Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie. Dlaczego? Slajdów się używało. Czas przeszły choć może jeszcze nie do końca "przeszły dokonany". Mieszkam w Szczecinie i najbliższe laby wywołujące slajdy "dla ludzi z ulicy" to Berlin i Gdańsk.
    Ja mieszkam w Łodzi, lab mam 10 minut od domu, slajdy wołają tego samego dnia. Nigdy nie było tak fajnie, pięć lat temu musiałem czekać co najmniej dzień. Z kupnem slajdów nie ma żadnego problemu - idę i kupuję.
    Wniosek? Obserwujemy dynamiczną ekspansję fotografii analogowej

PS. "...A z cyfry slajd. Drożej i gorzej już się chyba nie da...." Też bym sie nie zgodził - ale to z czystej przekory - dokładnie 4 dni temu w Dubaju widziałem slajd z cyfry (poważnie) i byłem pełen podziwu co do jakości.
    I naprawdę wyszło taniej?
    Że się da - wiem. Że jest gorzej niż z kliszy włożonej do aparatu za 400 złotych - to nie mam najmniejszej wątpliwości. Ja odstawiłem Canona na półkę bo na komplet porządnych stałek mnie nie stać. Niestety - slajd rzucony na ekran 2x1.5 metra daje dość boleśnie pojęcie o jakości szkieł...

J

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    To znaczy wywołanie np. 11M na wartość 22M powoduje wyraźny wzrost jakości odwzorowania drobiazgów
    Ręce opadają...
    To je powiększ od razu sześć razy. Wzrost ilości detali urwie Ci głowę.;-)
    Naprawdę wierzysz, że jak zaczniesz rozciągać sitko to przybędzie Ci oczek?
    Największe zdjęcie jakie skanowałem miało 10x11 metrów/72 dpi - prawie 2,5 giga. Zapewniam Cię, że w formacie A3 wyglądało by lepiej, mimo, że nie było interpolowane (średni format skanowany na 8000 dpi na bębnie).

A później kadrowanie jest przyjemniejsze.
    Przyjemniejsze niż co?
    Kadrowałeś kiedyś na matówce? :-P

J

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Ktoś tu ładnie wspomniał o slajdach (trudne słowo ). Chcesz je kadrować na ścianie? Se ne da.
    MUSISZ je kadrować zanim zrobisz zdjęcie. Jak czytam, że się nie da to mi ręce opadają...

J

Piszesz o prehistorii
    Kto dzis oglada slajdy na rzutniku
    Artysci przed duze G

A tak powaznie, to jesli pokaz na scianie ma warunkowac jakosc foty to ja przepraszam

Nie mysl Jester ze jestes tu jedyny, ktory wie co to slajd i jedyny, ktory na nim pracuje
    Jednak Twoje wywoody to idealizowanie i troche tak dla przekory chyba piszesz
    Poza tym od lat robie slajdy z cyfry przygotowanej na monitorze i jakos nie boleje zbytnio nad tym...
    Ale moj Boze kiedy to ostatnio widzialem pokaz... to jest niestety droga w bok i nawet jesli jest mi przykro, to tego nie odwroce.
    zalagajace w szafie kilogramy magazynkow nie uratuja mnie od cyfry
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 16-09-2006 o 18:23

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    JSK: w czym wywołujesz RAW z 11 na 22?
    Ja zawsze robiłem TIFF z RSE(P) i resizowałem w PS. I myślałem, że się inaczej nie da.

Pozdr
    PM
    Adobe Camera RAW z pakietu CS2. (Podane wartości liczbowe są jedynie przybliżeniem).

Jester, niech Ci tak ręce nie opadają. Jak masz możliwość to sprawdź. Wywołaj zdjęcie z 5D na 25,2M i zobaczysz różnicę. Ja wiem, że to jest interpolacja. Tylko algorytm chyba jest dobry. Zachęcam, sprawdź. Później krytykuj. A ja wyraźnie napisałem, że efekty są dość dobre. Proszę zważ na dwa słowa "efekty" i "dość".
    W każdym razie tak robię materiał do wydruków na formacie A1. Mnie to odpowiada. A Tobie nie musi. ;-)

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... Wywołaj zdjęcie z 5D na 25,2M i zobaczysz różnicę. Ja wiem, że to jest interpolacja. Tylko algorytm chyba jest dobry....
    Hmmmmm.... hmmmmm... hmmmmmm
    Plik wywołany w ten sposób do TIFFa z 5D bedzie miał 147484 Kiłobajty. To się trochę ciężko obrabia albo trza miec komputer klasy Cray

Chyba trochę prościej jest potraktować sprawe "normalnie" - plik z 5D i tak ma 74 Mb - poobrabiać go sobie wg. gustu a na koniec użyć "Stair Interpolation". Efekt bedzie taki sam - jeśli bedą różnice to niezauważalne. Oszczedzasz czas.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Piszesz o prehistorii
    Kto dzis oglada slajdy na rzutniku
    Artysci przed duze G

A tak powaznie, to jesli pokaz na scianie ma warunkowac jakosc foty to ja przepraszam
    To kup se ekran perełkowy
    Na razie nie wymyślono nic lepszego od rzutnika i ekranu. NORMALNEGO rzutnika, a nie tego czegoś multimedialnego...

Nie mysl Jester ze jestes tu jedyny, ktory wie co to slajd i jedyny, ktory na nim pracuje
    Jednak Twoje wywoody to idealizowanie i troche tak dla przekory chyba piszesz
    Nie z przekory, bo fotografowanie na slajdach nie wymaga jakiejś wiedzy tajemnej ani wyrzeczeń. Sie robi, jeśli się chce mieć dobrze. I radocha jakby większa, niż przy zapełnaniu kolejnych kart pamięci...

Poza tym od lat robie slajdy z cyfry przygotowanej na monitorze i jakos nie boleje zbytnio nad tym...
    Ale moj Boze kiedy to ostatnio widzialem pokaz... to jest niestety droga w bok i nawet jesli jest mi przykro, to tego nie odwroce.
    zalagajace w szafie kilogramy magazynkow nie uratuja mnie od cyfry
    Twoja strata
    I nie tylko Twoja, bo chciałem przypomnieć, że wątek jest o tym, że kadrowanie zdjęcia przed naciśnięciam migawki jest praktycznie niewykonalne. Tyle korzyści z tej cyfry, że proste rzeczy robią się skomplikowane :wink:

J

Jester, niech Ci tak ręce nie opadają. Jak masz możliwość to sprawdź. Wywołaj zdjęcie z 5D na 25,2M i zobaczysz różnicę
    Ja pierwszy kontakt z 5D miałem właśnie z okazji powiększania chyba z 50 zdjęć do jakichś chorych rozmiarów. Pól dnia kombinowałem nad wszystkimi możliwymi (i niemożliwymi) sposobami interpolowania tych fotek i myślałem, że mnie nagła krew zaleje. Może dlatego, że do tego czasu miałem do czynienia głównie ze skanami ze średniego formatu i podświadomie próbowałem osiągnąć w miarę podobne efekty. Średnio się to udaje.

Ja wiem, że to jest interpolacja. Tylko algorytm chyba jest dobry. Zachęcam, sprawdź. Później krytykuj.
    Nie śmiałbym inaczej

J

mrcn
    Guest

Domyślnie

Apropos 5D - używam od 2 tygodni i (o zgrozo!) zauważam artefakt na wzór jpg w RAWach i straszną ziarnistość poza GO. Czy to normalne?
    Trochę odszedłem od wątku...

W kwestii kadrowania - zależy od sytuacji. W studio, gdy mam kilka godzin na jedno zdjęcie, często kadr jest ustalony od razu (zdarza się zaplanować proporcje boków inne niż na matrycy i idące za tym późniejsze kadrowanie). Co do skośności hotyzontu - przydaje się matówka z siatką. Zasady... im dłużej fotografuję, tym bardziej je olewam
    Nie wyobrażam sobie natomiast, że mógłbym robić w reportażu od razu dobre kadry...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrcn Zobacz posta
    Apropos 5D - używam od 2 tygodni i (o zgrozo!) zauważam artefakt na wzór jpg w RAWach i straszną ziarnistość poza GO. Czy to normalne?...
    Bez przykładu nie sposób cokolwiek powiedzieć. Jedno jest pewne - nie oglądasz RAWu. Żadna przeglądarka go nie wyświetla. Wyświetlany jest albo zaszyty JPEG albo obraz zrobiony przez sam konwerter jako podgląd.

Ziarnistość? - chyba szum - na jakim ISO robisz? znowu pytań sporo. Najlepiej pokaż przykładowego RAWa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Sebian
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dla mnie zdjęcie jest tym, co uchwyciłem w oryginale. Oczywiście z reguły publikuję tylko te udane kadry. Reszta pozostaje w archiwach, bo tak czy inaczej - lubię je. Jeśli opublikuję jakiegoś pół-gniota, to tylko dlatego, że mam takie widzi-mi-się, a ktytycy też muszą z czegoś żyć.

Nie uważam cropowania za coś złego. Gdyby nie ta technika, to twórcy stron WWW nie mieliby z czego korzystać - zresztą nie tylko oni.
    SEBIAN
    Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
    ... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza

Domyślnie

pelne klatki, troche potrwalo zanim nauczylam sie odpowiednio kadrowac... ale warto bylo
    matka
    ((((()))))

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów