Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: jak się robi plenery...

Uzależniony

Domyślnie jak się robi plenery...

Witam,
    już kolejny raz spotkałem w plenerze tą samą firmę(zakład foto) przy pracy w plenerze z parą nowożeńcow,
    skład 4 osobowy:
    2 osoby fotografuje ( pierwsza raczej szerokim kątem a druga chyba coś minimum na początku 70mm)
    1 osoba z blendą
    1 osoba zajmuje się pozami
    jak Wy sobie z tym radzicie?, ja przyznam się szczerze też myśle o czymś takim...
    aha.. to byli nikoniarze..
    Heniek

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

spokojnie mozna sobie samemu poradzic
    mam druga lampe z parasolka soft lub srebna na statywie wyzwalana z pc
    ladniej sie rozkladaja cienie

a z pozycjami to ide na zywiol
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Żeby nie tworzyć nowego wątku, podepnę się tutaj. A jak z parametrami, aparat, lampa. Czy lampa z korekcją na minus?, żeby nie przepalić białej sukni panny młodej.
    Kiedyś raz robiłem dawno taki mały plener analogiem 300V plus 420 Ex zakupiona specjalnie na tą okazję i głownie miałem AV plus fel na twarz młodej lub suknie ( tak radzili na pl.rec.foto), wyszło to całkiem przyzwoicie, młodym i ich znajomym się podobało. Ja pstrykałem zdjęcia, a żona ustawiała pozy. Za parę dni będę miał okazję znowu się sprawdzić robiąc plener znajomym i mam tą komfortową sytuację, że zdjęcia już mają zrobione przez zawodowca, ale trochę im mało i poprosili mnie zrobienie dodatkowych fotek.

Za wszelkie uwagi i podpowiedzi, co do parametrów będę wdzięczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    Witam,
    już kolejny raz spotkałem w plenerze tą samą firmę(zakład foto) przy pracy w plenerze z parą nowożeńcow,
    skład 4 osobowy:
    jak się bierze za fotki 2000 to sobie mozna na to pozwolić. Jak sie robi samemu to ciężko.

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    A jak z parametrami, aparat, lampa. Czy lampa z korekcją na minus?, żeby nie przepalić białej sukni panny młodej.
    parametry musisz ustalic na miejscu. wszystko zależy jakie bedziesz miał zastane czy w cieniu czy w slońcu itd każda fotka jest inna i nie ma zlotej reguly jakie parametry są najlepsze. Najlepszy jest manual. Trzeba kontrolowac na bieżąco wskazania światłmierza i na bieżąco korygować

najciekawsze fotki w plenerze to moim zdaniem nie pozowane nie korygowane tylko takie zupełnie prawdziwe, naturalne bo inaczej to wychodzi obleśne cukierkowe studio ze stalymi tlami

----------------
    POLECAM UWADZĘ OPCJĘ MULTIQUOTE lub EDYTOWANIE WCZEŚNIEJSZYCH POSTÓW, aby oszczędzić pracy moderatorom.

Uprawnienia umieszczania postów