uwidim...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Brak AutoISO to wyjątkowo jaskrawy przykład bezczelnego pozycjonowania. Przecież to powinna być pierwsza opcja odkąd pojawił się wogóle aparat cyfrowy.

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Brak AutoISO to wyjątkowo jaskrawy przykład bezczelnego pozycjonowania. Przecież to powinna być pierwsza opcja odkąd pojawił się wogóle aparat cyfrowy.
    Chciałbym mieć także do wyboru w jakim zakresie działać będzie to autoISO
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 15-12-2006 o 23:00
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chciałbym mieć także do wyboru w jakim zakresie działać będzie to autoIso
    W K10D można ustawić górny próg ISO dla trybu TAv.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

"TAv (Shutter speed and Aperture priority) mode allows you to set the shutter speed and aperture manually and the camera will automatically select the correct sensitivity."

Ja chcę coś takiego w moim 30D!!!!!!
    A ja nie... Dla mnie ten tryb jest "niewygodny". Lepiej by bylo, aby ustawiajac w Av(Tv) autoiso aparat zmienial je tak, aby czas(przyslona) nie spadl ponizej "ilus tam".

Tak samo z wykorzystaniem lampy w Av powinno sie dac czas "przyblokowac od dolu" aby nie spadl ponizej pewnej wartosci. Do tego dodatkowo autoiso i w zasadzie wiecej trybow nie potrzebuje

Skoro aparat na zielonym potrafi kontrolowac trzy parametry a w P dwa nie widze problemu z implementacja.

Oczywiscie takie ATv tez moga dorzucic... Lepsze to jak tryby tematyczne zajmujace pol kolka.
    ...

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Tak sobie myślę kiedy w końcu zrobią lustrzankę, dzięki której mielibyśmy całkowicie pełną kontrolę nad zdjęciem. Żadnych bajerów ani rewelacji, tylko praktyczne i przydatne funkcje. Ale takie rzeczy to chyba tylko w erze...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja już dawno te marzenia nawet sprecyzowałem i nie pierwszy raz o nich przypominam ;-)
    http://groups.google.com/group/pl.re...61e4257faf2402
    Mnie się od dawna marzy co innego: oprócz standardowych Av, Tv, P, możliwość "programowania" aparatu, w jakimś prostym, syntetycznym języku. Coś w rodzaju:

"ja ci ustawię czas, ty reguluj przysłonę i ISO. Dopóki się da utrzymać f/4 wzwyż, to reguluj przysłonę, zostawiając ISO100. Jeśli zacznie być ciemno, zostaw f/4 i zwiększaj ISO - ale tylko do 1000. Jeśli dojdziesz do ISO1000 i nadal będzie za ciemno, no to niech już będzie, otwórz obiektyw ile się da. A jak nadal będzie za ciemno - no to wszystko na max, niech będzie moja strata ale czas zwiększaj jako ostatni. Aha, jeśli zobaczysz, że kręcę tylnym kółkiem, to wtedy próbuj otwierać trochę bardziej przysłonę (zacznij od f/2.8 i ISO200), bo będę chciał robić portrety wykonawców"

I kilka takich własnoręcznie wymyślonych presetów, na różne okazje. Połączonych z innymi parametrami, typu tryb AF, drive, MLU... Oczywiście przykład powyżej jest nieco przesadzony, ale obrazuje mniej więcej o co chodzi.

I to wszystko nie jako "nieprzewidywalny automat ułatwiający życie pseudofotografom nie wychowanym na manualu i kliszy", ale właśnie jako własnoręczne, możliwe do przeprowadzenia na spokojnie, dopasowanie aparatu do własnych potrzeb. Nowy Nikon ma już zdaje się namiastkę czegoś takiego (pamięć ustawień).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Lepiej by bylo, aby ustawiajac w Av autoiso aparat zmienial je tak, aby czas nie spadl ponizej "ilus tam".
    Tyle że ja bym używał trybu TAv w taki sposób że od razu ustawiałbym czas na najdłuższy jaki jest mi potrzebny np. do utrzymania z ręki albo zatrzymania ruchu więc nie widzę wogóle żadnej niewygody.

Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów