Mój 17-40 działa i ostrzy bardzo dobrze, to moje podstawowe najczęściej używane szkło do 30D, przy cropie daje reporterski zakres ogniskowej.
Choć gdyby nie było trochę szkoda kasy, pewnie wymieniłbym na 16-35 F2.8L.
Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
Witam!
Kiedys "testowalem" (po jednym egzemplarzu w warunkach polowych) szeroki katy eLki (17-40/4L i 16-35/2.8L) i Sigme 20/1.8. Sigma jest ostrzejsza od obu kontrast tez swietny ale jest slabsza przy zdjeciach pod slonce spada kontrast i powstaja bliki czego u Canonowski profi zoom nie ma, no i ten AF:] 17-40/4l ma przedewszystki slabe rogi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez flippy ; 12-09-2006 o 00:27
Ja wiem swoje, szkoda mi było bardzo zwracać do sklepu C 17-40, ale za nim to zrobiłem przetestowałem w sklepie na innym body swoje szkło a także przetestowałem inne dwie sztuki, żeby upewnić się czy nie mam walniętego body i wynik testu był negatywny.
Jak w wcześniejszym swoim wątku się rozpisywałem, to ostroś ocena (1).
Budowa, materiał, wykonanie, kontrast, kolory u mnie otrzymało ocenę (5).
Dla mnie jest paranoją, to co nie którzy piszą, że trzeba trafić na dobry model, czyli mam w sklepie przesiedzieć cały dzień, przetestować 20 sztuk i może trafi mi się w końcu dobra sztuka. To jak każdy tak ma zamiar testować nowe szkła, to po miesiącu one w sklepie już nie będą nowe, a sprzedawca powinien je wywalić na śmietnik. A gdzie może jakaś kontrola u producenta. Według mnie, to nie które obiektywy nie zabardzo się zgrywają z nowymi puszkami, a producenci o tym nie mówią bo wiadomo dlaczego.
A jeszcze jedno jak testowałem te szkła to ci (pejsaci) sprzedawcy mieli mnie już dosyć i dali mi to delikatnie do zrozumienia![]()
... popieram kolegę Bananas'a
Fakt zakup kit'a mógłby wiązać się z pewnym rozrzutem w jakości, ale przy szkłach klasy "L" jakość optyczna powinna być co najmniej powtarzalna.
Jak na mój gust trochę za dużo loterii .......
Mój sprowadzony z USA ... seria UT0605 jest wporządku (czyżbym należał do szczęściarzy ???).
Ostatnio edytowane przez axor ; 12-09-2006 o 11:51
Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /
Moim zdaniem jednym z lepszych szkieł do naszych cropów jest Tamron 17-50 f2,8. Ostrość i kontrast w porównaniu do Canona 18-55 powala a cena ok 1500 zł jest ponad połowę niższa niż poruszany wyżej Canon 17-40L f4. Wykonanie i budowa Tamrona oczywiście gorsza od 17-40 ale jeśli chodzi o jakość zdjęć i cenę to spokojnie może konkurować z Canonowską Lką.
Nie byłem zadowolony w 100% ze swojego 17-40 - był kupiony uzywany, kilkuletni - poszedł do ludzi (na szczęście bez straty).
Kupiłem następnego, tym razem nowego mając nadzieję, że nowe są bardziej dostosowane do pracy z dSLR - też nie byłem do końca zadowolony - poszedł do ludzi (tym razem straciłem kilka stówek).
Tamron 17-50 - no jakoś(ć) mi nie lezy, sample z netu mnie nie przekonują - nie kupię go.
Canon 10-22? No fajny ale co będzie jak zmienię puszkę na FF? Znowu stracę przy odsprzedaży? - Nie kupuję go.
Więc co mam zrobić chcąc mieć przyzwoity szeroki kąt?
Proste - kupiłem 5D i mam problem z głowy.
Ostatnio edytowane przez mmsza ; 02-10-2006 o 19:53
Miałem Tamrona 28-75, a później przesiadłem się na 17-40L. Moje spostrzeżenia są takie, że w tej konfrontacji wygrywa Canon. Zabójczo szybki i cichy AF, jakość wykonania (uszczelki, praca pierścieni itd). I najważniejsza rzecz: jakość zdjęć. Canon rzadko łapie bliki jak i aberację. Ostry jak żyleta nawet przy f4. Tamron natomiast niestety przy 2,8 mydlił. Trzeba było przymykać a więc co mi po takim świetle skoro zakres niewykorzystany.
a da sie tak na oko ocenic ostrośc obiektywu?
pytam poważnie bo nie umiem sobie tego wyobrazić...
ogladamy w powiekszeniu zdjecie na LCD?
mysle o obiektywie np 24-105 i chetnie bym sie dowiedzial jak sobie przetestowac pare sztuk w godzine... w sklepie z moim body
moze ktos w krakowie podpowie
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...