Zobacz wyniki ankiety: moje zdjecia (po obrobce) to:

Głosujących
180. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie Kadrowanie - cropy czy pelne klatki

wlasnie sie tak zastanawiam jak to z tym jest u was ;-)

czy zdjecia ktore pokazujecie na www/forum lub tez robicie odbitki sa cropowane czy jednak sa to pelne klatki?

skad wiecie jak kadrawoac, czy czytaliscie jakies "madre" ksiazki, strony www o zasadach kompozycji czy tez sami wiec co i jak powinno byc na zdjeciu...

no i najwazniejsze co robicie zeby tych cropow bylo jak najmniej

u mnie sprawa wyglada tak ze jak robie zdjecia i mam czas "pomyslec" zrobic kilka wariantow to i tak pozniej w kompie prawie zawsze cos mi sie nie podoba i przycinam... moze to wina wizjerka ze nie ma 100% krycia a moze cos innego w kazdym razie odsetek zdjec kiedy pelna klatka mnie zadawala wcale nie jest duzy i fajnie by bylo gdybyscie mi podpowiedzieli jak to zmienic ;-)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bardzo często cropuje. Nie jest to połowa klatki , ale trochę docinam bardoz często.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

"cropowanie" zdarza mi sie tylko w wypadku prostowania horyzontow, wiec niejako wynika z automatu.

poza tym to w chwili robienia zdjecia robie docelowy kadr. kwestia chyba nauczyc sie widziec w formacie, ktorym sie fotografuje i dyscypliny w kompozycji

EDIT: dobra, zeby "akcyjni" mnie nie zjedli dodam: i odpowiedniej statycznosci tematu
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no ja zazwyczaj kropuje. Wychodze z założenia, że lepiej mieć na karcie więcej, niż mniej Zwłaszcza na koncertach to jest właściwa filozofia (ponadto trzeba polować na pkty AF ). W krajobrazach można bardziej się przyłożyć.

Książek trochę czytałem. Ale i tak kieruje się tym, żeby "było ładnie"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cropy, z następujących powodów:

- brakuje mm I po tym jak sobie ostatnio postrzelałem 10min z 500/4 już wiem, że zawsze będzie brakować
    - większość fotek obracam o jakieś drobne kąty, czyli siłą rzeczy coś uciąć trzeba
    - a nawet jeśli robię coś statycznego, to lubię zostawiać jakiś niewielki zapas, czy to na lepsze ucięcie, czy na korekcje poziomu, "prostowanie murów" itp.

Co do kadrów - jak Tomek, "tak żeby było ładnie", lub ściślej: żeby mi się podobało

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Tne coraz mniej.
    Na dzień dzisiejszy jakieś 25 % idzie "pod nóż"
    Z 350 D MUSI mi zostać nie mniej niż 3000 x 2000.

nigdy nie czytałem żadnej książki o fotografii, ani o kadrowaniu, robie 'po swojemu"

Zablokowany

Domyślnie

kadrowanie to czesc "procesu tworczego" tak jak wywolanie czy robienie odbitek, bo przeciez czasem trzeba film "przewolac" lub "niedowolac" a na odbitce cos wyslonic itp, zeby osiagnac zamierzony efekt, nie wiem wiec o co wlasciwie pytasz?

a moze chodzi ci o to czy innym wychodza zdjecia idealne, czyli ze ekspozycja, kadr sa trafione w punkt, ze foty nie potrzebuja ciemni czy ps-a? to raczej niemozliwe, a pytanie o to ile komu sie udalo zrobic zdjec idealnych ( naswietlonych i skadrowanych w punkt) jest troche bez sensu, bo nie ma takich zdjec, sam pewno zauwazyles, ze robiac zdjecia ciagle zblizasz sie do tego "idealu" i pracowac nad zdjeciem juz po jego wykonaniu mozna na wiele roznych sposobow i praktycznie w nieskonczonosc :-))) inna sprawa to to, ze przed przystapieniem do wykonania zdjecia trzeba wiedziec jak ono ma wygladac i co sie chce osiagnac...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tnę
    - po pierwsze często brakuje mi mm
    - po drugie bardzo często zdjęcia ptaszysk w locie czy tańca są niezwykle dynamiczne, mie ma czasu na kadrowanie
    po trzecie, wywołując zdjęcie robię je trochę od nowa. Po prostu cxzęsto patrzę na nie w domu inaczej niż w terenie. Świadomie zmieniam.
    - nie robię ani makro, ani portretów, ani landszaftów
    - po czwarter mam niezwykle silną skłonność do krzywienia kadru gdy patrzę przez lufcik wizjera dslr
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Około 10% zdjec kadruje, cropa nie robiłem jeszcze nigdy, jednynie ciutek przycinam choc naprawde sporadycznie. Staram sie wykadrowac zdjecie w wiezjerze bo zasadniczo tak to powinno byc :wink: moja bolaczka jest taka iz zostawiam czasami za duzo z prawej lub z lewej przy portretowaniu całej sylwetki lub przy ciasnym kadrowaniu choc w tym 2 juz bardzo sporadycznie trafia mi sie wpadka.

Pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

U mnie wiekszosc zdjec to pelne klatki z tego wzgledu ze nie lubie jak cholera obrabiania zdjec w PS. Robie to oczywiscie ale staram sie jak moge zeby tego unikac. W przypadku zdjec ktorych robie najwiecej (pomimo ze nie widac jeszcze tego w galerii) czyli architektury najczesciej crop wymagany jest po prostowaniu zdjecia badz w przypadku jakiegos duperela ktory wlazl w kadr z boku. Ale sa to ciecia nie wieksze niz 1-2% pelnej klatki wiec pomijalne. Wiecej cropow mam w fotografii ktora zajmuje sie z doskoku czyli koncerty, ostatnio airshow itp gdzie dynamika obiektow jest nieco wieksza niz w przypadku zamku czy palacu

Wiedze o kadrach nabylem glownie z ksiazek i ogladania cudzych zdjec. Prawda jednak jest taka ze duzo robie na wyczucie i jestem przekonany ze duzo mam jeszcze w tej kwestii do poprawienia.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów