Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: luz na bagnecie

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

U mnie tak jest z każdym obiektywem więc to bagnet. Dziekuję za szybkie odpowiedzi. O i takie odpowiedzi to konkret.

A już chciałem silokonem zakleić ROTFL
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    jak obiektyw ma luz, coś się kiwa na boki, to źle, tragiczne wykonanie, zgroza, a jak bagnet ma luz, to w porządku.
    wiesz, pisze tu swoje subiektywne opinie.. czy przez ten lekki luz na bagnecie zmienia sie os optyczna?? cos jest nie tak na zdjeciach?? piszesz o obiektywach - w 50'tce 1.4 caly tubus sie rusza, tez jest luz na pierscieniu.. i co - nic, dalej sobi swietne zdjecia.. w 10-22 tez mam lekki luz na pierscieniu ostrosci.. czy gdziekolwiek ze na to zalilem i narzekalem na "tragiczne wykonanie" - jakos mi sie nie wydaje :wink:

Moim zdaniem to nie jest w porządku i jest to wyraźna wada bagnetu, że o wiele łatwiej go wyrobić niż gwint.
    w takim razie, jesli u Ciebie sie pojawi, to zycze powodzenia w reklamowaniu bagnetu

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A ja piszę swoją subiektywną opinię, luz na pierścieniu ostrości to nie problem, ale już jakieś odchyłki części układu optycznego od osi - tak.

Wydaje mi się, że taki luz na bagnecie może być problemem, jeśli powoduje odchylenie osi obiektywu od kąta prostego względem matrycy. Dlaczego - to chyba jasne. Mikroskopijny nie, ale już taki wyczuwalny tak.

Jeśli by mi sie nie powiodła reklamacja bagnetu, to chyba nie świadczyłoby to o tym, że nie jest to problemem? :P

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Moim zdaniem to nie jest w porządku i jest to wyraźna wada bagnetu, że o wiele łatwiej go wyrobić niż gwint.
    Bagnet się nie "wyrabia" - on po prostu jest tak skonstruowany. Gdyby się wyrabiał, to po komorze lustra telepałyby ci się opiłki. A czemu ma luz to zostało wyjaśnione wcześniej w tym wątku...

BTW zanabyłem przedwczoraj 70-400 f/4L USM i tak - też ma minimalnie wyczuwalny luz na bagnecie. wniosek? to norma.
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

taki luz na bagnecie może być problemem, jeśli powoduje odchylenie osi obiektywu od kąta prostego względem matrycy.
    ale nie powoduje odchylenia od osi tylko minimalny (0,5-1mm jak to bylo napisane) luz w plaszczyznie rownoleglej wzgledem matrycy.. a jesli bylby wiekszy to mialbys darmowy tilt/shift

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Paradoksalnie: luzy najmniej wyczuwane sa w aparatach z plastikowym bagnetem. W moim EF-Mie wszystkie szkiełka trzymają się sztywno aż miło :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Najprawdopodobniej w metalowych bagnetach biora poprawke na zmiane rozmiaru bagnetu pod wplywem temperatury. Cos jak z przewodami naziemnymi.

Z wszystkimi stalkami L i kilkoma innymi szklami luz pod trzema roznymi body jest podobny wiec to napewno nie blad przy produkcji

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Poprawka na temperature, tolerancje i precyzje wykonania, poprawka na to, ze musi byc luz aby dalo sie obiektyw zalozyc.

Gdyby bylo spasowane na ciasno w pewnych warunkach mogl by byc problem ze zdjeciem szkla.

Zamiast szukac problemow idzcie focic
    ...

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Zamiast szukac problemow idzcie focic
    Że co?! Jakie zdjęcia? Tyle kasy na Kanona wydałem i jeszcze mam po plenerach latać i targać tyle żelastwa?
    EN57D DIGITAL.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Moje 40D + 70-200 2.8 też lekko się kręci. Pytałem sprzedawcę przy okazji zamawiania extendera 1.4
    Potwierdził mi, że tak się może dziać, i jeśli jest to jedynie ruch w osi obiektywu, to wszystko jest OK.
    Po otrzymaniu konwertera spiąłem 3 elementy z sobą (body + ext. + obiektyw) ruch jest i to na 2 łączach, a zdjęcia są bardzo udane (przykład znajduje się poniżej).

Na lżejszych obiektywach nie jest to chyba aż tak odczuwalne, przykładowo 40D + 50mm 1.4 siedzi niemal sztywno.
    Regulamin pkt 8.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów