Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: Canon 100/2 czy 85/1.8?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    Fakt, ze szklo na ff daje wysmienite efekty, to juz ktorys raz z kolei widze ale ... musisz przyznac, ze obiekt do fotografowania miales tez nie "zwyczajny" - chodzi mi o te przesliczne piegi, ktore dodaja tym fotkom wiekszego smaku.
    Oczywiście masz racje w 100%, modelka marzenie, rzadko się tak trafia na ślubach Dobry sprzęt to tylko dodatek.
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski
    www.piaskowskiphotography.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalpiasek Zobacz posta
    Choć przy 400D może być za ciasny.
    No właśnie.
    Poza tym 135L ma jeszcze jedną, poważniejszą, wadę: przekracza mój budżet.

Piękne fotki, dzięki.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Ano żeby mi moje dzieciaki z kadru nie uciekły przed wyostrzeniem.

To bardzo trudni modele.
    Dzieciaki najlepiej portretować gdy są w akcji i z pewnej odległości aby się im nie wtryniać w zabawę. Stąd moje oczekiwanie: długa portetówka/ krótkie tele.
    Stary, trzeba było tak odrazu bierz 85/1.8 i 50/1.4 do szerszych/grupowych ujęć. Jak już jest trójka dzieci z rodzicami to 35/1.4 jest jak w sam raz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Stary, trzeba było tak odrazu bierz 85/1.8 i 50/1.4 do szerszych/grupowych ujęć. Jak już jest trójka dzieci z rodzicami to 35/1.4 jest jak w sam raz
    Dokładnie. Z tym 35 to dałeś czadu
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Dokładnie. Z tym 35 to dałeś czadu
    No to jest jeszcze 35/2 na cropie rogi powinny być czyste. Tylko, że to 35/2 bez USM to wiertarka HD ;-)

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

dzięki, ktoś tam wcześniej napisał, że przy portrecie zbędna jest szybkość ostrzenia. Chyba nie robił nigdy reportażu ślubnego Liczy się nieraz ułamek sekundy Tu dziewczyna miała wykonywany makijaż ślubny, zero pozowania.
    Wiesz kiedyś nie było AF i ludzie robili zdjęcia ślubne – reportaże także. I wyobraź sobie że niektórzy robili lepsze zdjęcia niż ty ze ślubów bez AF. Pewnie że szybki AF czasami się przydaje ale to jest generalnie śmieszne jak niektórzy twierdzą że bez szybkiego AF to się w ogóle nie da zrobić zdjęć ślubnych. Marnej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy – czy jakoś tak to było.

Ty z całą pewności w ciągu ułamka sekundy dostrzegasz moment właściwy do zrobienia zdjęcia, reagujesz i kadrujesz ciągu tego ułamka sekundy, naciskasz spust w ciągu dalej trwającego ułamka, twój aparat wyostrza dalej w ciągu tego ułamka i robi zdjęcia ciągle w ciągu tego samego ułamka. Dosyć długi ten ułamek sekundy…………..

Ja taki szybki nie jestem, ustawiam sobie ostrość i kadr wcześniej (cały czas to korygując w czasie zmiany sytuacji) i jak coś się zdarzy to wciska spust migawki, Szybkość AF nie jest dla mnie wyznacznikiem zrobienia zdjęcia w ogóle mimo że posiadam 85/18 z szybkim AF

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No to jest jeszcze 35/2 na cropie rogi powinny być czyste. Tylko, że to 35/2 bez USM to wiertarka HD ;-)
    Nie no ja tylko tak żartowałem, 35 f/1.4 polecam jak najbardziej Tylko jak 135 przekroczy budżet to 35....

<połaczone>

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Wiesz ...
    Ty z całą pewności w ciągu ułamka sekundy dostrzegasz moment właściwy do zrobienia zdjęcia, reagujesz i kadrujesz ciągu tego ułamka sekundy, naciskasz spust w ciągu dalej trwającego ułamka, twój aparat wyostrza dalej w ciągu tego ułamka i robi zdjęcia ciągle w ciągu tego samego ułamka. Dosyć długi ten ułamek sekundy…………..
    Nie wiem co Cię tak rozłościło? Napisałeś że przy portrecie nie jest ważny szybki AF. Ja podałem przykład, gdzie jest i tyle. Co tu dyskutować. Mogę zrobić reportaż z przygotowań Pentaksem 6x7, gdzie sobie wszystko poustawiam jak trzeba manualnie, ale uważasz, że to będzie dobry pomysł? Uważam, że nie, bo wiele fajnych momentów ucieka. I nie mów mi że zaplanowanie sobie wcześniej kadru załatwia problem, bo chyba nigdy nie fociłeś ślubów, przynajmniej tak to brzmi.
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 12-09-2006 o 18:54 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wiesz kiedyś nie było AF i ludzie robili zdjęcia ślubne – reportaże także. I wyobraź sobie że niektórzy robili lepsze zdjęcia niż ty ze ślubów bez AF. Pewnie że szybki AF czasami się przydaje ale to jest generalnie śmieszne jak niektórzy twierdzą że bez szybkiego AF to się w ogóle nie da zrobić zdjęć ślubnych. Marnej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy – czy jakoś tak to było.

Ja taki szybki nie jestem, ustawiam sobie ostrość i kadr wcześniej (cały czas to korygując w czasie zmiany sytuacji) i jak coś się zdarzy to wciska spust migawki, Szybkość AF nie jest dla mnie wyznacznikiem zrobienia zdjęcia w ogóle mimo że posiadam 85/18 z szybkim AF
    Kiedyś były zenithy i smieny i też robiło się nimi ciekawe fotki.
    Ale postęp techniczny wiele nam może pomóc w robieniu udanych ujęć.
    Proszę mniej ortodoksji bo dojdziemy do wniosku, że ludzie kiedyś bez samolotów podróżowali po świecie więc po co nam ten cały skrzydlaty złom.

Technika nam pomaga.
    Czyż trzeba to tłumaczyć na forum użytkowników wyrafinowanego technicznie sprzętu fotograficznego?:neutral:

Dyskusja zboczyła z tematu, czyż nie?
    Konkretnych porad raptem trzy. Czyżby moja amatorska proweniencja zniechęciła do udzielania porad?
    Ostatnio edytowane przez bogist ; 12-09-2006 o 15:27

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nie wiem co Cię tak rozłościło? Napisałeś że przy portrecie nie jest ważny szybki AF. Ja podałem przykład, gdzie jest i tyle. Co tu dyskutować. Mogę zrobić reportaż z przygotowań Pentaksem 6x7, gdzie sobie wszystko poustawiam jak trzeba manualnie, ale uważasz, że to będzie dobry pomysł? Uważam, że nie, bo wiele fajnych momentów ucieka. I nie mów mi że zaplanowanie sobie wcześniej kadru załatwia problem, bo chyba nigdy nie fociłeś ślubów, przynajmniej tak to brzmi.
    Robiłem reportaże ślubne. Drażni mnie gadanie że bez dobrego (szybkiego) sprzętu nie da się zrobić dobrych zdjęć. Da się tylko niektórzy tego nie potrafią. Wole przemyślane kadry w których trochę wolniejszy AF bardzo nie przeszkadza niż testowanie obiektywu czy ostrzy w punkt (oko) na pannie młodej.

<połaczone>

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Technika nam pomaga.
    Czyż trzeba to tłumaczyć na forum użytkowników wyrafinowanego technicznie sprzętu fotograficznego?:neutral:
    Pewnie że technika pomaga. Tylko niektórzy wierzą że bez techniki się nie da, a co gorsza wciskają to innym – boja się że ci z gorszym sprzętem zrobią lepsze zdjęcia czy co?

Trzeba to tłumaczyć onanistą sprzętowym
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 12-09-2006 o 18:55 Powód: kolejne zdania piszemy w tym samym poscie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Robiłem reportaże ślubne. Drażni mnie gadanie że bez dobrego (szybkiego) sprzętu nie da się zrobić dobrych zdjęć. Da się tylko niektórzy tego nie potrafią. Wole przemyślane kadry w których trochę wolniejszy AF bardzo nie przeszkadza niż testowanie obiektywu czy ostrzy w punkt (oko) na pannie młodej.
    Przekręcasz!! Nie napisałem, że nie da się zrobić dobrych zdjęć, podałem przykład, gdzie szybkość ostrzenia jest ważna i się przydaje. Natomiast Ty napisałeś, że to nie ma znaczenia przy portrecie ogólnie. Na plenerze też ustawiam ostrość manulanie, bo jest na to czas i warunki. W kościele i podczas przygotowań oraz wesela uważam, że szybki AF bardzo pomaga w pracy. Wracając do wątku, bo właściwie trochę zeszliśmy Gościu chce strzelać dzieciom foty, i do tego tele. Chyba zgodzisz się ze mną, że przy takim zastosowaniu szybki AF pomoże? Nie wiem, ja Ty, ale mam dosyć rozbrykane dzieciaki i z doświadczenia wiem, że szybki musi być zarówno AF jak i fotograf
    Pozdr.
    Rafał Piaskowski

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów