Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: Canon 100/2 czy 85/1.8?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chmurka Zobacz posta
    tez bym wolała 85, ale nie wiem czy różnica między 50, a 85 będzie aż tak bardzo odczuwalna ?
    Jeżeli chodzi o fotografię portretową to różnica moim zdaniem jest kolosalna. Ja fotografowałem dłuższy okres obiektywem 50 mm a od czasu kiedy zakupiłem canona 85 mm 1.8 to nie ściągam go z aparatu. Przede wszystkim nie ma przerysowań bo i nie muszę się zbliżać do modela na tak bliskie odległości jak w przypadku 50 - tki.

Jednak ja mogę być nie obiektywny bo przeskoczyłem z modelu 50 mm 1.8, który pod każdym względem jest gorszy od 85... oj przepraszam - cena jest lepsza

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

85tka aberruje, z reszta 35L i 135L tez potrafia... ale mi to w niczym nie przeszkadza szczerze mowiac

50/1.8 oraz 50/1.4 sa slabsze optycznie od 85/1.8, nawet razem wziete .. ale nie da sie ich zastapic tym ostatnim szklem, wiec zalecam i 50mm i 85mm - do zdjec przydaja mi sie oba
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 29-03-2011 o 23:08

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za odp
    Jeśli chodzi o ogniskową to wolałabym jednak 100, ale wiem, że 85 to fajne szkło.

Czy 100 optycznie jest o wiele gorsza ?

Kurcze nie wiem na co się zdecydować

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chmurka Zobacz posta
    Dzięki za odp

Czy 100 optycznie jest o wiele gorsza ?

Kurcze nie wiem na co się zdecydować
    Myślę, że jeżeli chodzi o optykę to będziesz zadowolona z zakupu tak samo 85 jak i 100.
    Na szczęście ja nie miałem takiego problemu bo dla mnie ogniskowa 85 mm jest idealną do portretu, chociaż na cropie to i tak często muszę się nagimnastykować

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Które szkło daje ładniejsze rozmycie ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Naprawdę lepiej jakbyś sama oceniła które rozmycie Ci się bardziej podoba Bo to kwestia gustu - jedni będą się zachwycali rozmyciem w canonie 85 mm a inni w tanim szkiełku 50 mm 1.8....

Coś już napisał

Domyślnie

Ostatnio tez stałem przed tym samym dylematem. Wybór padł na 85/1.8 i jutro będę je zamawiał. Przeczytałem mnóstwo testów i opinii obu szkieł. Moim zdaniem te szkła tak mało się od siebie różnią. Dotyczy to jakości wykonania, właściwości optycznych czy nawet wspomnianego bokehu.

Będę używał tego szkła na pełnej klatce. Dopiero zaczynam poważniejsza zabawę z portretem. Chce tego szkła tez używać w fotografii ślubnej. W moim przypadku zadecydowały względy pragmatyczne. Jeśli okaże się, ze ta ogniskowa mi nie leży i jest np. za szeroko - zawsze mogę to szkło odsprzedać z mala strata. Jest to szkło bardzo popularne na rynku wtórnym. Osobiście uważam tez, ze do tzw. headshoot'ow i tak najlepiej nadaje się C135L/2.0
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Domyślnie

Witam
    mam oba szkiełka i powiem tak:do cropa raczej 85,
    długo używałem z 30D-niezawodny i pewny AF,ostrośc super
    w całym kadrze od mniej więcej f2.8,bardziej uniwersalna ogniskowa.
    Natomiast po przejściu na 5D2 to już trochę inna sprawa.
    85 nie za bardzo chciała gadac z moim body,ostrośc dobra
    w centrum ale brzegi zaczynały byc akceptowalne od ok f4.
    Zaryzykowałem więc i kupiłem 100.I szok.Perfekcyjny AF,
    ostrośc b.dobra w całym kadrze niemal od pełnej dziury
    (w 85 różnica między centrum a brzegiem była dla mnie
    bardzo wyraźna,a centrum tylko minimalnie ostrzejsze niż w 100),
    ogniskowa taka 'fajna' i do portretu i do szerszych planów
    i ciekawostka że setka praktycznie nie aberuje(85 wiadomo).
    Generalnie wydaje mi się że 100 jest lepsza optycznie ale
    dokładnie porównywałem je tylko na pełnej klatce.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

To prawda, 100tka nie abberuje (przynajmniej nie widać tego nigdy na zwykłych zdjęciach). Widziałem sporo sampli z 85tki i abberacja była zauważalna. Wybór między 85 a 100 tką to wg mnie jedynie kwestia wyboru ogniskowej. Do 100tki nie mam żadnych zastrzeżeń. Jest to fajne rozwiązanie dla kogoś, kto nie chce mieć 2 szkieł - 85tki i 135tki tylko woli jedno Dobry kompromis, choć wielu może powiedzieć, że ani to nie 85tka ani 135tka - takie nie wiadomo co i że 135tka do ciasnych portretów.
    To już sprawa osobistych preferencji. Świetny portret da się zrobić każdym z tych szkieł.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Jest to fajne rozwiązanie dla kogoś, kto nie chce mieć 2 szkieł - 85tki i 135tki tylko woli jedno Dobry kompromis, choć wielu może powiedzieć, że ani to nie 85tka ani 135tka - takie nie wiadomo co i że 135tka do ciasnych portretów.
    Kiedyś też miałem takie wątpliwości: 100 mm vs 85mm + 135mm, dzisiaj już ich nie mam, mogę tylko potwierdzić, że 100mm to bardzo praktyczna (i tania w kontekście posiadania dodatkowo 2 szkieł) ogniskowa.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów