Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Ostrości potrzebuje ostrości

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

w jakiej cenie?
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Domyślnie

moze dlatego ze ma np cienszy filtr dolnoprzepustowy , jest podatny na moire za kare ale foty sa ostrzejsze , mialem canona d30 i d300 i uzywalem d60 i d10 w porownaniu do d70 byly nie ostre w obu uzywalem 50mm stalki 1,8 , co do szczegółów moze na wlosach nie bylo plamy ale byla moira , dlatego min wymienilem na s3 (mojra tez jest ale troszke) ale ostrosc jakby podobna ,
    Canon chcac wyeliminowac moire dal mocniejszy filtr dolnoprzepustowy. niestety moja wiedza konczy sie na d20 i d350 , oba maja 8 mpx z tad wynika roznica w ilosci detalu (jest ) ale ogladalem RAW z d50 i d350 w 350 wiecej szczegołów ale mniej ostre foty,
    zobaczcie takze d2h nikona ma 4 mpx i wymiata iloscia detali bardzo dobrze a dlaczego bo ma najcienszy filtr dolnoprzepustowy !!! cos musi byc w tych filtrach
    jak ktos bardzo chce moge wystawic fotki z d70 i s3 portretow w pelnej rozdzielczosci obejzec mozna moire itp

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juicy Zobacz posta
    Postaram się krótko i zwięźle. Jestem tu nowy, obejrzałem trochę fotek i porównując stwierdzam - brakuje mi ostrości w moich zdjęciach prosto z aparatu. Pytanie czy te żylety są wypracowane w photoshopie czy na sprzęcie?
    Foce 20D + 17-40 L i od kilku dni 70-200 2.8 IS. Byłem dziś na okęciu trochę samolotów pocykać dla tesu i jak porównuje np do tych zdjęć http://canon-board.info/showthread.p...hlight=samolot
    to nie ma porównania. Brakuje mi ostrości jak nie wiem. Jeśli nie jest to problemem poprosiłbym o fotki w jpg bez żadnej obróbki z zestawu 20 + 17-40 L lub 70-200 2.8 może być jakiś krajobrazik. Ja postaram się wrzucić na imageshacka jak się zarejestruje też coś to sami zobaczycie foty, szkło przymknięte prawie na maxa i nie ma tego co bym chciał. Co może być przyczyną? rozumiem przy 70-200 stabilizacja może to powodować ale 17-40..
    kilka zdań komentarza (bo też robię masę samolotów).

1. robisz zdjęcia pod światło. czego oczekujesz?
    2. te zdjęcia to crop? czy jakieś zmniejszane? jak zmniejszane, to przecież oczywiste jest, że tracisz na ostrości.
    3. potrzebne było do tej fotki ISO200 (mówię o SP-LDC)? jak potrzebujesz żylety, to używaj ISO100. na ISO200: http://airnews.pl/view/show/2709 , http://airnews.pl/view/show/2819 , na ISO 400 http://airnews.pl/view/show/2712
    4. oczywiście, ze sharpen. po to jest, żeby używać.
    5. i oczywiście, ze nie JPG, a RAW.
    6. ładna pogoda twoim przyjacielem. i ciepłe wieczorne światło: http://airnews.pl/view/show/2549
    7. generalnie napisy na kadłubie ustawionym pod małym kątem w stosunku do fotografa wychodzą "nieżyletowato". ale trochę podostrzysz i będzie ok http://airnews.pl/view/show/2499
    8. wprawa i jeszcze raz wprawa.
    9. mój 70-200 4.0L i nie tylko mój ma fatalną wadę optyczną (rozmywanie lewej części kadru przy 200 mm). uważaj na to, może i wersja 2.8 to mieć, chociaż mam nadzieję, ze nie.
    10. powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    W Polsce wśród różnych profesjonalistow, panuje kult Nikona (szkoły foto, wydawnictwa), niczym nie uzasadniony w erze cyfrowej fotografii...
    Troszke uzasadniony, bo to niby takie gniotsa nie łamiotsa i jak popatrzyc na uszczelnianie sprzetu, to tu Nikon wygrywa na kazdym poziomie... niestety :sad:

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Racja, ale jakoś nie przemawiają do mnie te uszczelnienia i bajery... Ludzie robią piękne zdjęcia 350D w afrykańskim kurzu, na lodowcach, w mokrej dżungli i dalej wszystko działa... Najwyżej dołożą 200 zł za wyczyszczenie body po jakiejś ekstrmalnej wycieczce.

Do formatu 10x15 wszystko jedno czym jest zrobione zdjęcie. Wiele wydawnictw nie publikuje zdjęć większych i tu się zgodzę - nikon jest ok. Ale jak chcesz fotę na rozkladówkę, okładkę coś A4 lub A3 to już pięknie nie jest.

PS
    Mi w nikonie podoba się klik migawki

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    ...ale jakoś nie przemawiają do mnie te uszczelnienia i bajery...
    Masz prawo tak uwazac. Sa jednak ludzie (chocby moj kumpel), ktorzy przez przypadek zalali sprzet (np. 20D na kajaku). Troche ich kosztowalo ratowanie body zeby do kosza nie poszlo. I choc sa to wyjatki, to przy tak wrazliwej elektronice, lepiej miec niz nie :wink:

ps
    a mnie dla odmiany podoba sie zapinanie dekielka na obiektywie. To juz Tamron ma o wiele wygodniejszy sposob nic Canon

Domyślnie

na kajak cyfrowke !!! w zyciu nieradze i nie polecam

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    na kajak cyfrowke !!! w zyciu nieradze i nie polecam
    Wiesz, tu nie ma co polecac. A na wojne bys polecal? :wink:

Domyślnie

no w sumie mialem pomysl by wziac aparat na kajaki, i w ostatniej chwili zrezygnowalem i nie wzielem 3 godz pozniej starajac sie jak mozna jednak wywalilem kajak (cieszylem sie ze nie bralem sprzetu) dlatego kajakow nie polecam
    co do uszczelnien to jest to bdb rzecz

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

kwestia chyba czy strzelałby z kajaka chodzi o wywrotowość kajaku...jaeśli ma obudowę podwodną to może zabrać spoojnie. Myślę, że o to chodziło Bear'owi
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów