Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 96

Wątek: Canon 50mm f1.8

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Przy czym każdy z Was usilnie robi testy na linijkach i zapałkach, zapominając jak jest zbudowany układ AF w aparacie.

Poszukajcie sobie na forum - WIELKOŚCI układu AF w stosunku do KRATKI NA MATÓWCE oraz o tym, że jedno z drugim ma czasem bardzo niewiele wspólnego.

Niektóre Wasze front- i back-focusy mogą być spowodowane tym, że środek punktu AF jest w innym miejscu niż środek jego obrysu na matówce i po prostu gdzie indziej łapie.

Najlepszy przykład - jeden z forumowiczów dziwił się, że złapało mu ostrość pod linią na diagramie - znaczy, że układ AF "widzi" wyżej niż wynika z matówki.

Podziałka na kartach testowych jest bardzo gęsta ( 1mm ), a układ jest sporo większy. To Wam się wydaje, że ostrzycie na linię w środku czujnika - tak na prawdę to czujnik sobie wybiera, która z tych linii będzie "złapana". Jeśli inna niż chcecie będzie miała dla czujnika lepszy kontrast to będziecie mieli permanentny front- lub back-focus na całkiem sprawnym zestawie.

Cichy, to już nie jest onanizm sprzętowy.
    To czysta PARANOJA
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

poczytałem forum i widze że równie prawdopodobne będzie to że to aparat potrzebuje rogulacji.. ale tego dowiem się dopiero gdy w pracy sprawdze na innych body ten obiektyw..

niebawem dam znać...

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Silent Planet dowodem na to co mowisz będzie http://img168.imageshack.us/my.php?image=img4064th3.jpg

za każdym razem łapał ostrość niby na czystej kartce...
    ale w takiej sytuacji aprat trzeba wyregulować?

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ishi Zobacz posta
    za każdym razem łapał ostrość niby na czystej kartce...
    ale w takiej sytuacji aprat trzeba wyregulować?
    Moim zdaniem - "nauczyć się" aparatu.

Spróbuj na tydzień zapomnieć o tym, że "myślisz, że chyba wydaje Ci się, że może" masz problemy z focusem i normalnie rób zdjęcia.
    Jeśli na normalnie wykonywanych fotkach w warunkach bojowych będziesz narzekał na ff/bf to wtedy się martw. Jeśli stwierdzisz, że problem widzisz tylko na kartach testowych, to wtedy są dwie drogi: radość fotografii lub onanizm sprzętowy.

Pozdrawiam.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta
    (...)Cichy, to już nie jest onanizm sprzętowy.
    To czysta PARANOJA
    Najczyściejsza.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ishi Zobacz posta
    i wszystko jasne
    ktoś jeszcze ma takie doświadczenia?
    Tak. Ja mam... miałem. Już nieraz pisałem na forum, że IMHO ten obiektyw używalny jest od ~f/2.8 (przynajmniej mój egzemplarz). Ten (mój) obiektyw jest tak plastikowy i "rozklekotany", że nie radzi sobie z tak małą głębią ostrości przy 1.8 (testowane z 350d i 30d). Ale to wcale wg. mnie go nie dyskwalifikuje. W miarę ostra 50-tka z używalnym światłem 2.8 jak najbardziej jest warta 350 PLN...
    Niestety za jakość i solidność trzeba trochę więcej zapłacić. Ja zapłaciłem i mój nowy EF 50 1.4 spisuje się sporo lepiej. (w końcu kto by dopłacił dodatkowe ~1000 PLN za 1.4, jeśli 1.8 byłby solidny i "nieomylny" - bo nie wierzę, że ktoś dopłaciłby te pieniądze tylko za światło 1.4)
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

-nowy350D

-moj 350D

zgadzam sie z faktem, ze nie można wymagać za wiele...
    jednak potrafi denerwować, ze gdy nasz zakup nie jest wart za wiele...
    oceńcie zdjęcia: na moim body ostrość -10 mm na nowym (w pracy sprawdzilem w tych samych warunkach statyw, pilot itp...) praktycznie bezbłędnie..
    ktoś tu już napisał, że nie kupuje się 1,8 zeby używać go na F3 (wiem, że to wszystko teoria ale przy jakimś portrecie ustawiając w małej głębi oko ostry mam tak na prawde nos

P.S. Silent Planet zgadzam się z Tobą, wyciągając aparat zapominam o tym ff/bf ; to raczej kwestia satysfakcji z zakupu wymarzonego sprzętu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A ja z innej beczki odnośnie 50/1.8. Właśnie po prawie dwóch latach ostrej pracy tego obiektywu mi padł - dokładnie silniczek AF i siłownik przysłony. Rozebrałem ten obiektyw i niestety cena jest dokładnie adekwatna do jego wykonania.

Wszystkie kółka zębate - plastik. Luzy na kółkach - duże. Silniczek - jak z chińskiej zabawki - i to taniej zabawki. Moduł optyczny - nierozbieralny i niejustowalny - sklejony na stałe. Ustawianie ostrości to tylko przesuwanie całego modułu optycznego przód-tył. Najśmieszniejsz, że nawet taśma dwustronna klejąca jest w nim wykorzystana !!! Ogólnie jakościowa porażka !!!

Nie dziwie się, że obiektywy te mogą mieć niedokładny AF - luzy są tak duże a silnik na tak duży skok pracy, że nie jest możliwa dokładna praca. I z tych luzów bierze się głośna praca - wystarczy (co sprawdziłem) nałożyć na kółka odrobinę wazeliny - system wtedy jest bezgłośny z miłym dla ręki oporem pracy.

Pozdrawiam,

Premol
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Premol Zobacz posta
    Rozebrałem ten obiektyw...
    Wrzuć jakieś zdjęcia

Dopiero zaczyna