Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: tamron 28-75 ostrzjeszy od C 17-40L??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Niestety potwierdzam ze z ostrością 17-40 "jest cos nie tak"

Nie jest to jakość napewno wprostproporcjonalna do jego ceny
    Zapomniales dodac ze z twoim egzemplarzem jest cos nie tak.
    Chyba ze przetestowales ich kilkaset czy kilka tysiecy wtedy mozna by uwierzyc ze masz prawo o calym modelu 17-40 4L sie wypowiadac.

Tez mialem egzemplarz 17-40 4L ktory mydlil nawet na 5.6. Teraz mam inny i jest o wiele lepszy niz tamten.
    Gdybym pozostal przy tamtym pewnie tez pisalbym takie, za przeproszeniem, zbyt uogolniajace dyrdymaly, ze "z obiektywem 17-40 4L jest cos nie tak" .

obey
    Guest

Domyślnie

Problem polega na tym, że taki rozrzut jakości mógłby być od biedy do zaakceptowania w "tanich podróbkach" (czytaj Tamron) ale jeżeli mówimy o canonowskiej serii L to Szanownych Kolegów usprawiedliwianie brzmi jak zaklinanie deszczu. Spójrzmy prawdzie w oczy.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zapomniales dodac ze z twoim egzemplarzem jest cos nie tak.
    Chyba ze przetestowales ich kilkaset czy kilka tysiecy wtedy mozna by uwierzyc ze masz prawo o calym modelu 17-40 4L sie wypowiadac.

Tez mialem egzemplarz 17-40 4L ktory mydlil nawet na 5.6. Teraz mam inny i jest o wiele lepszy niz tamten.
    Gdybym pozostal przy tamtym pewnie tez pisalbym takie, za przeproszeniem, zbyt uogolniajace dyrdymaly, ze "z obiektywem 17-40 4L jest cos nie tak" .

Nadinterpretujesz. Nie powiedziałem że z "obiektywem" jest problem czyli ze wszystkimi. Po prostu mówię o moim egzemplarzu.

To ze tobie mydlił na 5.6 i kilku osobom na forum to już znak że coś jest nie tak. I w tym momencie nie powiedziałem ale mam prawo do stwierdzenia o nieproporcjonalności jakości do ceny.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)ale jeżeli mówimy o canonowskiej serii L to Szanownych Kolegów usprawiedliwianie brzmi jak zaklinanie deszczu. Spójrzmy prawdzie w oczy.
    No niestety trudno się nie zgodzić. Też słyszałem o niezłym rozrzucie jeśli chodzi o 24-70/2.8.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ze swojej 17-40 jestem zadowolony, doskonała ostrość, kontrast, barwy.
    Na pbase można zobaczyć dużo zdjęć tym szkłem; choć na podstawie miniaturek trudno wnioskować ale foty jednych użytkowników tego obiektywu są b. ostre, innych mydlane (u jednego gościa wszystkie mydlane co do jednego). Wniosek? Cudów nie ma, nawet za 2,8 kpln; trzeba czasem kilka egz. sprawdzić - opłaca się gdy mamy ostry egzemplarz a do tego wszystkie "L-kowe" profity (szybkość AF, budowa itd).
    Uogólnianie jest krzywdzące.
    Zdrówko.
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fajny wątek Ale tak z ciekawości - które szerokie szkło do C jest wg. niezadowolonych użytkowników 17-40L "demonem ostrości"? No i jeszcze jedno - jakieś sample z exifem macie do pokazania, czy tak po prostu marudzimy, że jest jakoś nie halo, i coś byśmy zrobili, ale nie wiemy co?
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spróbuję wysłać coś wieczorem (tylko nie bardzo wiem gdzie i jak umieścić zdjęcie z exifem do podglądu...).
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Zapraszam na zlot w krakowie w przyszly weekend Zrobimy wielkie porównanie 17-40
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

17-40 demonem ostrosci nie jest to fakt, ale dla mnie ma to wszystko ze wole miec 1 takie szkło niz 2 charczace tamrony.... Dla mnie ostrosc jest wystarczajaca, kontrast i kolorki jak to w eLce bardzo dobre no i oczywiscie jakosc wykonania i cichy oraz szybki AF.

Pzdr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    (...) niz 2 charczace tamrony.... Dla mnie ostrosc jest wystarczajaca, kontrast i kolorki jak to w eLce bardzo dobre no i oczywiscie jakosc wykonania i cichy oraz szybki AF.
    Te tamrony w wersji canonowej nie są takie złe jeśli chodzi o sprawność działania AF natomiast do USM-a nie mają startu to fakt.

A tak na marginesie to mój 500-tny post :grin: :grin: :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów