Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 510

Wątek: Pentax K10D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bushi Zobacz posta
    (...) Samsung GX10 to to samo co Pentax K10D tylko że dodano programy tematyczne!
    Jak dla mnie to nie jest aż tak źle ale... - Czyli będzie jeszcze lepiej z szumami
    Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Trudno wyrokować cokolwiek na podstawie softu 0.2 - o tym już pisałem. Gdzieś na naszym forum (nie chce mi się szukać) był link do wypowiedzi osób, które miały styczność z wysokim ISO softu v. 1.0. ISO 1600 nie jest tak gładkie jak w Nikonie D80 (ale też i nie takie jak w Alfie) ze względu na ochronę szczegółów. Za to widać różnicę w dynamice obrazu, którą uzyskano dzięki owemu 22bitowemu przetwornikowi. Jako przykład posłużyło zdjęcie modelki - największe różnice dotyczyły skóry.
    Zaczekajmy do oficjalnych testów.
    Link do dpreview. Zapewne o to chodziło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Czy będzie w Samsungu ten 22-bitowy przetwornik przestało mnie juz interesować ponieważ ma on kosztować o kilka dolków więcej od Pentax'a więc mój wybór będzie raczej oczywisty i Samsung pójdzie w zapomnienie

Tak a propos - byłem ostatnio w sklepie dla idiotów i porównywałem wizualnie kitowe obiektywy 18-55 Samsunga Kreuznach w GX-1L i w Pentaxie K110D - Pentax sprawia wrażenie jakiegoś takiego króchego - jakby zabawka a pierścień od ostrości działał strasznie delikatnie - lekkie dotknięcie go sprawiało, że pierścień "chodił" w palcach sprawiając, że ręczne ustawianie ostrości było nieco utrudnione. Obiektyw Samsunga sprawił o wiele lepsze wrażenie - na zewnątrz też z MZ lepszych materiałów i wszystko jakoś "lepiej" chodziło. Ale biorę na poprawkę to, że obiektywem w tym aparacie tak jak ja bawiło się już tysiace osób i może ktoś sobie nieco mocniej pokręcił i coś szlak trafił w środku! Nie wiem!?!

Jedno co mnie przeraziło w Samsungu to AF - w porównaniu do Pentaxa K110D to można powiedzieć że ten AF po prostu nie działał - wziełem Samsunga do ręki, naciskam spust i nic... pytam się gościa dlaczego on nie ostrzy a on mówi że może manual włączony - sprawdzam i widzę że nie. Ponownie naciskam spust i po jakichś 2 sekundach AF złapał ostrość!! Szybciej bym ręcznie ustawił - strasznie to chodziło! Ale raczej do K110D też nie ma co porównywać bo ten samsung to kopia Ist'a pentaxa więc model niżej - ale moim zdaniem AF w tym Samsungu to totalna porażka bo pentax w tym samym miejscu ustawiał błyskawicznie!!

Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.
    Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/...p?ynews_uid=49
    Ostatnio edytowane przez Bushi ; 28-10-2006 o 19:10

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bushi Zobacz posta
    (...)Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/...p?ynews_uid=49
    No ja też niestety "niśt fersztejen" ale jak niemiec pisze, że jest to pewnie jest. Z tego by wynikało, że jakość fot będzie bardzo podobna. Sample z Samsunga już gdzieś sie pojawiały.
    Swoją drogą to Pentax sie strasznie grzebie. Szajsung już niedługo będzie w sklepach, a oni jeszcze czekają na niewiadomo co. Chyba że to są jakieś umowy. Jednak dla mnie to trochę dziwna sytuacja.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Kolekcjoner - zgadza się, dzięki za linka.
    Bushi - odnośnie AF. Problemem może być również zasilanie - na akumulatorach jest zauważalna różnica. Co ciekawe, przy Kasetce (K100D) dotyczy to również działania SR - z akumulatorami można wycisnąć spokojnie 3 działki.
    Samsungi owe mają tragiczny AF, to fakt. W końcu to kopie DSa i DLa a w nich w trochę gorszych warunkach oświetleniowych automatyczne ostrzenie związane jest z poważnymi urazami psychicznymi.
    Pentax się trochę grzebie. No fakt. Podobno - jak już pisałem - jest to po części związane z faktem, że nie spodziewano się aż takiego zainteresowania. Pierwsza partia (13.000 sztuk) jest już od dawna wirtualnie sprzedana. Cóż - w końcu Pentax to bardziej mała firma rodzinna niż wielki koncern
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zupełnie na marginesie, rozmawiałem ostatnio ze znajomym elektronikiem. Twierdzi on, że przetwornik A/D przy CCD zczyta jedynie dodatkowe szumy matrycy a nie kolejne informacje. Facet trochę na się na tym co robi więc może ma ciut racji. Ciekaw jestem co by było, gdyby Canon zapakował do CMOS`a ten przetwornik. Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)

Domyślnie

No z tego co wyczytałem to Pentax ma wyjśc do sprzedaży 30 listopada w japonii czyli w Polsce pierwsze modele pojawią się pewnie jakiś tydzień lub dwa później!

Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)
    No właśnie mnie również owa dostępnośc optyki wstrzymuje od pentax'a ale chce poczekać i obejżeć chociaż tego samsunga bo to prawie to samo, niż kupić 400D(bo taki miałem zamiar) i potem żałować.
    W sumie do 400D i tak miałem zamiar kupić kilka stałek na M42 więc czy canon czy pentax to raczej nie będzie grało pod tym względem roli.
    Po za tym Pentax'y o wiele lepiej podobno współpracują z M42 no i cały czas zagadkowe rzekome potwierdzenie ostrości w pentaxie?!?
    Na razie jeszcze nie wszedłem w żaden system bo to będzie mój pierwszy DSLr ale co bardziej mnie przekonuje do Pentax'a to:
    - raczej profi uszczelnienie dzięki któremu nie trzeba się martwić o krople deszczu na puszce
    - anty-shake działający nawet na M42 i starych manualnych pentaxowskich - kiedyś się mozę przydać
    - nowy jeszcze nie zbadany przetwornik - raczej bajer czy rewolucja - zobaczymy jak wpłynie na jakośc zdjęć
    - i o wiele lepsza ergonomia i funkcjonalność - dwa pokręktła, programy typu hyper program, szybkie przejście do RAW'a a nie grzebanie po menu, szybkie przełączanie między pomiarami ekspozycji i trybami pomiaru ostrości - mozę to małe szczegóły ale w codziennej obsłudze napewno usprawnią działanie
    - wspomnę jeszcze o niebo lepszym kicie w standardzie który bije na łeb canonowskiego 17-55
    - większy i jaśniejszy wizjer
    - cena...

Najbardziej a propos przetwornika zastanawia mnie nadal jak będzie rozwiązane przetwarzanie z tych 22 bitów do 12 na raw?!? Może japońce znów nas czymś zaskoczą i wymyślą soft który będzie zapisywał do 22 bitowego raw'a

EDIT
    Ale widać Panowie, że na forum nikona - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9835 takie samo poruszenie - nie jeden wspominał tam o chęci zmiany systemu więc mozna powiedzieć o małej rewolucji

Kolejne sample - tym razem z K10D - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20503865
    Ostatnio edytowane przez Bushi ; 29-10-2006 o 12:36

Domyślnie

Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
    Dostępność szkieł/akcesoriów do Canona jest rewelacyjna i to nie podlega dyskusji. Jeśli chodzi o Pentaksa - to napiszę raz jeszcze - kłopoty w przeciagu ostatnich miesięcy wynikały prawdopodobnie ze względu na powiększenie fabryk produkującej szkła o 70%. Związane jest to z nowymi - jak dla Pentaksa - szkłami z SDM (napęd ultradzwiękowy), które zastąpić mają całą linię starszych modeli.
    Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
    Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.

Domyślnie

Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
    Rozmawiałem na ten temat z gościem z ray's foto (www.raysfoto.pl) i powiedział niby, że w pentaxie niemożliwe jest zastosowanie potwierdzenia ostrości ale miał raczej na myśli przeniesienie elektroniki poprzez reduktor z m42/pentax tak jak to ma miejsce w tych reduktorach do canona z allegro ponieważ podobny reduktor mi pokazał. Ale jest jeszcze kwestia matówki - w canonie wymienna i można dendalion wrzucić ale w pentaxie już kicha - matówka niewymienna a więc samo potwierdzenie musi być realizowane poprzez orginalną matówkę.
    No ale suma sumarum - skoro działa to rewelacja - kolejny +

Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
    Oczywiście żartowałem z tym RAW'em no ale jakoś muszą to skurczybyki rozwiązać bo w przeziwnym wypadku jaki sens miałoby zakładanie takiego przetwornika

Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.
    Wiem że to firmware 0.2 ale raczej będzie już tylko lepiej
    Ostatnio edytowane przez Bushi ; 29-10-2006 o 14:06

Domyślnie

Czekaj - bo nie łapie - to chodzi o potwierdzenie ostrości czy przeniesienie AF? Wywód jest bowiem cokolwiek dla mnie za bardzo skomplikowany, podczas, gdy procedura prosta (mam DLa i Jupitera 9): po ustawieniu ostrości pucha pika i zapala się w wizjerze zielone, magiczne światełko.
    Pytasz o sens przetwornika. Też się nad tym zastanawiałem. Ponieważ zaś zawiłe arkana technologiczno/elektroniczne są mi obmierzłe, wymyśliłem własną teorię "na chłopski rozum". Po prostu: masz wybrać 12 jabłek z kosza. W jednym koszu jest tych jabłek 12, w drugim 22. O ile z pierwszego koszyka musisz wziąć wszystkie jabłka, o tyle z drugiego możesz wybierać, odrzucając te robaczywe, zepsute czy niedojrzałe. Dlatego mam nadzieję, że obraz może być lepszy z owego przetwornika. Oczywiście cudów się nie spodziewam, ale cieszyć będzie każda poprawa jakości obrazu.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Pytasz o sens przetwornika. Też się nad tym zastanawiałem. Ponieważ zaś zawiłe arkana technologiczno/elektroniczne są mi obmierzłe, wymyśliłem własną teorię "na chłopski rozum". Po prostu: masz wybrać 12 jabłek z kosza. W jednym koszu jest tych jabłek 12, w drugim 22. O ile z pierwszego koszyka musisz wziąć wszystkie jabłka, o tyle z drugiego możesz wybierać, odrzucając te robaczywe, zepsute czy niedojrzałe.
    Biorąc pod uwagę poziom szumów na "-nastych" bitach, to ja proponuję inne porównanie ;-) Nie kosz, ale rządek, 12 (dokładniej: 14, ale to w sumie szczegół) jabłek ułożonych od najładniejszego, do najbardziej robaczywego. A potem, dokładamy do tych 12, kolejne 10 od strony tych "brzydkich". Ma się rozumieć zachowując relację...

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów