Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Czegoś jednak nie kumam. Wg danych z optyczne.pl:
pole widzenia 24.4 stopnia
ostrość od 0.31m
Zakładając, że ostrość mierzymy od płaszczyzny filmu oraz że pole widzenia ograniczymy tylko do jednej płaszczyzny to szerokość kadru w odległości 0.31m wynosi około 134mm. Jak to się ma do 1:1?
Z moich obliczeń wynika, że przy odległości 0.31m pole widzenia powinno być na poziomie 7 stopni.
Na pewno się mylę tylko nie wiem w którym miejscu...
W pionie, poziomie, czy po przekątnej?
Ze zmianą ostrości zmienia się ogniskowa (ostrzenie wewnętrzne), a co za tym idzie - również kąt widzenia.
Na skali ostrości masz również podaną skalę odwzorowania i tego należy się trzymać. Znając skalę łatwo obliczyć, jaki obiekt zmieści się w kadrze.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
postanowiłem napisać w tym temacie, mam nadzieję że nie przeoczyłem takiego już z tym problemem. Mianowicie czy w posiadanych przez Was 100/2.8 USM rusza się "tulejka" ta z welurem i z soczewką - patrzcie od strony tylnego mocowania. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Ja mam luzy, niektórzy mają większe inni mniejsze. Ja swój egzemplarz musiałem rozkręcić i naprawić:
http://www.canon-board.info/showpost...2&postcount=12
Dzięki bardzo, w między czasie podpytałem tez znajomego i też ma "luzik" nie wpływający na jakość zdjęć. U mnie na szczęście też nie daje się jakakolwiek utrata jakości zauważyć - póki co.
U mnie w egzemplarzu wykorzystywanym przez 2-3 lata dość często, choć ostatnio jakby mniej, ten pierścień ma naprawdę minimalny luz, nie wiem jak było gdy był nowy bo nigdy nie sprawdzałem... Żadnego spadku jakości obrazka nie zauważyłem.
PS. kurcze, pierwszy raz od 5 lat upaćkałem sobie tylną soczewkę bo żeby sprawdzić włożyłem tam paluchy![]()
setka jest bardzo funkcjonalnym obiektywem, nie raz fotografowałem nią inne rzeczy niż tylko makro... A masz te luzy "od tyłu"?