Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: luz na bagnecie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Najprawdopodobniej w metalowych bagnetach biora poprawke na zmiane rozmiaru bagnetu pod wplywem temperatury. Cos jak z przewodami naziemnymi.

Z wszystkimi stalkami L i kilkoma innymi szklami luz pod trzema roznymi body jest podobny wiec to napewno nie blad przy produkcji

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Poprawka na temperature, tolerancje i precyzje wykonania, poprawka na to, ze musi byc luz aby dalo sie obiektyw zalozyc.

Gdyby bylo spasowane na ciasno w pewnych warunkach mogl by byc problem ze zdjeciem szkla.

Zamiast szukac problemow idzcie focic
    ...

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Zamiast szukac problemow idzcie focic
    Że co?! Jakie zdjęcia? Tyle kasy na Kanona wydałem i jeszcze mam po plenerach latać i targać tyle żelastwa?
    EN57D DIGITAL.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Moje 40D + 70-200 2.8 też lekko się kręci. Pytałem sprzedawcę przy okazji zamawiania extendera 1.4
    Potwierdził mi, że tak się może dziać, i jeśli jest to jedynie ruch w osi obiektywu, to wszystko jest OK.
    Po otrzymaniu konwertera spiąłem 3 elementy z sobą (body + ext. + obiektyw) ruch jest i to na 2 łączach, a zdjęcia są bardzo udane (przykład znajduje się poniżej).

Na lżejszych obiektywach nie jest to chyba aż tak odczuwalne, przykładowo 40D + 50mm 1.4 siedzi niemal sztywno.
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

oj mam mieszane uczucia.... po przeczytaniu tego posta.

Przy ogniskowej 400mm to już czuć te luzy, szczególnie jak aparat jest przymocowany do monopodu (z ręki jest to niezauważalne). Podczas naduszenia spustu migawki mam wrażenie że body pracuje Zastanawiam się też czy tzw. uszczelniane body np. 7d i profesjonalna L'ka są porządnie uszczelnione styku obiektyw-body... czy można fotografować w deszczu.
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomerania

Domyślnie

Co do luzów to i ja coś wspomnę.

Przy poprzedniej puszcze C40D również miałem luzy na bagnecie...pracowałem na nim około roku z luzemi. Tylko, że luz był bardzo wyczuwalny np. przy c70-200 gdy dochodziłem do 200 to stop, a następnie ten luz z bagnetu. Strasznie denerwująca i irytująca sprawa...po czym poszło na "Żytnią" i luz wyeliminowany poprzez wymianę tej blokatki,"bolca"...

Obecnie na 50D ani luzu ani nic. Siedzi twardo.

Pozdrawiam
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

sorx za banalne pytanie... blokada bolca jest w body czy w obiektywie?
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomerania

Domyślnie

Z tego co się orientuję w obiektywie ale może byc tak, że sam bolec ma mikroskopijnie mniejszą średnicę...a i wtedy luz się robi.
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon 400/5.6 - mialem spory luz w kazdym body, te szklo znane jest z tych luzow ogolnie. Byly, jedyna wada to te uczucie jak cos "skacze gdy lapie za szklo i body"

Canon 70-200 2.8 IS - podobnie mialem luzy. Jak wczesniej tylko estetyka.

Sigmy - w kazdej sigmie jaka mialem w zyciu wszystko bylo piekielnie stabilne, ogolnie sigmy zawsze "ciezko" wchodziły i siedzialy stabilnie.

Canon 300 2.8 IS - luzik, ale mniejszy niz w 400 czy zooom 2.8

85/1.8 - luz delikatny. W sumie wszystkie szkla Canona z mocowaniem metalowym mialy zawsze jakies luzy u mnie. Wszelkie tanie EF-S z plastikowym bagnetem nigdy.

Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

Canon 70-200 f.28 IS II ma luz ok 1mm na pierścieniu przy 5mkII ale zapinając do 40D już jest w porządku!
    Trochę to denerwujące, gdyż do tej pory wszystkie szkła siedziały jak trzeba, sprawia to wrażenie niedoróbki!
    5Dmk II, 40D ,S14;28 1,8; 50 1,4; 24-70 2.8 L ; 70-200 2.8 IS II L, 550 EX, + filtry, statyw, wężyki i inne graty, dużo chęci, mało czasu..

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów