Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 5D i 30D - jakaś wtopa z pośrednimi czułościami?

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie 5D i 30D - jakaś wtopa z pośrednimi czułościami?

Długaśny wątek na dpreview.com
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=19948309
    http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1019

W skrócie - czułości pośrednie szumią bardziej, niż podstawowe i raczej
    nie nadają się do używania. Dla przykładu najbardziej szumną czułością
    w 30D jest ISO 1000..

Polecam lekturę, są również linki rawów do własnoręcznego ściągnięcia
    i zanalizowania..
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twlodar Zobacz posta
    W skrócie - czułości pośrednie szumią bardziej, niż podstawowe i raczej
    nie nadają się do używania. Dla przykładu najbardziej szumną czułością
    w 30D jest ISO 1000..

jakaś bzdura mam używam jak najbardziej posrednich czulości i nie zauwazyłem zadnych szumow do ISO 1250 (5D)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W 30D na 1000 jest dla mnie trudno znaleźć różnicę z 800 iso ale ja się tam nie wpatruję zbyt szczegółowo. Na oko nie widać. Jak będę miał 30-tkę to sprawdzę z ciekawości dokładnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Po testach na BF/FF przyszła moda na wypatrywanie i glapienie się przez lupę w zdjęcia na różnych ISO....

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Moda nie moda.. Oszczędność na ilości zastosowanych wzmacnaczy (6 lub 7 zamiast 15) powoduje, że dodatkowe pośrednie czułości dają efekt niezbyt zgodny z tym, czego się od nich oczekuje, a w połączeniu z brakiem możliwości ich wyłączenia stanowią dość upierdliwy ficzer.. Ale owszem, można popsioczyć, że znowu jakiś spisek Nikoniarzy..

Wyobraź sobie, kolego BolekZ, że zakładając prawidłowość przeprowadzonego testu (a możesz sobie sam sprawdzić, bo są rawy do zassania) wynika z niego jasno, że z chwilą, gdy mało jest światła, a chcesz mieć dobre zdjęcia, to lepiej dać ISO 1600 niż np. 640.. I to jest dla wielu osób istotna informacja, bo nie dość, że więcej moga mieć światła, to z większą odległość S/N..
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wyobraź sobie, kolego BolekZ, że zakładając prawidłowość przeprowadzonego testu (a możesz sobie sam sprawdzić, bo są rawy do zassania) wynika z niego jasno, że z chwilą, gdy mało jest światła, a chcesz mieć dobre zdjęcia, to lepiej dać ISO 1600 niż np. 640.. I to jest dla wielu osób istotna informacja, bo nie dość, że więcej moga mieć światła, to z większą odległość S/N..
    Ale ty to sprawdzałeś sam czy powtarzasz co napisali na dpreview ? Bo ja przeglądnąłem Exify i żadnych znaczących różnic nie widzę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moda nie moda..
    Ale to pewnie widać tylko z tym obiektywem 2mm/0.8
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeszcze raz sprawdziłem dla pewności (mam to na innym kompie) nie wszystkie czułości znalazłem ale mam 400, 640, 800, 1000 i pomiędzy nimi nie widzę jakichś specjalnych różnic. Zaznaczam że wszystko robię w Raw-ach.
    Swoją drogą nawet na 1600 ten szum jest minimalny.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bzdura. Zrobiłem przed chwilą test i jest wszystko ok.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Bzdura. Zrobiłem przed chwilą test i jest wszystko ok.
    No i co Ty najlepszego zrobiłeś... Już zanosiło się na kolejny stustronnicowy superonanistyczny wątek o tym jak to Canon w konia poczciwych ludzi robi Przecież już znalazło się kilkaset osob, które śledząc w/w wadę stracili wzrok w poczuciu pełnionej misji, a Ty tak zbrukałeś ich ciężką pracę. O czym tu teraz pisać - o pięknych fotografiach??? be!!!!....... To takie wstrętne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów