Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-10-2006 o 02:08 Powód: Literówki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli chodzi o k10D to najfajniejszą dla mnie informacją jest to, że współpracuje on z obiektywami na m42 ale mało tego......działa i to z potwierdzeniem ostrości czyli to czego normalnie nie ma żaden canon!!Chciałem kupić 400D ale wstrzymam się troche i popatrze na tego pentaxa bo naprawde zapowiada się bardzo ciekawie! A w sumie w listopdzie już wychodzi prawie to samo ale z oferty samsunga - jedynie logo się zmienia i dodali kilka programów temtycznych.
Ale jeśli ktoś chce przyoszczędzić na szkłach ładnych parę tysięcy to co to jest 200 zł na tą płytkę.
W końcu doczekaliśmy się oficjalnym sampli z Kadyszki:
http://www.pentax.co.uk/_uk/photo/pr...9095&id=bilder
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Szkoda że nie żadnych na wyższych ISO, na ISO 100 to nawet z Canona D2000 możnaby uzyskać dobrą jakość. Martwią mnie jedynie te przepalenia które nie świadczą dobrze o tym 22bitowym procesorze.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Macalem tego Pentaxa bedac na Photokinie. Nie zachwyca przy pierwszym kontakcie. Co wiecej - drobne rozczarowanie. Niby "D200 za $900" ale pierwsze wrazenie jest blizsze tym "$900" niz "D200". No wiem wiem.. chodzi przeciez o zdjecia, a nie o puszke.. niby![]()
Ergonomicznie jest strasznie "koslawy". Pokretla, przyciski.. jakby nie do konca przemysleli co gdzie ma byc. Zle lezal w dloni, uchwyt wydawal sie byc dosc plytki. Nie dopchalem sie do egzemplarza z gripem.. widzialem tez jednego za szybka. Wyglada... no tak.. wyglada..
Wizjer, praca AF - ciezko okreslic. Ciemnawo tam bylo, wszystko dzialalo sredni-na-jeza. Z cala pewnsocia jeszcze nie jeden raz bedzie okazja go "pomacac".. wtedy napisze cos wiecej.
Aha, nie wkladalem swojej karty do aparatu - nie bylo na to czasu. Czekam zatem na zdjecia..
PS. Kit w zestawie robi zdecydowanie lepsze wrazenie niz 18-55 Canona.. gorsze jednak niz 18-70Nikkora. Ale.. to tylko wrazenie - jak zdjecia robi.. nie wiem![]()
Te sample to takie lekko mydlane są. Po za tym niektóre strasznie ciemne.
Czacha. Do tego co piszesz dodam tylko że na forum Sonolty i Nikona goście którzy byli na photokinie mają bardzo podobne wrażenia co Ty odnośnie pierwszego kontaktu z K10D.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-10-2006 o 02:35
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Uuuuuuuu..., porażka K10D przed rozpoczeciem sprzedazy ??? :-)))
Nie ma co sie oszukiwac, na papierze to mozna wszystko, a jak jest produkt i cena, to sa i zyski i koszty. I trzeba to "spasowac". Nikon ladnie sie nad D80 napracowal, ale rewolucja to nie jest. Trudno oczekiwac jej rowniez od Pentaxa. Stabilizacje obrazu to Canon ma w matrycy od dawna (ISO). Musza to tylko inaczej nazwac :-)
Kolekcjoner: mydlane? Strasznie ciemne? Wstrząsająco interesująca opinia.
Żeby nie było, że się czepiam - zmierzyłem w Szopie wartości liczbowe na skórze modelki - bez zastrzeżeń, strzelone dokładnie w punkt.
O ile przy krajobrazach trudno jest jednoznacznie stwierdzić, na czym jest ustawiona ostrość, o tyle przy portretach stwierdzenie, że są mydlane każe jednoznacznie zastanowić się nad Twoim obiektywizmem (lub jak pisze Gebi - monitorem).
Zdjęcia były strzelane na "0" ustawionej ostrości w aparacie.
I przy okazji - mógłbyś podać link do forum Nikona, gdzie są negatywne wypowiedzi nt. Kadyszki? Czy to też jest wytworem Twojej wyobraźni?
Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 07-10-2006 o 12:15
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=