Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Canon 50mm f1.8

Sochan
    Guest

Domyślnie Canon 50mm f1.8

Witam

Posiadam EOSa 30d od Tygodnia zrobiłem około 1800 zdjęć (na jednej baterii co mni mile zaskoczyło), martwi mnie poziom ostrości tegoż Canona nie wiem czy to aparat czy obiektyw. Może ktoś z warszawy z takim samym aparatem i takim samym obiektywem byłby skonny do małego porównania ??

Pozdawiam
    Wojtek

Domyślnie

Prosta sprawa.. zanieś komplet do serisu na Żytnią w Wawie, tam Ci go wyjustują i będzie po sprawie. Masz chyba gwarancję, wiec bedzie bezpłatnie. Pozdro
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sochan Zobacz posta
    Witam

Posiadam EOSa 30d od Tygodnia zrobiłem około 1800 zdjęć (na jednej baterii co mni mile zaskoczyło), martwi mnie poziom ostrości tegoż Canona nie wiem czy to aparat czy obiektyw. Może ktoś z warszawy z takim samym aparatem i takim samym obiektywem byłby skonny do małego porównania ??

Pozdawiam
    Wojtek
    Może pokaz zdjęcia to porównamy.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazzY Zobacz posta
    Prosta sprawa.. zanieś komplet do serisu na Żytnią w Wawie, tam Ci go wyjustują i będzie po sprawie. Masz chyba gwarancję, wiec bedzie bezpłatnie. Pozdro
    Sorki za mały OT, ale czy ktoś wie ile taka kalibracja 50-tki kosztuje na Żytniej? (obiektyw już po gwarancji)
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Sochan
    Guest

Domyślnie

Dobrze wystawie zdjecie, a teraz jeśli można to co znaczy że wyjustują. Aparat czy obiektyw bo aparat powinien być uniwersalny pod różne obiektywy i jeśli jest tak że mi ustawią aparat pod obiektyw to co z resztą obiektywów ?? które będe miał już niedługo (chyba poczkeam na tego tamrona i zobacze jak będzie wyglądał
    Ostatnio edytowane przez Sochan ; 11-09-2006 o 14:55

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sochan Zobacz posta
    Dobrze wystawie zdjecie, a teraz jeśli można to co znaczy że wyjustują. Aparat czy obiektyw bo aparat powinien być uniwersalny pod różne obiektywy i jeśli jest tak że mi ustawią aparat pod obiektyw to co z resztą obiektywów ??
    Sprawdza ci aparat z obiektywem referencyjnym, potem sprawdza ci obiektyw z twoim body, potem pewnie z innym body. Wszystko z zachowaniem odpowiednich procedur testowych. Potem beda krecic roznymi ustrojstwami az ostrosc zgra sie w odpowiednim miejscu i w body i w obiektywie (zalezy co osiagnie gorsze wyniki w testach, bardziej stawialbym na puszke).

Ale przykladowe zdjecia musisz pokazac zanim zaniesiesz sprzet do serwisu bo moze okazac sie ze to holder do aparatu (popularnie zwany fotografem) wymaga justowania a nie sprzet .
    A dokladniej najczestsze przyczyny narzekania na ostrosc to:

- robienie zbyt czesto na pelnej przyslonie (w 50 1.8 mozna si zachwycac glebia ostrosci ale z umiarem)
    - poruszenie (zachowanie czasu min 1/80 w przypadku polaczenia 30D+50 1.8 , choc sa i tacy co tym zestawem by i 1/250 poruszyli bo z emocji mocno przyciskaja spust migawki lub ruszaja aparatem tuz po nacisnieciu)
    - robienie w jpg ze zle ustawionymi parametrami w aparacie (sharpness na max powinno byc i maksymalna jakosc/rozdzielczosc)
    - robienie pod slonce czy z silnym swiatlem bocznym co w tego typu obiektywie mocno wplywa na oslabienie kontrastu i ostrosci

Wszystkie powyzsze czynniki da sie zobaczyc na przykladowych zdjeciach i w exifie zdjecia a pozniej doradzic jak je wyeliminowac - czyli naprawic fotografa, zanim sie zacznie zwalac wine na sprzet, bo zwalanie na sprzet to pojscie na latwizne ale niekoniecznie rozwiazanie problemu. I pozniej powstalby watek "skalibrowali mi na Zytniej a nadal kiepska ostrosc, a to patalachy" gdy problem nadal w fotografie moze lezec .

Sochan
    Guest

Domyślnie

Oczywiście masz rację więc dzisiaj zrobię zdjęcia na statywie żeby nie było wątpliwości z parametrami takimi jak powinny być. Pokaże jak tylko zrobię do expertyzy nie wiem może ja zbyt wiele wymagam od tego obiektywu, jeśli tak to od razu proszę mnie sprowadzić na ziemie

Pozdrawiam

Sochan
    Guest

Domyślnie

Ok zdjęcia zrobione zauważyłem ponadto że aparat ybia z autofokusem, zdjęcia zajmują 40 mega 13 zdjęć tylko teraz gdzie je umieścić żeby ktoś mógł je obejżeć i ocenić ??

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

imageshack.us lub cos podobnego, albo jakis serwerek
    350D

Sochan
    Guest

Domyślnie

Witam umieściłem zdjęcia na stronie kazde z nich ma około 4 mega wiec ludzików którzy mają neostrade z ograniczeniem może to trochę pociągnac ale jeśli ktoś byłby tak mimły i zobaczył może ja robie coś nie tak ale ostrość łapałem na (bliższym) oku na paru zdjęciach ostrość jest na oku dalszym poza tym chciałbym byście ocenili ogólną ostrość, zdjęcia robione na statywie z różymi przysłonamim wszystko widać w effixie. Proszę o komentaż i rady czy mam się wybrac do Serwisu

zdjęcia są tu http://strony.aster.pl/pikco/

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów