Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: Canon 100/2 czy 85/1.8?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Robiłem reportaże ślubne. Drażni mnie gadanie
    Panowie, spokojnie coraz więcej tego na CB. Bronie mojego do upadłego...
    to powinno iść na PM poza tym do portetu wystarczy AF 85L, do reporterki (nieważne czy ślubnej czy koszykowej) potrzeba szybkiego szkła dlatego w hali 85/1.8 rądzi. Dlatego byłem wniebowzięty jak nie musiałem dłużej męczyć się z Oly E-10 mimo iż w zamian dostałem ciemnego 17-85 zakręconego na wolnego i nie uszczelnionego 350D.

czeczot - nie da się! Nikt ci się nie zatrzyma bo ty jeszcze nie usłyszałeś beep

rafalpiasek - reporterka ślubna to (mimo wszystko) co innego niż portret.

A teraz cisza i doradźcie ojcu co ma wybrać (a ty muflon słuchaj uważnie ;-) )

peace!
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-09-2006 o 15:36

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Pewnie że technika pomaga. Tylko niektórzy wierzą że bez techniki się nie da, a co gorsza wciskają to innym – boja się że ci z gorszym sprzętem zrobią lepsze zdjęcia czy co?
    Ech. Napisałeś tak: "Szybkość ostrzenia przy portrecie…. A jakie to ma znaczenie? Przecież model/ka nie będą ci uciekać."
    Ja napisałem, że się mylisz i podałem przykład. Chyba nie powiesz, że biegające dzieciaki fotografowane tele nie są drobym przykładem? Przecie to też portret! Dla mnie EOT. Miło się rozmawiało. Pozdr.
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski
    www.piaskowskiphotography.pl

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    czeczot - nie da się! Nikt ci się nie zatrzyma bo ty jeszcze nie usłyszałeś beep

rafalpiasek - reporterka ślubna to (mimo wszystko) co innego niż portret.

A teraz cisza i doradźcie ojcu co ma wybrać (a ty muflon słuchaj uważnie ;-) )

peace!
    nie da się?

Tamron 28-75 który nie ma szybkiego AF na pewno. No chyba że twierdzicie że na ślubach potrzeba szybszego AF niż na koszykówce

<połaczone>

Cytat Zamieszczone przez rafalpiasek Zobacz posta
    Ech. Napisałeś tak: "Szybkość ostrzenia przy portrecie…. A jakie to ma znaczenie? Przecież model/ka nie będą ci uciekać."
    Ja napisałem, że się mylisz i podałem przykład. Chyba nie powiesz, że biegające dzieciaki fotografowane tele nie są drobym przykładem? Przecie to też portret! Dla mnie EOT. Miło się rozmawiało. Pozdr.
    Po pierwsze podałeś przykład reporterki ślubnej a nie portretu a to nie to samo. Po drugie ja ci napisałem jak to zrobić bez szybkiego AF. Po trzecie twoje zdjęcie mnie nie przekonuje bo jedno ze 135 to bardziej wygląda na testowa czy ostrzy w punk, pozostałe też jakoś nie specjalnie wymagały szybkiego AF. Po czwarte zamieściłem zdjęcia z koszykówki robione tamponem 28-75 gdzie AF jest wolniejszy, dzieje się szybciej niż na ślubie i niż poruszają się dzieci a AF się wyrobił.
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 12-09-2006 o 18:56 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

nie da się?
    OK, ja pasuje...
    ... jednak się (niestety) nie myliłem

Z mojej strony EOT.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

nie da się?

Tamron 28-75 który nie ma szybkiego AF na pewno. No chyba że twierdzicie że na ślubach potrzeba szybszego AF niż na koszykówce
    Fajne fotki. Ale tu sytuacja jest dość prosta: ostrość na kosz i reszta w doborze przysłony (głębi ostrości). Scena pod koszem złapana. Kosz nie ucieka, dzieciaki tak .
    Ostatnio edytowane przez bogist ; 12-09-2006 o 16:47

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Fajne fotki. Ale tu sytuacja jest dość prosta: ostrość na kosz i reszta w doborze przysłony (głębi ostrości). Scena pod koszem złapana. Kosz nie ucieka, dzieciaki tak .
    dokladnie, jako przyklad wklej jakas akcje na srodku boiska, zawodnik kozlujacy pilke i poruszajacy sie w twoim kierunku
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    dokladnie, jako przyklad wklej jakas akcje na srodku boiska, zawodnik kozlujacy pilke i poruszajacy sie w twoim kierunku
    Dzieciak po mieszkaniu ucieka ? Jak będziesz fotografował tylko uciekającego dzieciaka to te zdjęcia będą nudne. Mieszkanie przeważnie nie jest wielkości hangaru więc za daleko nie ucieknie. Na mojej stronie są zdjęcia z rajdów i crossu, też przeważnie robione tamronem 28-75. Chyba nie chcecie mi wmówić że dzieciak szybciej biegnie od rajdowego samochodu czy poruszającego się motocykla?

http://www.czeczot.pl/reportaz3.htm

http://www.czeczot.pl/reportaz2.htm

<połaczone>

Fajne fotki. Ale tu sytuacja jest dość prosta: ostrość na kosz i reszta w doborze przysłony (głębi ostrości).
    Na nie specjalnie jasnej hali gdzie chcesz zamrozić ruch to przysłona a co za tym idzie GO nie pomanewrujesz. 2,8 (czasami 4) i ISO 800 - 1600
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 12-09-2006 o 18:57 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ogólnie rzecz biorąc wątek jest nie na temat.
    Prosiłem o opinie, który z wymienionych obiektywów ma szybszy AF. Otrzymałem filozoficzną dyskusję pt. "dlaczego producenci uparcie modyfikują systemy AF skoro prawdziwy fotoamator/ fotograf/fotografik powinien go natychmiast po zakupie aparatu wyłączyć i walić foty na manualu".
    Bez sensu.
    Dzięki serdeczne tym, którzy rzucili konkretne opinie.
    It's over.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ogólnie rzecz biorąc wątek jest nie na temat.
    Prosiłem o opinie, który z wymienionych obiektywów ma szybszy AF.
    Konstrukcyjnie sa do siebie te szkla tak podobne ze mozna przyjac iz praca AF w obu jest identyczna. Przy niskim EV lepiej moze wypasc f/1.8 zawsze wiecej swiatla dostanie czujnik niz przez f/2.0.
    Lecz jesli masz jakies 50mm to lepiej nabyc 100mm. Po za tym setka dobrze pracuje np. z TC 1,4x Tamrona/Kenko i masz juz prawdziwe tele.
    85-tka ostrzy 5cm blizej, ale i tak z 100-tki masz wieksze powiekszenie.
    Dobra rzecza jest pierscien EF 12mm Extension Tube bo szklo ostrzy od okolo 0,5m. Szybko i sprawnie sie montuje - czesto go uzywam ze 100/2.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dobra rzecza jest pierscien EF 12mm Extension Tube bo szklo ostrzy od okolo 0,5m. Szybko i sprawnie sie montuje - czesto go uzywam ze 100/2.
    Możesz coś więcej o nim napisać, jakieś wady?
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski
    www.piaskowskiphotography.pl

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów