U mnie tak jest z każdym obiektywem więc to bagnet. Dziekuję za szybkie odpowiedzi. O i takie odpowiedzi to konkret.
A już chciałem silokonem zakleićROTFL
Pozdrawiam
U mnie tak jest z każdym obiektywem więc to bagnet. Dziekuję za szybkie odpowiedzi. O i takie odpowiedzi to konkret.
A już chciałem silokonem zakleićROTFL
Pozdrawiam
wiesz, pisze tu swoje subiektywne opinie.. czy przez ten lekki luz na bagnecie zmienia sie os optyczna?? cos jest nie tak na zdjeciach?? piszesz o obiektywach - w 50'tce 1.4 caly tubus sie rusza, tez jest luz na pierscieniu.. i co - nic, dalej sobi swietne zdjecia.. w 10-22 tez mam lekki luz na pierscieniu ostrosci.. czy gdziekolwiek ze na to zalilem i narzekalem na "tragiczne wykonanie" - jakos mi sie nie wydaje :wink:
w takim razie, jesli u Ciebie sie pojawi, to zycze powodzenia w reklamowaniu bagnetu![]()
A ja piszę swoją subiektywną opinię, luz na pierścieniu ostrości to nie problem, ale już jakieś odchyłki części układu optycznego od osi - tak.
Wydaje mi się, że taki luz na bagnecie może być problemem, jeśli powoduje odchylenie osi obiektywu od kąta prostego względem matrycy. Dlaczego - to chyba jasne. Mikroskopijny nie, ale już taki wyczuwalny tak.
Jeśli by mi sie nie powiodła reklamacja bagnetu, to chyba nie świadczyłoby to o tym, że nie jest to problemem? :P
Bagnet się nie "wyrabia" - on po prostu jest tak skonstruowany. Gdyby się wyrabiał, to po komorze lustra telepałyby ci się opiłki.A czemu ma luz to zostało wyjaśnione wcześniej w tym wątku...
BTW zanabyłem przedwczoraj 70-400 f/4L USM i tak - też ma minimalnie wyczuwalny luz na bagnecie. wniosek? to norma.
EN57D DIGITAL.
Paradoksalnie: luzy najmniej wyczuwane sa w aparatach z plastikowym bagnetem. W moim EF-Mie wszystkie szkiełka trzymają się sztywno aż miło :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Najprawdopodobniej w metalowych bagnetach biora poprawke na zmiane rozmiaru bagnetu pod wplywem temperatury. Cos jak z przewodami naziemnymi.
Z wszystkimi stalkami L i kilkoma innymi szklami luz pod trzema roznymi body jest podobny wiec to napewno nie blad przy produkcji![]()
Poprawka na temperature, tolerancje i precyzje wykonania, poprawka na to, ze musi byc luz aby dalo sie obiektyw zalozyc.
Gdyby bylo spasowane na ciasno w pewnych warunkach mogl by byc problem ze zdjeciem szkla.
Zamiast szukac problemow idzcie focic![]()
...
Moje 40D + 70-200 2.8 też lekko się kręci. Pytałem sprzedawcę przy okazji zamawiania extendera 1.4
Potwierdził mi, że tak się może dziać, i jeśli jest to jedynie ruch w osi obiektywu, to wszystko jest OK.
Po otrzymaniu konwertera spiąłem 3 elementy z sobą (body + ext. + obiektyw) ruch jest i to na 2 łączach, a zdjęcia są bardzo udane (przykład znajduje się poniżej).
Na lżejszych obiektywach nie jest to chyba aż tak odczuwalne, przykładowo 40D + 50mm 1.4 siedzi niemal sztywno.
Regulamin pkt 8.