Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak uzyskać taki efekt ?

Domyślnie

Nr 1 to praca na levelsach
    wzmacnianie czarnego i środka
    poza tym tamte fotki mają większą rozpiętość tonalną

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Żeby nie zaśmiecać forum podepnę się pod wątek ze swoim pytaniem odnośnie techiniki obróbki.

Czy wiecie może jak uzyskać taki efekt na fotkach ?

Zastanawiam sie czy nie ma tam hdr, aczkolwiek to nie wszystko bo ciekawi mnie jak można uzyskać taką kolorystykę. Szukałem na necie, ale niczego interesującego nie znalazłem. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie
    pucha i grucha

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

kopiujesz warstwę, tej z góry zdejmujesz kolory kompletnie i blend mode na 'soft light/hard light', a na oryginalnej warstwie zmniejszasz nasycenia o jakieś 30-50 i ewentualnie sharpen na górnej (+winietowanie, z camera raw się ładnie dorabia)

PS.: A i na górną warstwę można jeszcze wrzucać colorize.
    Ostatnio edytowane przez Kaworu ; 01-03-2007 o 16:21

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Popróbowałem twoim sposobem i wyszło coś takiego :

oryginał

po obróbce

Nie wiem niestety jak dodać winietowanie, ponieważ nie posiadam Adobe camera raw, a jedynie ps i to w wersji 7.0 . Nie znalazłem również opcji colorize. Na drugim zdjęciu "wyłączyłem" kanał niebieski, działałem tylko na czerwonym i zielonym, bo kolorostyka razem z niebieskim mi się nie podobała. W każdym razie daleko temu co udalo mi sie uzyskać do tego co przedstawiłem w pierwszym poście. Przydały by się jakieś rady jak można to zrobić inaczej. Może kolega Kaworu zaprezentuje jak on by to zrobił bo mi coś nie wychodzi :neutral:
    pucha i grucha

TAP
    Guest

Domyślnie

Zobacz TUTAJ oraz TUTAJ Podałem tam tutorial nawet z plikiem PSD.

Powinieneś sobie poradzić...
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez TAP ; 01-03-2007 o 20:21

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Prawie ;p
    Na głównej warstwie masz za dużo kolorów, winietowanie jak się uprzesz możesz dorobić za pomocą maski połączonej z główna warstwą na której maźniesz gradient-tool'em (a pod całość podłożysz czarny layer). Colorize jest pod 'hue/saturation' (przynajmniej w CS3);

Aha, z tego zdjęcia co podałes nie uzyskasz żadną normalna metoda takiego efektu jaki chciałeś - na przykładzie nie ma absolutnie bezpośredniego światła, jest więcej kontrastów i cienia. bla, bla, jak mam się tym bawić to podrzuć podobny materiał do tego który zastosowano na oryginalnym

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zajrzyj tutaj: http://canon-board.info/showthread.p...702#post277702 http://canon-board.info/showthread.p...908#post276908 pytałem kiedyś o foty tego samego gościa i coś niecoś nawet mi się udało osiągnąć. Pytałem kiedyś źródła jednak milczy jak grób w tej sprawie
    Ostatnio edytowane przez decha ; 01-03-2007 o 21:06

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tutaj spróbowałem na twoim zdjęciu. Wymaga jeszcze troche roboty ale powoli zaczyna przypominać to co chcesz uzyskać

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

A dla mnie super wrażenie robi retusz światłem.

http://paweldzik.com.pl/index.php?sh...&idpod=Portret
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja również pokusiłem się o próbę przerobienia Twojej foty i wyszło coś takiego
    Cały problem polega jednak na tym że Twoje zdjęcie i zdjęcie które pokazałeś za wzór są kompletnie inne, od nieba, światła po ściany budynków więc ciężko stwierdzić czy to co wszyscy zrobiliśmy z tym zdjęciem jest tym czego szukamy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów